Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da seçimler koronavirüs gölgesi altında geçti: Katılım yüzde 43’te kaldı

Cuma günü İran’da 11. dönem meclis seçimleri yapıldı. Halk, hükümete tepkisini seçimleri boykot ederek gösterdi. Oy kullanma hakkına sahip 58 milyon kişiden sadece 24 milyon civarında kişi sandık başına gitti. Seçime katılım geçen seçimlere kıyasla neredeyse yüzde 30 düşerek yüzde 43 oldu. Seçimi muhafazakârlar kazandı. 

26 Şubat 2016’da yapılan 10. dönem meclis seçimlerinde katılım yüzde 62 idi. Özellikle reformist seçmenlerin boykotu nedeniyle 11. dönem meclis seçimlerinde katılım sadece yüzde 43 oldu.  Fars haber ajansının paylaştığı verilere göre seçim sonrası mecliste muhafazakârlar 135, reformistler 20 ve bağımsızlar 28 koltuk kazandı. İran’ın gözde isimlerinden Ekber Haşemi Rafsancani’nin oğlu Yasir Rafsancani, muhafazakârların seçimi kazanmaları üzerine The Guardian gazetesine röportaj verdi. Rafsancani, ülkesindeki bazı aşırı muhafazakârların Trump destekçilerinden daha kötü olduğunu söyledi. 

Tahran’daki Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK), Reformist Danışma Partisi’nin adaylık başvurularının yüzde 90’ını reddetmişti. Reformist Danışma Partisi Başkan Yardımcısı Hamid Sabiriyan, “AKK, ülke genelinde reformist adayların yüzde 90’ını eledi. Önümüzdeki seçimler, muhafazakârların kendi aralarında yarışacağı bir seçim olacak” demişti. Bu gelişme üzerine reformist seçmenler seçimleri boykot etti. 

Seçime katılım oranının düşük olmasına tepki gösteren İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanlarını suçladı ve “Bu kara propagandalar birkaç ay önce başlatıldı. Seçim yaklaşırken daha da arttı. Düşman medyalar son iki gün içinde hastalık ve virüs bahanesiyle insanların oy kullanmasını engellemek için en ufak bir fırsatı bile kaçırmadı” dedi. 

İran’daki seçimlere katılımı etkileyen diğer önemli bir faktör ise şu ana kadar ülkede 43 kişide tespit edilen koronavirüstü. Ülkenin geneline yayılan salgın nedeniyle sekiz kişi hayatını kaybetti. Türkiye geçici olarak İran ile tüm sınır kapılarını kapattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.