Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’ın devrik lideri Ömer el Beşir, yargılanmak üzere soykırımla suçlandığı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilecek

Sudan yönetimi, devrik Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in Uluslarası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim edileceğini duyurdu. Lahey merkezli UCM el Beşir hakkında, Darfur bölgesinde savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle 2009 yılında tutuklama emri çıkarmış, el Beşir görevini sürdürürken savaş suçları ile itham edilen ilk lider olmuştu.

1989 yılında askeri darbeyle iktidara gelen ve Sudan tarihinin en uzun süre görevde kalan devlet başkanı olan El Beşir, 2018 yılının Aralık ayında yakıt ve ekmek fiyatlarına yapılan zamları protesto etmek amacıyla başlayan ve aylarca süren kitlesel gösteriler devam ederken, Nisan 2019’da askeri darbe ile görevden alınıp tutuklanmıştı.  

El Beşir Sudan’da yolsuzluktan hüküm giydi ve 2 yıl hapis cezasıa çarptırıldı.

Kendi ülkesinde yolsuzlukla suçlanan el Beşir, geçen aralık ayında çıkarıldığı mahkeme tarafından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’dan 25 milyon dolar almaktan hüküm giyerek, 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sudan yasalarına göre 70 yaş üzeri bireylerin cezaevine gönderilmemesi nedeniyle, 75 yaşındaki el Beşir halen bir ıslahevinde cezasını çekiyor.

El Beşir döneminde Türkiye ile Sudan arasında yakın ilişkiler kuruldu

Türkiye, Ömer el Beşir döneminde Sudan’la en yakın ilişki kuran ülkelerden biri oldu. El Beşir, UCM’nin hakkında yakalama kararı çıkartmasına rağmen 2009 yılında bir toplantı için Türkiye’ye davet edilmiş, bu davet tepkiyle karşılanmıştı. El Beşir, ilerleyen yıllarda da, UCM kararı nedeniyle Batılı ülkelere gidemezken, Türkiye’yi birkaç kez ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ziyareti sırasında Ömer el Beşir tarafından karşılanırken.

Aralık 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Sudan’ı ziyaret etti ve iki ülke arasında 22 anlaşma imzalanarak 2022 yılına kadar kadar 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefi konuldu. Erdoğan aynı ziyaret sırasında Kızıldeniz’de bulunan Sevakin Adası’nın Türkiye’ye verilmesini istemiş, el Beşir de bu talebe olumlu yanıt vermişti. 99 yıllığına Türkiye’ye tahsis edildiği söylenen adada tarihi eserlerin restorasyonunun yanı sıra, kapsamlı bir altyapı inşaatı öngörülüyordu. Sudan’da halk ayaklanması sonucu gerçekleşen darbe ertesinde Sevakin Adası’nın statüsü ve el Beşir döneminde yapılan anlaşmaların aıibeti konusunda, yeni yönetim tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.