Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, ülkedeki beş Çinli medya kuruluşunu denetleyecek

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan iki üst düzey yetkili salı günü yaptıkları açıklamada, ülkedeki Çin resmi medya kuruluşlarının daha ayrıntılı denetleneceğini bildirdi. İsimlerini açıklamak istemeyen yetkililer, Çinli yayın kuruluşlarının elçilik gibi yabancı bir temsilci olarak kayıt yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Yeni uygulamaya tabi tutulacak yayın kuruluşları şöyle: China Global Television Network (CGTN), China Radio International, China Daily Corporation ve Hai Tian Development USA. Beş kuruluşu da Çin Komünist Partisi’nin “propaganda aracı” olmakla suçlayan yetkililer, “Emirleri hemen üstlerinden alıyorlar” diye konuştu.

Bu kuruluşların artık, çalışanlarını, işten çıkanları ve yeni işe başlayanları ABD Dışişleri Bakanlığı’na bildirmesi gerekiyor. Aynı zamanda işyerinin kira ve mülkiyet bilgilerini de bildirmek zorunda olan Çinli medya kuruluşlarına, yeni sözleşmeler için bakanlıktan izin alma şartı getiriliyor.  

Çin’de Batılı gazetecilerin ciddi sınırlamalara tabi tutulduğunu hatırlatan yetkililer, Çin medya kuruluşlarının bu yeni uygulamalar dışında, gazetecilik faaliyetlerine devam edebileceklerini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.