Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını: Dünyada ve Türkiye’de son durum

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede insanları etkisi altına alan koronavirüsün (Covid-19) etkileri tüm dünyada görülmeye devam ediyor. Koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 990’a yükselirken, iyileşenlerin sayısı 70 bin 404 oldu.

Koronavirüs siyasetçileri de etkilemeye devam ediyor. Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton‘un koronavirüse yakalandığı açıklanırken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau‘nun da dün koronavirüs şüphesiyle kendini karantinaya aldığı duyurulmuştu.

Brezilya basını, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsanaro‘nun koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Bolsonaro, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump‘la bir görüşme gerçekleştirmişti. ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, koronavirüs sebebiyle şüphesiyle kendini karantinaya aldığını duyurdu. Bir diğer karantina haberi de Norveç’ten geldi. Norveç Kralı 5. Harald, Kraliçe Sonja, Dışişleri Bakanı Ine Marie Eriksen Söreide ve Ticaret ve Endüstri Bakanı Iselin Nybö yurtdışından ülkeye döndükleri için, koronavirüs salgınına karşı önlem kapsamında kendilerini karantinaya aldıklarını açıkladı.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülkede bir kişide daha koronavirüs vakası görüldüğünü açıkladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, özel kreş , gündüz bakımevleri ve özel çocuk kulüplerinin 16 Mart’tan itibaren tatil edildiğini duyurdu. Ayrıca, planlanan tüm ulusal ve uluslararası fuarlar koronavirüs salgını sebebiyle 1 Mayıs sonrasına ertelendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel eğitim kursları, rehabilitasyon merkezleri ve sürücü kursu gibi kurumların da 16-30 Mart günleri arasında tatil edildiğini açıkladı. 

Kanada

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun koronavirüs sebebiyle kendini karantinaya almasının ardından, eşi Sophie Gregoire Trudeau’da da koronavirüs tespit edildiği açıklandı. Ülkede 39 kişide virüsün görüldüğü, bir kişinin de hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Çin

Çin’de koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 179’a yükseldi. Vaka sayısı ise 80 bin 813 oldu. İyileşerek taburcu olanların sayısı 64 bin 111 olarak açıklandı.

İran

İran’da Meşhed Belediye Başkanı Muhammed Rıza Kelayi ve Meşhed Başsavcısı Muhammed Hüseyin Durudi’nin koronavirüse yakalandığı açıklandı. İran Genelkurmay Başkanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında satış yerlerini, sokak ve caddeleri boşaltacaklarını duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Nasır Şabani, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Ülkede koronavirüse yakalananların sayısı 11 bini geçerken, can kaybı 514’e yükseldi. Teşhis konulan 3 bin 529 kişinin ise iyileşerek taburcu edildiği açıklandı. 

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da koronavirüs salgınına yakalananların sayısının 62’ye yükseldiği duyuruldu. 

ABD

ABD’nin New York ve Virginia eyaletlerinde koronavirüs sebebiyle acil durum ilan edildi. Maryland eyaletinde ise okullarda eğitime iki hafta ara verildi. Ülkede koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısının 1504’e, ölü sayısının ise 39’a ulaştığı belirtildi.

Arjantin

Arjantin’de 30 gün boyunca virüsten yoğun etkilenen ülkelerden gelen uçuşların durdurulduğu açıklandı. Bu ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, ABD, Güney Kore, Japonya, Çin ve İran bulunuyor.Ülkede salgın sebebiyle 1 kişinin öldüğü, 31 kişinin de koronavirüse yakalandığı duyurulmuştu.

Japonya

Japonya Parlamentosu, Başbakan Şinzo Abe’ye koronavirüs salgınına önlem amacıyla olağanüstü hal ilan etme yetkisi veren yasa tasarısını onayladı. Yasa, iki yıl boyunca geçerli olacak. Ülkede virüs sebebiyle ölenlerin sayısı 26, vaka sayısı ise 1387 olarak açıklandı. 

