Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin yeni eş genel başkanı Mithat Sancar: “İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4. Olağan Büyük Kongresi’ni Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Farklı şehir ve ülkelerden 10 binin üzerinde kişinin katıldığı kongrede partinin yeni eş genel başkanları, Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyeleri belirlendi. Pervin Buldan ve Mithat Sancar partinin yeni eş genel başkanları oldu. Kongreye Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün katılırken parti kurma hazırlığında olan Ali Babacan da mesaj gönderdi.

Haber: Batu Bozkürk & Özge Çakır

Kongrenin yapıldığı salonun çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı ve pek çok yol kapatıldı. Katılımcılar salona dört farklı polis noktasında arandıktan sonra girebildi. Salona girenlerin yanlarında herhangi bir çanta bulundurmasına da izin verilmedi.

Farklı partilerden ve sendikalardan katılım

Kongreye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün de katılırken parti kurma hazırlığında olan Ali Babacan, “Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisi’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’ne davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum” yazılı bir mesaj gönderdi.

Siyasi partilerin yanı sıra, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri, Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi sivil toplum örgütlerinden de kongreye katılanlar ve destek mesajı gönderenler vardı. Kongre salonunda ayrıca Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri, yanı sıra Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve HDP’nin öne çıkan isimlerinden Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder, Sırrı Sakık gibi isimler de bulunuyordu. 

Kongrenin başlangıcında yapılan sinevizyon gösterisinde HDP’nin kuruluşundan bu yana geçen sekiz yılda yaşananlar gösterildi. Görüntüye Abdullah Öcalan, Şeyh Said, Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder ve Tahir Elçi’nin geldiği anlar salondan büyük alkış aldı. Salonda “Biji Serok Apo (Yaşasın Başkan Apo)” sloganları atıldı.

Sezai Temelli: “Sizler sayesinde Heval Sezai oldum”

Görevini bugün Mithat Sancar’a devredecek olan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konuşmasında Öcalan’ı selamlayarak “İnanın ki sizin bu sesiniz, bu coşkunuz Öcalan’a ulaşmıştır, İmralı’ya ulaşmıştır” dedi. Temelli, demokrasi ittifakı vurgusu yaparak “Halklarımızı AKP-MHP faşizminden kurtarmak ve üçüncü yolu örgütlemek zorunluluktur” diye konuştu. 21. yüzyılın “Kürtlerin yüzyılı” olacağını belirten Temelli, konuşmasını “İki yıl önce başladığımız bu yolda ben Sezai Temelli’ydim, sizler sayesinde Heval Sezai oldum. Siyasetin mahalleye dönme zamanı gelmiştir, ben de öyle yapıyorum” sözleriyle tamamladı.

Pervin Buldan: “HDP fikriyatının büyük emektarı Sayın Abdullah Öcalan”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasının başında Selahattin Demirtaş’a, Figen Yüksekdağ’a ve cezaevinde bulunan HDP’lilere selam gönderdi. “HDP fikriyatının büyük emektarı Sayın Abdullah Öcalan” dediği anda da salondan alkışlar yükseldi.

HDP’nin iktidarca yok sayıldığını ifade eden Buldan, “Suriye’de Kürtlerin demokratik temsiliyetini engellemek için Suriye topraklarına tankla, tüfekle, halklarımızın oyuyla kazanılan belediyelere TOMA’yla girdiler. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar Kürtler seçmeye de, kendilerini yönetmeye de devam edecek. Sadece kentleri değil, bizler artık bu ülkeyi yöneteceğiz” dedi.

Buldan: “Türkiye’nin İdlib’deki çukurdan tek çıkış yolu Dolmabahçe Mutabakatı’dır”

2015’te yapılan Dolmabahçe Mutabakatı’nı hatırlatan Pervin Buldan, “Dolmabahçe Mutabakatı aynı zamanda toplumsal barış mutabakatıdır. Türkiye’nin İdlib’deki çukurdan tek çıkış yolu Dolmabahçe Mutabakatı’dır” diye konuştu.  

