Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Artvin-Cerattepe protestolarının dördüncü yıldönümü: 22 hektarlık maden sahası 8 bin 538 hektara çıktı

Artvin halkının 25 yılı aşkın süredir Cerattepe bölgesinde altın madenciliğine karşı sürdürdüğü protestolar 2016’nın Şubat ayında en yoğun dönemini yaşamıştı. Yeşil Artvin Derneği protestoların dördüncü yıldönümünde bir açıklama yayımladı ve Cerattepe’deki son durum hakkında bilgi verdi.

22 hektar olarak başlayan maden sahası 8 bin 538 hektara ulaştı

Artvin’de ilk madencilik dönemi 1995’te başlamıştı. Artvin halkının protestoları nedeniyle ilk maden şirketi olan Cominco 2002 yılında, diğer maden şirketi Inmet Mining ise 2008 yılında madencilik faaliyetinden geri çekilmişti. 2008 yılında aynı zamanda Rize İdari Mahkemesi maden ruhsatını iptal etmiş, Danıştay da bu kararı onamıştı. 

Mart 2011’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yeni Maden Kanunu çerçevesinde ülke genelinde 1343 maden alanının ihale edileceğini duyurdu ve bu maden sahaları arasında Cerattepe bölgesi yeniden yer aldı. 2014 yılında Cengiz İnşaat’ın Cerattepe’de altın işletmesi izni için başvurması ve sürecin sonunda bütün izinleri almasıyla şirket protestolara rağmen faaliyetlere başlamış oldu. 

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın verdiği bilgilere göre 1995 yılında 22 hektar ile başlayan maden faaliyeti bugün 8 bin 538 hektara ulaşmış durumda. Cerattepe’de maden faaliyeti nedeniyle doğanın yok edileceğini ve Artvin kentinin zamanla yaşanılamaz hale geleceğini söyleyen Artvinliler maden sahasının giderek daha geniş bir alana yayılmasında endişe ediyor.

Yeşil Artvin Derneği yaptığı basın toplantısında “Artvin’imizdeki maden sahaları acıdır ki Türkiye’nin en büyük yok edilecek sahaları durumundadır. Maden sahalarının yavaş yavaş nereye vuracağı bilinmez. Milli Park sınırına gelen maden sahasının yarın milli parkın içine girmeyeceğinin bir garantisi yoktur. Artvin ilinde 325 maden sahası görünmektedir. Hepimizin köyü, kasabası, yani yaşamı tehdit altındadır” dedi.

Artvin’de dört yıl önce neler olmuştu?

Artvin’de daha önceki mahkeme kararlarına rağmen maden faaliyetine yeniden izin verilmesi ve şirketin maden faaliyetine hazırlanması üzerine Artvin halkı 21 Haziran 2015’te Cerattepe’de nöbete başladı. Halkın Cerattepe’deki nöbeti 245 gün sürdü. Bu sürenin ardından 15 Şubat 2016’da şirketin iş makinelerı ve konteynırları polis eşliğinde Cerattepe getirilmek istenmesi üzerine protestocular ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Yaklaşık bir hafta boyunca Artvin merkezinde ve Cerattepe bölgesinde sürekli protestolar oldu ve polis gaz ve plastik mermi kullandı. Kent merkezinde esnaf iki gün kepenk kapattı. Çok sayıda kişi çıkan olaylarda yaralandı. Cerattepe’deki olaylar ülke genelinde gündem oldu ve Artvin dışında pek çok ilde Cerattepe’ye destek eylemleri düzenlendi. Protestoların ardından şirket polis ve jandarma koruması altında maden faaliyetine başladı. Protestolara öncülük eden Yeşil Artvin Derneği üyeleri maden faaliyeti durdurulana kadar çevre mücadelelerine devam edeceklerini söylüyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.