Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

César Ödülleri’nde, tecavüz suçlamasıyla aranan Roman Polanski’nin filmi 12 dalda aday gösterildi, jüri istifa etti

“Fransa’nın Oscar’ları” olarak bilinen ve ülkenin en prestijli sinema ödülleri sayılan César Ödülleri’nde, Polonya asıllı yönetmen Roman Polanski‘nin “J’accuse” (An Officer and a Spy) adlı yeni filmi en çok adaylık kazanan filmlerden biri oldu. Gelen eleştiriler üzerine tüm jüri üyeleri istifa etti. 12 ayrı dalda aday gösterilen filmin yönetmeni Polanski, 13 yaşındaki bir kıza tecavüzle suçlandığı dava sebebiyle ABD’de aranan isimler arasında yer alıyor.

12 dalda adaylık

Académie des Arts et Techniques du Cinéma tarafından 1975’ten bu yana dağıtılan ve bu yıl 45. kez sahiplerini bulacak olan César Ödülleri’nin adaylıkları açıklandı.

Hakkında çıkan tecavüz suçlamalarına rağmen Fransa’da sinema dünyası tarafından kabul görmeye devam eden Roman Polanski’nin son filmi J’accuse (An Officer and a Spy) 12 dalda adaylık kazandı.

Bunun üzerine Fransa’da ödülleri boykot çağrıları yapıldı ve yüzlerce sinema sektörü emekçisi, akademinin reforma gitmesi gerektiğini söyledi.

“Festivalin sadece bir festival olarak kalması için istifa ediyoruz”

Fransız sinemacılar tarafından geçen salı günü Le Monde’da yayımlanan bir açık mektupta, César Akademisi‘nin artık işlemez hale geldiği ve yönetiminin şeffaflık taleplerine uyması gerektiği belirtildi.

Perşembe gecesi César Akademisi tarafından yapılan açıklamada ise, akademinin oyçokluğuyla, “2019 yılında sinemanın gerçekleşmesini sağlayan kadın ve erkekleri onore etmek ve film festivalinin sadece bir festival olarak kalması için” istifa kararı aldığı belirtildi.

Akademi üyeleri yeniden belirlenecek

28 Şubat’ta düzenlenecek törenin ardından akademi için yeni bir kurul seçilecek, bu kurul da akademinin nasıl düzenleneceğine karar verecek.

Fransa Kültür Bakanı Franck Riester de yaptığı açıklamada akademinin demokratik bir şekilde davranarak, şeffaflığa ve çeşitliliğe önem vermesi gerektiğini söyledi.

“12 aynı zamanda Polanski’yi tecavüzle suçlayan kadınların sayısı”

Ülkenin feminist organizasyonlarından Osez le Féminisme‘in sözcüsü Céline Piques, “400 sinema profesyonelinin Polanski’yi 12 dalda aday göstermesi ve alkışlaması yüzünden şoka uğramış durumdayım, 12 aynı zamanda Polanski’yi tecavüzle suçlayan kadınların sayısı” dedi. Ülkenin eşitlik bakanı ve eleştirmenler de bu kararı eleştirdi.

César Akademisi ise adaylıkları savunarak “adaylıkların ahlaki değerler üzerinden verilmemesi gerektiğini” açıklamıştı.

Polanski, 2017 yılında festivalin jüri başkanı olarak seçilmiş, tepkiler üzerine geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Polanski, ABD’den kaçarak Fransa’ya yerleşti

1970 ve 1980’li yıllarda henüz 18 yaşından küçük olan en az üç kadın, Polanski tarafından cinsel tacize uğradıklarını söylemişti. Polanski, 1977 yılında 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüzle suçlandığı dava sürerken ABD’den kaçarak Fransa’ya yerleşti.

Polanski, 13 yaşındaki çocukla “yasadışı şekilde cinsel ilişkiye girdiğini” itiraf etmiş, bu suçlamadan hüküm giymişti.

Fransız oyuncu ve eski model Valentine Monnier de Polanski’yi 1975 yılında kendisine tecavüz etmekle suçlamıştı. Le Parisien gazetesine konuşan Monnier, olayın, 18 yaşında olduğu sırada yönetmenin İsviçre’nin Gstaad kasabasında bulunan evinde gerçekleştiğini anlatmıştı.

Ödül töreni sırasında protesto düzenlenecek

45. César Ödülleri, 28 Şubat’ta sahiplerini bulacak. Caroline de Haas’ın kurucusu olduğu feminist grup Osez le Féminisme, ödül töreni sırasında protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.