Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdlib krizi: ABD Suriyeli mülteciler için, Birleşmiş Milletler kanalıyla iletilmek üzere, 108 milyon dolarlık ek yardım paketi açıkladı

ABD, Suriyeli mülteciler için 108 milyon dolar tutarında yardım yapacak. Karar, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft’ın Türkiye ziyareti vesilesiyle bugün açıklandı.

Haberi Twitter’dan duyuran Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD, Esad rejimi, Rusya ve İran güçlerinin neden olduğu krizden etkilenen, hem Suriye içindeki hem de bölgedeki Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamak üzere ek 108 milyon dolarlık insani destek vereceğini bildirmekten gurur duyar” diye yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 108 milyon dolarlık ek yardımın BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, BM İnsani Yardım Koordinasyonu, Uluslararası Gıda Programı ve diğer kuruluşlar üzerinden aktarılacağını duyurdu.

Dün ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile birlikte Türkiye’ye gelen Büyükelçi Kelly Craft, bugün İdlib’de yerinden edilen Suriyelilere yapılan insani yardımları incelemişti. Craft ve Jeffrey, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere de geçip, “Beyaz Baretliler” adıyla bilinen Suriyeli sivil savunma ekipleriyle fotoğraf çektirdi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft basın açıklaması yaptı.

108 milyon dolarlık yardımı gezisini izleyen gazetecilere duyuran Craft, diğer ülkelere de mültecilere yardımları artırması çağrısı yaptı. Daha sonra beraberindeki heyetle sınırın Suriye tarafına geçen Craft “Beyaz Baretliler” üyeleriyle fotoğraf çektirdi. Craft attığı tweette “Beyaz Baretliler mensubu kadın ve erkeklerin ellerini sıkabildiğime müteşekkirim. Onlar, Suriyelileri Esad’ın vahşetinden kurtarmaya çalışan olağanüstü insanlar” diye yazdı.

Ankara mültecilere yönelik maddi yardımların BM üzerinden değil, doğrudan hükümete aktarılarak yapılmasını istiyor

Ankara ise, Suriyeli mültecilere yapılan yardımların doğrudan Türkiye hükümetine verilmesini istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen cumartesi partisinin İstanbul milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İdlib krizinden etkilenen Suriyeliler için vaat ettiği 25 milyon euroluk desteği BM Mülteciler Yüksek Komiserliği üzerinden göndermek istemesini eleştirmiş, 28 Şubat’taki telefon konuşmasında kendisine, “Niye BM’ye yolluyorsunuz? Bu parayı bize gönder, ben sizin pratik olmanızı istiyorum” dediğini aktarmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı konuşmada, sınır kapılarının Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenler için açıldığını da doğrulamış, “Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız. Ve bu devam edcek. Neden? AB’nin sözünde durması lazım. Biz bu kadar mülteciye bakmak, onları beslemek durumunda değiliz” demişti.

Ankara’nın Amerikan Patriot uçaksavar füze sistemlerinin Suriye sınırına geçici konuşlanması talebi ise, ABD Savunma Bakanlığı tarafından dün reddedilmişti. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’ye İdlib’de hava savunma desteği vermeyeceklerini, buna mukabil mülteciler için insani yardım yapılacağını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.