Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre Türkiye’de her üç mühendisten biri işsiz

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO); elektronik, elektrik, kontrol, otomasyon, telekomünikasyon ve biyomedikal mühendislerinin katılımıyla ekonomik krizin mühendisler üzerindeki etkisini ortaya koyan bir anket çalışması yaptı. EMO üyesi beş bin genç mühendisin katıldığı ankete göre Türkiye’de her üç mühendisten biri işsiz. Son beş yılda mezun olan mühendislerin işsizlik oranı ise yüzde 36,3.

Haber: Zelal Direkçi & Batu Bozkürk

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 4 Eylül – 9 Aralık 2019’da 20-30 yaş arası yüzde 18,3’ü kadın, 81,7’si erkek olan beş bin üyesiyle yaptığı anketin sonuçlarını Ankara’daki genel merkezinde bir basın açıklamasıyla duyurdu.

“TÜİK’in işsizlik verileri gerçeği yansıtmıyor”

Açıklamaya göre, işsizlik oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin hayli üzerinde. TÜİK’e göre mühendislerin işsizlik oranı yüzde 10,3’ken EMO’ya göre bu oran yüzde 31,2, yani TÜİK’in üç katı. Son beş yılda mezun olan mühendislerin işsizlik oranı ise yüzde 36,3.

“Yoksullaşma ruhsal çöküntüyü beraberinde getirdi”

Anket verileri, EMO üyesi birçok mühendisin kriz nedeniyle işini kaybettiğini, pek çoğunun ücretinin düştüğünü, düzenli ücret alamadığını, kimisinin iş yükünün arttığını, iş bulmakta zorlandığını, büyük çoğunluğunun ise hanehalkı gelirinde düşüş yaşadığını ortaya koydu. 

Bunların sonucunda yoksullaşmayla baş etmeye çalışan birçok katılımcının sosyal yaşamının fazlasıyla zarar gördüğü, ruhsal çöküntü içine girdiği belirtildi.

“Olumsuz koşullar birlikte mücadeleye kapı aralıyor”

Basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Günümüzde her yıl yaklaşık on bin genç mühendis işgücüne katılmaktadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin en büyük etkisi her gün işgücüne katılan binlerce gence yeterli seviyede iş imkânı oluşturulamamasıdır. Bununla birlikte kamu kurumlarının özelleştirilmesi, bilhassa enerji ve haberleşme alanlarındaki özelleştirme, istihdamı kısıtlamıştır. Bütün bu olumsuz koşullara rağmen bu durum, krize karşı tüm emekçilerin ortak bir paydada buluşması, krizle beraber mücadele etmesi için bir kapı aralamaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.