Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da koronavirüs şüphesi: Tahran-İstanbul seferini yapan uçaktaki 140 kişi karantinaya alındı, test sonuçları bekleniyor

140 kişi, 14 gün süreyle gözlem altında tutulmak üzere başkent Ankara’da bulunan Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne ve Bilkent Klinik Gözlem Konukevi’ne getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yolculardan alınacak ilk numunelere ait sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Koronavirüs’ün İran’da ölümlere yol açmasının ardından, 23 Şubat itibariyle Türkiye-İran sınırı kara, demir ve havayolları ile geçişlere kapatılmıştı. Ancak Salı günü hava trafiğinde bir istisna yapıldı. Öğle saatlerinde yazılı bir basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran’dan Türkiye’ye dönmek isteyen Türk vatandaşları için özel bir sefer düzenlendiğini duyurdu. Türk Hava Yolları’na ait TK879 sefer sayılı uçak Tahran’dan yola çıktı ve Ankara Esenboğa Havaalanı’na iniş yaptı. Uçakta bulunan 132 yolcu ve 8 mürettebat, toplam 140 kişi 14 gün süreyle gözlem altında tutulmak üzere ambulanslarla Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne ve Bilkent Klinik Gözlem Konukevi’ne nakledildi. Bakan Koca açıklamasında yolcularının kaçının Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde, kaçının Bilkent Gözlem Konukevi’nde karantinaya alındığına ilişkin detaylı bilgi vermedi.

“İstanbul’a iniş yapması beklenen uçak son dakikada Ankara’ya indi”

Gün içerisinde uçağın İstanbul’a kadar gidip Ankara’ya acil iniş yaptığını gösterdiği iddia edilen radar görüntüleri paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı başta bu iddiaları yalanladı, TK879 sefer sayılı uçağın Ankara’ya planlı bir şekilde iniş yaptığını belirtti. Saat 18:30 sularında yeni bir basın açıklaması yapan Bakan Koca, başlangıçta yolcuların İstanbul’a götürülmesinin planlandığını, ancak daha sonra yapılan bir plan değişikliğiyle Ankara’ya getirildiklerini doğruladı.

Uçaktaki bazı yolcuların yakın zamanda İran’da koronavirüs vakalarının görüldüğü Kum ve Meşhed şehirlerini ziyaret ettiğinin öğrenilmesi ve yine yolculardan bazılarında soğuk algınlığı bulgularının gözlenmesi nedeniyle uçağın Ankara’ya indirildiğini belirten Koca, daha önce Çin’in Vuhan kentinden tahliye edilen vatandaşların gözlem altında tutulduğu Zekai Tahir Burak Hastanesi’nin kullanılmasının bilinçli bir tercih olduğunu söyledi.

Yolcuların hastaneye getirilmesi sırasında basın mensupları hastaneden uzaklaştırıldı. Polis hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Hastane girişinde bekleyen güvenlik görevlilerinin de tek kullanımlık maske taktıkları görüldü. Basın mensuplarına da aynı maskelerden dağıtıldı.

Bakan Koca: “Kuluçka döneminde alınan numune sonucunun negatif çıkması, sonraki dönemlerde hastalığın ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez”

Saat 18:30 sularında yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsün fiziksel temas olmadıkça bireylere bulaşmasının oldukça düşük bir ihtimal olduğunu belirtti ve Türkiye’de herhangi bir vatandaşta hastalık bulgusuna rastlanmadığının birkaç kez altını çizdi.

14 günlük gözetim süresinin hastalığın tespiti için yeterli olup olmadığı noktasında ise Bakan Koca, “Kuluçka döneminde alınan numune sonucunun negatif çıkması, sonraki dönemlerde hastalığın ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez” şeklinde konuştu. Kuluçka süresine ve vatandaşların ne zamana kadar gözlem altında tutulması gerektiğine ilişkin son kararın ise Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve çalışmalarını sürdüren Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin öneri ve görüşleri alınarak karar verileceğini dile getiren bakan, “İran’dan gelen vatandaşlar bilim kurulunun öngördüğü süre boyunca gözetim altında bulundurulacak” dedi.

İran sağlık bakanının test sonucu pozitif çıktı, vatandaş ‘İran’dan hastalık mı getirildi?’ endişesi yaşıyor

İran’ın yarı resmi haber ajansı ILNA, İran Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi’ye yapılan koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını ve Herirçi’nin karantinaya alındığını duyurdu. Bu haberle birlikte, Türkiye’de de İran’dan gelen bu uçağın hastalığı buraya taşıyıp taşımadığı sorusu merak ve endişe yarattı. İran’dan Ankara’ya getirilen vatandaşların 12’sinde yüksek ateş görüldüğü bilgisi hızla yayılırken Zekai Tahir Burak Hastanesi’nin yakınında bulunan esnaf ve vatandaşların virüsün yayılma olasılığından duyduğu endişe dikkat çekti.

Hastanenin yakınında bulunan kreşten çocuklarını almaya gelen velilerin de çocukları için endişelendikleri görüldü. Basın toplantısı sırasında gelen bir soru üzerine bu noktaya da değinen Koca, bilimsel anlamda korkulacak bir şey olmadığını çünkü koronavirüsün fiziksel temas olmadıkça bulaşma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söyledi. Ancak velilerin endişelenmemesi için kreşin İran’dan tahliye edilen vatandaşların gözetim altında tutulacağı süre boyunca hizmet vermemesinin daha doğru olacağına karar verdiklerini ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.