Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin 4. Olağan Büyük Kongresi sürüyor: “Sadece kentleri değil, bu ülkeyi yöneteceğiz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4. Olağan Büyük Kongresi’ni Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştiriyor. Farklı şehir ve ülkelerden 10 binin üzerinde kişinin katıldığı kongrede partinin yeni eş genel başkanları, Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyeleri belirleniyor. Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün katılırken parti kurma hazırlığında olan Ali Babacan da mesaj gönderdi.

Haber: Batu Bozkürk & Özge Çakır

HDP’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’nin yapıldığı salonun çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Katılımcılar salona dört farklı polis noktasında arandıktan sonra girebildi.

Kongrenin başlangıcında yapılan sinevizyon gösterisinde HDP’nin kuruluşundan bu yana geçen sekiz yılda yaşananlar gösterildi. Görüntüye Abdullah Öcalan, Şeyh Said, Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder ve Tahir Elçi’nin geldiği anlar salondan büyük alkış aldı. “Biji Serok Apo (Yaşasın Başkan Apo)” sloganları duyuldu.

Parti kurma hazırlıkları süren Ali Babacan, kongreye şu mesajı yolladı: “Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisi’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’ne davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum”.

Sezai Temelli: “Sizler sayesinde Heval Sezai oldum”

Görevini bugün Mithat Sancar’a devredecek olan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konuşmasında Öcalan’ı selamlayarak “İnanın ki sizin bu sesiniz, bu coşkunuz Öcalan’a ulaşmıştır, İmralı’ya ulaşmıştır” dedi. Temelli, “demokrasi ittifakı” vurgusu yaparak “Halklarımızı AKP-MHP faşizminden kurtarmak ve üçüncü yolu örgütlemek zorunluluktur” diye konuştu. 21. yüzyılın “Kürtlerin yüzyılı” olacağını söyleyen Temelli, konuşmasını “İki yıl önce başladığımız bu yolda ben Sezai Temelli’ydim, sizler sayesinde Heval Sezai oldum. Siyasetin mahalleye dönme zamanı gelmiştir, ben de öyle yapıyorum” sözleriyle tamamladı.

Pervin Buldan: “Sadece kentleri değil, bizler artık bu ülkeyi yöneteceğiz”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasının başında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a, Figen Yüksekdağ’a ve cezaevinde bulunan HDP’lilere selam gönderdi. “HDP fikriyatının büyük emektarı Sayın Abdullah Öcalan” dediği anda da salondan alkışlar yükseldi.

HDP’nin iktidarca yok sayıldığını söyleyen Buldan, “Suriye’de Kürtlerin demokratik temsiliyetini engellemek için Suriye topraklarına tankla, tüfekle; halklarımızın oyuyla kazanılan belediyelere TOMA’yla girdiler. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar Kürtler seçmeye de, kendilerini yönetmeye de devam edecek. Sadece kentleri değil, bizler artık bu ülkeyi yöneteceğiz” diye konuştu

Buldan: “Türkiye’nin İdlib’deki çukurdan tek çıkış yolu Dolmabahçe Mutabakatı’dır

2015’te yapılan Dolmabahçe Mutabakatı’nı hatırlatan Pervin Buldan, “Dolmabahçe Mutabakatı aynı zamanda toplumsal barış mutabakatıdır. Türkiye’nin İdlib’deki çukurdan tek çıkış yolu Dolmabahçe Mutabakatı’dır” dedi.  

“Demokrasi ittifakı” vurgusu da yapan Buldan, şöyle devam etti: “Gelin demokrasi ittifakıyla demokratik Türkiye’ye kapı aralayalım. Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme yolu açalım. Demokratik anayasayla yeni bir toplumsal sözleşme yapalım. Halkın anayasası ancak 1920’de olduğu gibi kurucu bir meclis ile oluşturulabilir.” 

Temelli ve Buldan’ın konuşmasının ardından Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın kongreye gönderdiği destek mesajı okundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.