Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdlib sorunu – Erdoğan ve Putin bugün Moskova’da görüşecek: Türkiye güvenli bölgede ısrarcı, Rusya yeni bir “Soçi Mutabakatı” istiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Moskova’da bir araya geliyor. Zirvenin başlıca konusu İdlib’deki krizin nasıl çözüleceği. Görüşme, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği açısından da önemli. Türkiye, Suriye ordusunun İdlib’i geri almak için başlattığı operasyonu durdurmasını ve mültecilerin gönderileceği bir güvenli bölge oluşturmak istiyor. Rusya ise İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesi sınırlarının yeniden düzenlenmesini ve Türkiye’nin cihadcı gruplarla daha etkin mücadele etmesini talep ediyor.

Ankara ve Moskova’dan zirve öncesi umutlu açıklamalar gelirken, sahada savaş tüm hızıyla devam ediyor.

Kim ne istiyor – Soçi Mutabakatı:

Ankara ve Moskova birbirlerini Soçi Mutabakatı’na uymamakla suçluyor. Mutabakat 17 Eylül 2018’de imzalandı. Türkiye, bu metinde uzlaşılan sınırların korunmasını ve mültecilerin yerleştirileceği, 30 kilometre derinliğindeki bir güvenli bölge oluşturulmasını istiyor. Ankara, bölgedeki 12 gözlem noktasını azaltmayacağını ve yerlerini değiştirmeyeceğini da söylüyor. Moskova ise yeni bir harita talep ediyor. Yani Türkiye’den, Suriye ordusunun toprak kazanımlarını kabul etmesini ve gözlem noktalarını daha kuzeye çekmesini bekliyor.

Kim ne istiyor – Cihadcı gruplar:

Rusya, “terörle mücadeleden” taviz verilmemesini istiyor ve Türkiye’yi Heyet Tahrir el-Şam ve Nusra Cephesi gibi örgütleri kollamakla suçluyor. Türkiye ise öncelikle kimin terörist olduğunun belirlenmesini talep ediyor. Ankara’ya göre ise bu tespit yapılmadan başlatılacak operasyonlar sivilleri tehlikeye atar, ateşkesi de imkansız kılar.

Kim ne istiyor – Kalıcı ateşkes:

Erdoğan da Putin de bir an önce kalıcı ateş sağlanmasını istiyor. Ancak iki ülke ateşkesin kimin tarafından bozulduğu konusunda farklı görüşlere sahip. Ankara’ya göre son ateşkesi Suriye ordusu, Moskova’ya göre ise Türkiye’nin desteklediği gruplar bozdu.

Kim ne istiyor – Uçuşa yasak bölge:

Türkiye İdlib bölgesinin “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesini istiyor. Rusya buna karşı çünkü Suriye’nin hava sahasını kendisi kontrol ediyor.

Kim ne istiyor – Siyasi süreç:

Her iki ülke de Cenevre Süreci’nin, yani anayasa komitesinin çalışmalarının devam ettirilmesinden yana. Ancak Rusya bu sürecin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’sız yürütülmesini istemiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.