Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den İdlib için hava savunma desteği talebine ret, Almanya’dan güvenli bölge önerisine destek

Ankara’nın Amerikan Patriot uçaksavar füze sistemlerinin Suriye sınırına geçici konuşlanması talebine, ABD Savunma Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt geldi. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’ye İdlib’de hava savunma desteği vermeyeceklerini söyledi.

Vaşington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esper, 34 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırı ertesinde Türkiye’ye insani yardımları artıracaklarını belirtti, fakat “Bu yardımlar hava desteği de içeriyor mu?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesi sonrası cumartesi günkü açıklamasında, Ankara’nın Amerikan Patriot uçaksavar füze sistemlerinin Suriye sınırına geçici konuşlanması talebinin iki ülke arasında konuşulduğunu belirtmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin mülteciler üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) baskı yapmasını eleştirdi, ancak Ankara’nın İdlib’de güvenli bölge oluşturulması önerisine hak ve destek verdi.

Merkel, “Türkiye’nin İdlib konusunda çok büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlıyorum. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti memnuniyetsizliğini mültecilerin sırtından değil, AB’ye diyalog yoluyla ifade etmeli” dedi. Almanya Başbakanı, Suriyeli mültecilere kendi ülkelerinde nasıl yardım edilebileceği, İdlib’de ateşkesin nasıl sağlanabileceği ve Türkiye’ye nasıl destek olunabileceği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuklarını kaydetti. “(İdlib’de) Ateşkese ihtiyacımız var. Şu anda Türkiye sınırında bulunan yüzbinlerce Suriyeli için güvenli bölgeye ihtiyacımız var” diyen Merkel, güvenli bölge konusunu Macron ve Rusya lideri Vladimir Putin’le ele aldıklarını da sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.