Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanlığı: “İdlib’de beş asker şehit oldu”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye ordusunun İdlib bölgesindeki Türk askerlerine yönelik saldırısında beş askerin hayatını kaybettiğini, beşinin de yaralandığını duyurdu. Saldırı, İdlib’in kuzeyindeki Taftanaz’da düzenlendi.

Açıklama şöyle:

“İdlib’de çatışmaları önlemek, hudut güvenliğimizi sağlamak, göçü ve insanlık dramını engellemek maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş, hedefler tahrip edilmiş ve şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamıştır, bırakılmayacaktır. Gelişmeler yakından takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Şehitlerimizin kanı yerde bırakılmadı” diye yazdı.

Saldırı haberi geldiğinde Türk ve Rus heyetler, İdlib’deki durumu Ankara’da yapılan toplantıda ele alıyordu.

3 Şubat’ta da yine İdlib bölgesine Suriye ordusunca yapılan topçu atışı sonucu yedi asker ve bir 1 sivil personel hayatını kaybetmiş, 13 asker de yaralanmıştı.

Suriye ordusu, kontrolü dışındaki son yer olan İdlib’i geri almak için aralık ayında Rusya’nın desteğiyle başlattığı askeri operasyonunu sürdürüyor. Ordu birlikleri son olarak İdlib’in 15 kilometre doğusundaki Serakib kentini kuşattı. Serakib, M4 ve M5 karayollarının kesiştiği bir yerde bulunuyor. M4 Halep ve Lazkiye’yi, M5 ise Halep ve Şam’ı birbirine bağlıyor. Dolayısıyla kent Suriye ordusunun ilerleyişi açısından stratejik bir öneme sahip.

Suriye ordusu “İdlib Şafağı” adını verdiği operasyonun “teröristlere” karşı yapıldığını savunuyor. Rusya da Suriye’nin bu girişimine hem diplomatik hem de askeri destek veriyor. Suriye ordusunun kuşattığı Serakib’de, Türkiye’ya ait dört askeri gözlem noktası var. 

Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de İdlib’de bir gerginliği azaltma bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmıştı. Bu mutabakat uyarınca muhalif gruplar ile rejim ordusu arasında ateşkes uygulanacak ve Türkiye ile Rusya gözlem noktaları kuracaktı. Rusya rejimin İdlib’e dönük saldırılarını engellemekten, Türkiye de desteklediği silahlı muhalif gruplarla “teröristlerin” ayrıştırılmasından sorumluydu. 12 Ocak’ta, Türkiye ve Rusya bölgede ateşkes ilan edilmesi konusunda yeniden anlaşmıştı. Ancak Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getiremediği ve İdlib’den Suriye ordusunu ve Rusya’nın askeri varlığını hedef alan saldırılar olduğu gerekçesiyle Şam yönetiminin başlattığı operasyon Rusya’nın hava desteğiyle aralıksız sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.