Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa İstatistik Kurumu: Türkiye asgari ücrette 22 Avrupa ülkesi içinde sondan üçüncü sırada

Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) asgari ücret uygulayan 22 Avrupa ülkesinin ocak ayı asgari ücret miktarı hakkında istatistik yayımladı. Kurum, Ocak 2010 ve Ocak 2020 asgari ücretlerini kıyasladı. Lüksemburg en yüksek asgari ücrete sahipken Türkiye sondan üçüncü, yani 20’nci sırada yer aldı. 

Eurostat, yayımladığı istatistikte ülkeleri gruplara ayırıyor: Birinci gruptaki ülkeler asgari ücretin 500 eurodan az, ikinci gruptakiler 500 ile 1000 euro arası ve üçüncü gruptakiler ise 1000 euro ve üzeri olduğu ülkeler. Ayrı bir grup ise Avrupa’da yer alan ama euro para birimini kullanmayan ülkeleri temsil ediyor.

Türkiye’de asgari ücret net 2 bin 324 lira olarak belirlendi. Türkiye, Eurostat’ın istatistiğinde ayrı bir grupta temsil ediliyor olsa da genel tabloya bakıldığında 440 euroya tekabül eden asgari ücretiyle birinci grupta yer alıyor. Böylece Türkiye, 312 euro ile Bulgaristan’ı ve 430 euro ile Letonya’yı geride bırakarak 20’nci sırada yer alıyor.

Üçüncü grupta yer alan Lüksemburg, 2 bin 143 euro asgari ücrete sahip. Lüksemburg’u sırasıyla İrlanda, Hollanda, İngiltere, Belçika, Almanya, Fransa ve İspanya takip ediyor. 

Avrupa Birliği (AB) üyelerinden Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç’te resmi asgari ücret uygulanmadığı için, 28 AB ülkesinden 22’si listede yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.