Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Veri Okuryazarlığı Derneği Başkanı Pınar Dağ: “Açık veri yeni iş olanakları, tasarruf ve gelir sağlıyor”

Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD) İnogar Kuluçka Merkezi’nde, 7 Mart Cumartesi günü Uluslararası Açık Veri Günü etkinliği düzenledi. Etkinlikte açık verinin yaygınlaşmasının sosyal, ekonomik ve demokratik bağlamda topluma fayda sağlayacağının altı çizildi.

Etkinlik, VOYD Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Dağ ve VOYD’dan İrem Oran, Sadettin Demirel ve Bilge Narin’in sunumlarıyla başladı. Açık verinin anlamı, dünyadan örnekleri, açık veri lisansları ve büyük ile açık veri arasındaki farkı anlatan sunumlardan sonra etkinliğin atölye bölümüne geçildi. Katılımcılar, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin açık veri portallarının veri setlerini kullanarak veri görselleştirdi. İBB açık veri portalından yararlanarak evsel atık, doğalgaz, raylı sistemler, kamuda tasarruf, ambülans sayısı üzerine veri görselleştirme yapan katılımcılar son olarak, İBB açık veri portalına 15 adet veri isteğinde bulundu. 

Akademisyen, VOYD Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Dağ, açık veri günü etkinliğini Medyascope’a değerlendirdi. VOYD olarak hedeflerinin, “açık verinin birlikte çalışma kültürüne, şeffaflığa, hesap verilebilirliğe, inovasyona ve teknoloji üretimine nasıl hızlı ve etkili bir çözüm yaratabileceğinin farkındalığını anlatabilmek” olduğunu söyledi. 

Verinin hem yasal hem de teknik olarak açılmasının dünyaya önemli bir katkısı olacağından bahseden Dağ, “Tabii ki açık veri hayat kalitesini hemen değiştirmeyebilir ancak böylesi bir veri politikası ile çok daha iyi yönetilmenin yolunu açarsınız” dedi. Açık verinin sadece özgürlükler bağlamında değil, aynı zamanda iktisadi anlamda da önemli bir değer yarattığını vurgulayan Dağ, “Yeni iş olanakları sağlıyor, tasarruf sağlıyor, finansal olarak da gelir sağlıyor” dedi. 

Medyascope’a konuşan Sadettin Demirel de, açık veri projelerinin “yönetişimi geliştirme, vatandaşı güçlendirme, fırsatlar ve iş olanakları yaratma ve sosyal problemlere çözüm bulma noktasında” ortak özellik gösterdiklerini söyledi. Açık veri kullanımının iş olanakları ve istihdam yaratmakla kalmadığı, aynı zamanda sosyal değişim sürecinin başlangıcını da oluşturduğunu belirten Demirel, “Kamu kurumlarını, sivil toplumu, iş dünyasını ve girişimcileri kapsayacak katılımcı bir açık veri eylem planına ihtiyacımız var. Nitekim açık veriden değer yaratılan başarılı projelerde de bu aktör ve grupların ortak çalışmasının izlerini görüyoruz” dedi.

VOYD, 2015 yılından beri uluslararası açık veri günü etkinlikleri düzenliyor. Önceki yıllarda insan hakları, hayvan hakları, ücretsiz ulaşım, açık gıda, halk sağlığı gibi konularda yine uygulamalı etkinlikler düzenlemişti. Dernek, uluslararası açık veri günü etkinliklerini her yıl daha büyük kitlelerle sürdürmeyi hedefliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.