Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSMEK’te hakaret tartışması: “Suçlanan Erkan Duyar o tarihte müdür değildi, toplantıya katılmadı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSMEK’in çalışanlarına hakaret içeren ifadeler kullandığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan ve dün İBB Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa eden Yeşim Meltem Şişli, bugün adliyeye gelerek ifade verdi. Şişli’nin sunduğu istifa dilekçesi ortaya çıkarken, diğer şüpheli Erkan Duyar’ın belirtilen tarihte İSMEK Müdürü olarak çalışmadığı ortaya çıktı, hatta toplantıya dahi katılmadığı iddia edildi.

İSMEK’te çalışan 20 kadın, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli ve İSMEK Hayat Boyu Öğrenme Müdürü Erkan Duyar hakkında, aşağılayıcı ve ayrımcı ifadelerde bulundukları ve görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçundan bu iki kişi hakkında soruşturma başlattı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şişli’nin ifadesinin alınması için beş müfettiş görevlendirdi. İSMEK çalışanı 20 kadın, Şişli’nin kendilerine, “Kaçınız bekârsınız? Bir el kaldırın bakalım. Bu ne böyle? Hepsi bekâr neredeyse. Bunları akşam itfaiyecilerle buluştursanız müdür bey. Bir gece organize edin hemen, eşleşsinler. En şanslı müdür bu müdür, bu kadar kadınla çalışıyor. Size araç da vermemişler. Bu sıcakta başınız da kapalı, ne yapıyorsunuz? Terliyorsunuzdur ve kokuyorsunuzdur. Bence hiçbiriniz yönetici değilsiniz, formasyonunuz yok bir kere. Hepinizin diksiyonları berbat. Acil eğitim almalısınız” dediğini iddia etmişti.

Yeşim Meltem Şişli bugün ifade verdi.

Medyascope olarak edindiğimiz bilgilere ve yapılan açıklamalara göre Şişli, toplantıda iddia edildiği gibi ayrımcı bir dil kullandığını reddetti. İtfaiyecilerle ilgili olan kısmın ise tamamen yalan olduğunu, hiç böyle bir konuşmanın geçmediğini söyledi. İSMEK çalışanlarının önceden bir genel sekreter yardımcısıyla hiç görüşmediğini aktaran Şişli, ağustosta gerçekleşen ve yukarıda belirtilen ifadelerin kullanıldığı söylenen toplantının bitiminde kadınlarla gülerek, sarılarak ayrıldığını iddia etti.

Şişli dün istifa etti

Şişli, 3 Şubat’ta kendisine soruşturma açılmasını talep etmesinin ardından dün de istifa dilekçesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na iletti. İmamoğlu’na verdiği dilekçede Şişli şunları yazdı: “31 Aralık 2019 tarihinde tarafımı ve kurumumu hedef alan asılsız iftiraların, kamuoyu oluşturma çabalarıyla İBB’nin kurumsal kimliğini yıpratma çabalarının boşa çıkarılması ve masumiyetimin kanıtlanması için 3 Şubat 2020 tarihinde tarafıma soruşturma açılmasını talep etmiş bulunmaktayım. Bu soruşturmanın selameti açısından, soruşturma süresince görevden uzaklaştırmam hususunu arz ederim.” 

Dünkü İBB Meclisi toplantısının gündem konularından biri de bu soruşturmaydı. AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “İBB yönetimi herhangi bir rahatsızlık duymamış olmalı ki sözler ortaya çıktıktan sonra yöneticiyle ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadılar. Sayın Başkan, her zaman kullandığınız dil ‘16 milyonu temsil ediyorum.’ Hakaret edilen insanlar 16 milyonun içinde değil mi? Bu sözlerin İBB için bir yük olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Duyar o tarihte müdür değildi, toplantıya katılmadı”

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise “Vahim olan, bu işin bir siyaset malzemesi yapılması. Sanki bizim başörtüsü konusunda, etnik, dinsel konularda ayrımcılığımız varmış gibi feveran koparılıyor” dedi. Subaşı olay hakkındaki şüphelerini de şöyle dile getirdi: 

“Olaylı toplantı 19 Ağustos’ta olmuş. Üzerinden beş buçuk ay geçiyor, şikayet şimdi yapılıyor. Bu kadar kutsal değerler üzerine hakaret yapıldığında beş buçuk ay sonra şikayet yapılması beni kuşkulandırıyor. Üstelik bir kişi olsa işten atılmaktan korktu diyeceğim ama 20 kişi var. 20 kişiden biri bile tepki geliştirmedi mi? Bir diğer konu: Şikayet dilekçelerini okudum ve genel sekreter yardımcısıyla birlikte Hayat Boyu Öğrenme Müdürü de şikayet konusu oluyor. Halbuki o tarihte mevcut Hayat Boyu Öğrenme Müdürü o toplantıya katılmamış çünkü orada çalışmıyor. Bir ay sonra işe başlamış. Toplantıya katılmayan bir kişinin de şikayete konu olması bana kuşkulu geliyor.”

Şüpheli olarak şikayet edilen Erkan Duyar’ın İSMEK Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü’ne getirildiği tarih 6 Eylül 2019. Duyar, toplantıya dahi katılmadığını iddia ediyor.

İmamoğlu’ndan manşetlere eleştiri

İmamoğlu da toplantıda konuya değindi ve şunları söyledi: “Bu konuda şu salonda hiç kimseden daha az hassas olduğumu düşünmüyorum, bu yarış değil. En az buradaki insanlar kadar hassasım. Böyle bir sözü söyleyecek kişinin benimle yan yana durma şansı yok. Bu çok net. Asla tek taraflı değiliz ama incelemesi devam ediyor. Meltem Hanım’ın istediği, ona yüklenilen suçlarla ilgili en doğru şekilde yargılanmak. Kendisine yönelik atılan manşetleri ve şahsımı ekleyerek yapılan açıklamaları kınıyorum. Bunların tümü siyasi manşetlerdir. Hiçbiri ne beni temsil eder ne de duygularımı temsil eder.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.