Demokrasi ittifakı vurgusu da yapan Buldan, şöule devam etti: “Gelin demokrasi ittifakıyla demokratik Türkiye’ye kapı aralayalım. Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme yolu açalım. Demokratik anayasayla yeni bir toplumsal sözleşme yapalım. Halkın anayasası ancak 1920’de olduğu gibi kurucu bir meclis ile oluşturulabilir.” 

Temelli ve Buldan’ın konuşmasının ardından cezaevindeki Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın kongreye gönderdiği destek mesajını HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki okudu. “Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır, hepimizin yolu açık olsun” diye biten mesajda Demirtaş ve Yüksekdağ, HDP eşbaşkanlarına ve parti yönetiminde yer alan isimlere tebriklerini de iletti.

HDP Eş Genel Başkanlığına seçilen Mithat Sancar: “İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın”

HDP 4. Olağan Kongresi’nde, Sezai Temelli’nin ardından Pervin Buldan ile birlikte HDP eş genel başkanlık görevini yürütmek üzere seçilen Mithat Sancar da oylamadan önce söz aldı. Kürsüde “Abdullah Öcalan’a İmralı’da uygulanan tecritin sona ermesi” çağrısında bulunan Sancar, “İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın. Barışın yolu açılacaksa Öcalan mutlaka ve mutlaka bu yolun ışığı olarak en önemli rolü üstlenecektir. O nedenle diyoruz: Tecrit sadece bizim meselemiz değildir, bu ülkenin, barışının meselesidir” diye konuştu.

“Evet bizsiz olmaz, ama sadece bizimle de olmaz” diyen Sancar, HDP olarak başta muhalefet partileri olmak üzere, toplumun bütün kesimlerine seslendiklerini söyledi. Türkiye’de başlatılacak bir barış dalgasının önce Suriye’ye, sonra bütün Ortadoğu’ya yayılacağını söyleyen Mithat Sancar, Buldan ile benzer şekilde Dolmabahçe Mutabakatı’na vurgu yaptı ve “Buradan, mutabakatları Astana’da Soçi’de arayanlara sesleniyoruz. Mutabakat orada aranmaz. Mutabakat arıyorsanız, işte Dolmabahçe Mutabakatı. Oradan başlayalım. Dolmabahçe Mutabakatı ile yürüyelim, yeni mutabakat istiyorsanız yenisini yapalım. Masaları Ankara’da, Diyarbakır’da, Şam’da kuralım” dedi.

Avrupa Parlamentosu’ndan HDP’ye “Sizinle dayanışma içindeyiz” mesajı

Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) sesli ve görüntülü olarak gönderilen, “kongreye destek mesajları” paylaşıldı. Avusturya, Fransa, Almanya, Avustralya gibi ülkelerden Sosyal Demokratlar’ı ve Yeşiller’i temsil eden AP üyeleri HDP’ye “Sizinle dayanışma içindeyiz” mesajı gönderdi. Ayrıca Fransa, İspanya, Portekiz‘den ve Ürdün, Fas, Filistin, Kıbrıs‘tan gelen temsilciler de kongreye destek mesajlarını salondaki izleyicilerle paylaştı.

Musa Kalkan adaylıktan çekildi

Kongrede eş genel başkanlık ve parti organlarında yer almak isteyenlerin adaylık başvurularını kabul eden divana adaylıktan çekildiğini bildiren bir mesaj gönderen Musa Kalkan ise mesajında “mevcut eş genel başkan adaylarının partiyi başarılı bir şekilde yöneteceğine inandığını” belirtti.

Sancar ve Buldan HDP’nin yeni eşbaşkanları

Partinin 1018 delegesinden 838’inin katıldığı oylamada, Pervin Buldan ve Mithat Sancar 836 geçerli oyun hepsini alarak eş genel başkanlar olarak seçildi. Yanı sıra, Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu’nda yer alacak isimler de belirlendi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.