Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belgesel sinemacı Çayan Demirel, malulen emeklilik hakkı için dört yıldır hukuk mücadelesi veriyor

Yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu sahibi belgesel sinemacı Çayan Demirel’in malulen emeklilik hakkı için dört yıldır verdiği hukuk mücadelesinde bugün de sonuç çıkmadı. Arkadaşları duruşma öncesinde Demirel’in emeklilik hakkının önüne konulan engellerin kaldırılmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 5 Mayıs’ta.

Belgesel sinemacı Çayan Demirel’in malulen emeklilik hakkına ilişkin davaya İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 36. İş Mahkemesi’nde devam edildi. Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu’ndan beklenen rapor gelmediği için bugünkü (27 Şubat) duruşmada da karar çıkmadı. Dava 5 Mayıs 2020 tarihine ertelendi. Demirel, geçirdiği ani rahatsızlık sonucunda Yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu’na sahip.

Her şey 18 Mart 2015’te, Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yönettikleri Bakur belgeselinin tamamlanmasından bir gün sonra başladı. Çayan Demirel’in kalbi birden durdu ve 15 dakika boyunca çalışmadı. Aylarca hastanede kaldıktan sonra Demirel’e Yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu verildi. Bu rapor, Demirel’in görme, konuşma, hareket etme ve kişisel ihtiyaçlarını tek başına görme becerilerinin zarar gördüğünü ortaya koyuyor. 

Tüm raporlara rağmen “yardıma muhtaç olmadığı” iddia ediliyor

Ailesi, Demirel’in bu özel durumu üzerine, her engelli yurttaş yakını gibi malulen emeklilik hakkı için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuruda bulundu. Bunun üzerine İstanbul Bölge Sağlık Kurulu, Demirel’in maluliyet tespitini yaptı. Mevzuata göre 10 yıllık sigorta geçmişi bulunmadığı için “başkasının yardımına muhtaç” şartı aranıyordu. Demirel’i bizzat görmeden hazırlanan raporda “çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği ama yardıma muhtaç olmadığı” yazıyordu. Bunun üzerine, aile bir üst kurula itiraz etti, fakat bu itiraz da 27 Aralık 2017’de oybirliğiyle reddedildi.

Dava, 5 Mayıs’a ertelendi

Çayan Demirel’in ailesi, bu durum üzerine dava açtı. Bu kez Adli Tıp Kurumu’ndan rapor almaları gerekiyordu. Adli Tıp Kurumu, “sürekli bakıma muhtaç” tespitinde bulundu ancak bu da yetmedi. Mahkeme bu kez de rapordaki “uyumsuzluk” nedeniyle dosyayı Adli Tıp Kurumu Üstü Kurulu’na sevk etti ve davayı 27 Şubat 2020 tarihine erteledi. 

Ancak bugün görülen duruşmada, Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu’ndan beklenen rapor gönderilmediği için mahkemeden karar çıkmadı. Dava bu kez de 5 Mayıs 2020 tarihine ertelendi.

“Çayan bu ülkenin engelli bir yurttaşı olarak haklarından faydalanamıyor”

Çağlayan Adliyesi 36. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmanın öncesinde Çayan Demirel’in arkadaşları bir basın açıklaması yaptı. Türkiye’de engellilerin sağlık haklarına erişiminin zorlaştırılmasına ve ağır işleyen bürokrasiye dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Çayan bu ülkenin engelli bir yurttaşı olarak haklarından faydalanamıyor, yakınlarına ağır bir bürokrasi reva görülüyor. Çayan’ın emeklilik hakkının önüne konulan engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Arkadaşımız malulen emeklilik hakkını kazanana dek davanın takipçisi olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.