Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hanau’daki ırkçı saldırıya tepki eylemleri Almanya’nın onlarca kentinde devam ediyor: “Irkçılığa karşı el ele, omuz omuza”

Almanya’nın Hanau kentinde 43 yaşındaki ırkçı Tobias R.’nin iki nargile bara girerek tamamı göçmen kökenli dokuz kişiyi katletmesi ülke genelinde on binlerce kişiyi sokağa döktü. Perşembe akşamı onlarca kentte yapılan gösterilerde ırkçı terör örgütlerine karşı etkili önlemler alınması çağrısı yapıldı.

Saldırının yapıldığı Hanau’da belediyenin çağrısıyla gerçekleşen eyleme 7 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier’in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve kitle örgütü temsilcisinin hazır bulunduğu eyleme çok sayıda göçmen de katıldı. Eylem sırasında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Hanau’da olanlar bizleri şoke etmiştir. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak üzgün ve öfkeliyim. Bu saldırı Kassel Valisi Walter Lübcke’nin öldürülmesini, Halle’de sinagoğa düzenlenen eylemi hatırlatıyor. Irkçı terörün ülkede halkı bölmesine izin vermeyelim” dedi.

Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky de saldırı nedeniyle şaşkınlık içinde olduklarını belirterek, kentte farklı uluslardan insanların yıllardan beri barış ve kardeşlik içinde yaşadığını vurguladı. Kaminsky, eyleme her kesimden insanın katılmasıyla ırkçı saldırıya karşı anlamlı bir mesajın verilmiş olduğunu da vurguladı.

50’den fazla kentte ırkçılığa tepki eylemi gerçekleşti

Aynı saatlerde Almanya genelinde 50’den fazla kentte anma etkinlikleri düzenlendi. Başkent Berlin’de Brandenburg Kapısı’nda yapılan gösteriye 5 bin kişi katılırken, Hamburg’daki eyleme ise 7 bin kişinin katıldığı açıklandı. Berlin’deki eyleme çok sayıda siyasetçi de katılarak destek verdi.

Hanau’ya yakın Frankfurt’ta yapılan anmaya ise 4 bin kişi katıldı. Köln’de ise ırkçı terör örgütü NSU’nun 9 Haziran 2004’te bombalı saldırı düzenlediği Keup Caddesi’nde bir anma etkinliği düzenlendi. NSU tarafından işlenen cinayetlerle hesaplaşılmadığının altının çizildiği konuşmalarda bütün ırkçı faşist örgütlerin yasaklanması talep edildi. Eylem yapılan bir yürüyüşle sona erdi.

Eylemler devam edecek

Hanau’daki katliama karşı eylemler bugün ve yarın da devam edecek. Bugün saat 18.00’de bir kez daha insanlar sokağa çıkacak. Özellikle Köln, Düsseldorf, Mainz gibi kentlerde başlayan karnaval etkinliklerinde ırkçılığa karşı mesajların öne çıkması bekleniyor.

Cumartesi günü ise sendikalar ve antifaşist örgütlerin çağrısıyla Hanau’da büyük bir gösterinin düzenlenmesi planlanıyor. Başta Hessen olmak üzere diğer eyaletlerdeki kentlerden de katılımın olacağı eyleme on binlerce insanın katılarak ırkçı-faşist  saldırılara karşı güçlü bir mesaj vermesi bekleniyor.

AfD’den ırkçı saldırı için “cinnet olayı” açıklaması

Yapılan gösteriler sırasında ırkçı terör eylemlerinin artmasıyla ırkçı, aşırı sağ Almanya için Alternatif (AfD) partisinin güçlenmesi arasında bir bağlantı kurulurken, bu partinin yöneticileri ortada ırkçı bir saldırı olduğu gerçeğini kabul etmeye yanaşmadı. Partinin Onursal Başkanı Alexander Gauland ve Genel Sözcüsü Alice Weidel, yayımladıkları mesajda şiddet olayını kınarken, kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi. AfD Eş Genel Başkanı Jörg Meuthen ise saldırının suistimal edildiğini ileri sürdü.

AfD Thüringen Eyaleti Başkanı Björn Höcke ise sosyal medya hesabından tapfığı paylaşmda, Hanau’daki katliamı “cinnet olayı” olarak niteleyerek, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi. Hiçbir AfD yöneticisi saldırıyı açıktan “ırkçı” olarak tanımlamadı.

Savcılar saldırı ile ilgili soruşturma başlattı

Almanya’nın Hanau kentinde düzenlenen saldırının ardından savcılar, saldırgana yardım etmiş veya planından haberdar olabilecek kişileri soruşturmaya başladı.

Savcı Peter Frank, zanlının internetteki paylaşımlarının “son derece ırkçı bir zihin yapısına sahip olduğunu” gösterdiğini söyledi. Frank, zanlının komplo teorilerinden de etkilenmiş olduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel  de perşembe günkü konuşmasında 43 yaşındaki zanlının ırkçı motivasyonla hareket ettiğini gösteren çok sayıda işaret olduğunu söylemişti. Merkel saldırıya ilişkin ”Saldırının perde arkasını netleştirmek için her şey yapılıyor. Vatandaşlarımızı kökenlerine ve dinlerine göre ayırt etmiyoruz. Irkçılık bir zehirdir, nefret zehirdir ve toplumda bu zehir var, birçok suçun sorumlusu da bu zehirdir” demişti.

Çarşamba gecesi düzenlenen saldırının zanlısı olan Tobias R., göçmen kökenli dokuz kişiyi öldürmüştü. Hayatını kaybedenlerden beşinin Türkiye vatandaşı olduğu açıklanmıştı. Saldırının ardından zanlı ve annesi evde ölü bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.