Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump, New York Times’ı “yalan haber” iddiasıyla mahkemeye verecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, yayımlanan bir yorum yazısı yüzünden New York Times (NYT) gazetesini mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

NYT, Trump ve ekibinin gazeteyi neden mahkemeye vermek istediğini yazdı.

Donald Trump’ın basın ile arasının pek iyi olmadığı bilinen bir gerçek. Trump, basın mensuplarını sıklıkla “yalan haber” yapmakla ve “ABD halkına düşmanlıkla” suçluyor. Bu sefer ise Trump’ın seçim kampanyası ekibi NYT gazetesini mahkemeye verecek. Nedeni ise 27 Mart 2019’da yayımlanan bir yorum yazısı. Yazıda 2016 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Trump’ın kazanmasına destek olmak için, Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’a zarar vermeyi planlandığı öne sürülüyor.  

Yorum yazısında, Putin ve Trump arasındaki bu anlaşmanın karşılığında ABD’nin Rusya’ya karşı daha yumuşak bir siyaset izlemesi için anlaşıldığı, bahsi geçen yumuşak siyasetin ise ABD’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların kaldırılması anlamına geldiği belirtiliyor. Trump’ın seçim kampanyası ekibinin hukuk danışmanı Jenna Ellis, haberde geçen ifadelerin yüzde yüz yanlış ve karalama olduğunu söyledi. NYT’nin bu yazıyı, iddiaların yalan olduğunu bildiği halde, seçmenleri yanıltmak için bilerek yayımladığını öne süren Ellis, gazetenin bunun hesabını vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

NYT gazetesinin sözcülerinden Eileen Murphy ise konu hakkında, “Trump’ın kampanya ekibi, yorumunu beğenmedikleri bir gazeteciyi cezalandırmak için mahkemeye başvurdu. Neyse ki yasalar, Amerikalılar’ın, özellikle kamuoyunu ilgilendiren konularda, yargı ve kanılarını ifade etme hakkını koruyor” dedi. 

Trump’ın ekibinin gazeteyi mahkemeye verme kararı çok tepki çekti. Konuyla ilgili konuşan Amerika Sivil Özgürlükler Birliği avukatlarından Brian Hauss, “Bir yayımcı halka açık bilgileri yorumlamaktan dolayı suçlanamaz” dedi. Virginia Üniversitesi’nde anayasa profesörü olan Frederick Schauer de, Trump’ın ekibinin gazeteye yönelttiği “haberi yanlış olduğunu bilerek yayınlama” iddiasını mahkemede kanıtlamasının “neredeyse imkansız” olduğunu belirtti.

Ne olmuştu? 

Özel Yetkili Savcı Robert Mueller

Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, Mayıs 2017’de Rusya’nın 2016 yılındaki ABD seçimlerine olası müdahalesini araştırmak için görevlendirilmişti. Savcı Mueller hukuki süreç gereği raporunu tamamlayarak ABD Başsavcısı William Barr‘a iletmiş, Barr da rapor hakkındaki bilgilendirme notunu Kongre’ye sunmuştu. Raporda, Trump’ın suç işlediğine hükmedilmedi ama aklanmadı da.

Trump’a azil soruşturması açıldı, aklandı

Geçen yıl eylül ayında Trump’a azil soruşturması açıldı. Trump başkanlık seçimindeki olası rakibi Joe Biden‘a zarar vermek amacıyla, Ukrayna’daki Burisma doğalgaz şirketinin yönetim kurulunda olan oğlu Hunter Biden hakkında yolsuzluk soruşturması açmasını sağlasın diye Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy‘ye baskı uygulamakla suçlandı. Trump’ın bu amaçla Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık askeri yardımı ertelediği iddia ediliyordu. İddialar, Ukrayna’da görev yapan ABDli diplomat Bill Taylor tarafından ortaya atıldı. Taylor Kongre’de ifade verdi. Trump ise bütün suçlamaları reddetti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ve ABD Başkanı Donald Trump

Başkan Trump, Senato’da görevden azli istemiyle yargılandığı davada beraat etmişti. Trump, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da yapılan nihai oylamada görevi suistimal suçlamasından 48’e karşı 52, kongrenin işleyişini engelleme suçlamasından ise 47’ye karşı 53 oy ile aklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.