Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’da babalara da annelerle eşit 164 gün ücretli doğum izni verildi

Finlandiya’da yeni hükümet, çocuklarıyla daha fazla vakit geçirebilmeleri için babalara da annelerle eşit 164 gün ücretli doğum izni hakkı tanıdı.

Finlandiya’da geçen aralık ayında göreve gelen Başbakan Sanna Marin‘in açıkladığı yeni programa göre, babalara yedi aya kadar uzatılabilecek ücretli babalık izni getiriliyor. Ayrıca, bekar anneler de anne ve babalara verilen ücretli doğum izninin tamamını kullanabilecek.  

“Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı”

Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Aino-Kaisa Pekonen, yeni program ile babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirebilmelerinin amaçlandığını belirtti. Ücretli babalık izni bunun yanı sıra, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlama ve doğum oranlarını artırma amacını da taşıyor.

Finlandiya’da anne adayları bebeklerini dünyaya getirmelerinden bir ay önce doğum iznine ayrılabiliyor. 

Finlandiya’da düzenlemeden önce mevcut doğum izni 4,2 aydı. Babalar ise ilk iki sene içinde 2,2 ay doğum izni kullanabiliyordu. Ebeveynlerden tercih ettikleri birinin kullanabildiği toplam 6 aylık bir doğum izni de mevcut. Yeni programa göre ebeveynlerin her birine verilecek 164 günlük iznin en çok 69 gününü partnerler birbirine aktarabilecek.

Dünyanın en genç başbakanı olan Sanna Marin, Aralık 2019’da hükümette Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdürürken Başbakan Antti Rinne’nin istifa etmesinin ardından beş partili koalisyon hükümetinin başına geçmişti.

İsveç’te ücretli izin 240 gün

Avrupa Birliği (AB) 2019’da üye ülkelere yolladığı direktifte doğum izinlerinin her ebeveyn için en az 4 ay olarak düzenlenmesini istedi. Bu düzenlemelerin sağlanması için AB, üye ülkelere 3 yıl süre verdi ve izinlerin ebeveynler arasında devredilmesini de en az 2 ayla sınırladı.

İsveç, çalışan anne ve babalara en fazla imkanı sağlayan ülkelerden biri. Bebeğin doğumundan itibaren her ebeveyn 240 gün ücretli izin kullanabiliyor. 

Türkiye’de ise kamu sektörü çalışanlarının 10, özel sektör çalışanlarının ise 5 günlük babalık izni var. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.