Nepal

Nepal’de, koronavirüs salgını sebebiyle Everest Dağı ve diğer zirvelere gezilerin askıya alınması kararı alındı. Nepal’de bugüne kadar bir kişide koronavirüs tespit edildi. 

İngiltere

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal takımının teknik direktörü Mikel Arteta’nın koronavirüse yakalandığı açıklandı. Öte yandan Chelsea takımının oyuncusu Callum Hudson-Odoi’de de koronavirüs tespit edildiği bildirildi. İngiltere’de vaka sayısı 590 olarak açıklanırken, virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10 olduğu belirtildi. Premier Lig’in de 3 Nisan’a kadar ertelendiği duyuruldu.

Almanya

Almanya’da futbol karşılaşmaları ertelendi. Bundesliga yönetimi, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 2 Nisan’a kadar maçların oynanmayacağını açıkladı.

İtalya

İtalya’da koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1016’ya yükseldiği açıklandı. Ülkede virüs bulaşanların toplam sayısının 15 bin 113 olduğu bildirildi.

Fransa

Fransa’da koronavirüs salgını sebebiyle ölenlerin sayısı 61’e, vaka sayısı ise 2 bin 876’ya yükseldi.

Belçika

Belçika’da ülke genelindeki tüm okulların 3 Nisan’a kadar tatil edildiği duyuruldu. Ayrıca ülkede tüm kültürel ve spor etkinlikleri iptal edildi, kafe ve restoranların kapatılacağı, sadece market ve eczanelerin açık kalacağı belirtildi. Ülkede salgına yakalananların sayısı 399 olarak açıklanırken, üç kişi de salgın sebebiyle hayatını kaybetti.

Hollanda

Hollanda’da koronavirüs salgınına karşı ülke genelindeki yüzlerce camide ikinci talimata kadar cuma namazları kılınmayacak, senato ay sonuna kadar oturum düzenlemeyecek. Ülkede vaka sayısının 614, hayatını kaybedenlerin sayısının ise beş olduğu açıklandı.

Portekiz

Portekiz’de koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında tüm okul ve üniversitelerin 9 Nisan’a kadar tatil edildiği duyuruldu. Portekiz’de şu ana kadar 78 vakanın görüldüğü açıklandı. 

Lüksemburg

Lüksemburg’da tüm okulların 16 Mart Pazartes gününden itibaren 27 Mart’a kadar kapatıldığı duyuruldu. Ülkede 26 kişide koronavirüs tespit edilmiş, 90 kişi ise karantinaya alınmıştı. 

İspanya

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, koronavirüs salgını sebebiyle ülke genelinde 15 gün olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. 

Eşitlik Bakanı Irene Montero’da koronavirüs teşhis edilmesinin ardından, Kamu Yönetimi ve Bölgesel Politika Bakanı Carolina Darias’ta da koronavirüsün görüldüğü açıklandı. Koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 120’ye ulaştı. Ülke genelindeki vaka sayısı ise 4200 bin oldu.

İspanya Futbol Ligi maçları da ertelendi. La Liga’da maçlar iki hafta boyunca askıya alındı.

Hırvatistan

Hırvatistan’da koronavirüs salgınına yakalananların sayısı 31 oldu. Ülkede iki hafta boyunca eğitime ara verildi, tüm futbol maçlarının da 31 Mart’a kadar askıya alındığı duyuruldu.

Avusturya

Avusturya Sağlık Bakanlığı ülke genelindeki koronavirüs salgını vakalarının 428’e yükseldiğini, bugüne kadar altı kişinin de iyileştiğini açıkladı. 

Lübnan

Lübnan’da koronavirüs salgınına yakalananların sayısının 77’ye yükseldiği açıklandı. Salgın sebebiyle üç kişi hayatını kaybetmişti.

Bosna-Hersek

Bosna Hersek’te koronavirüs salgınına yakalananların sayısı 13’e yükseldi.

Romanya

Romanya’da vaka sayısının 70 olduğu açıklandı. İktidar partisinin Genel Başkanı Ludovic Orban ve milletvekilleri, senatör Vergil Chitac’ta koronavirüs çıkması sebebiyle kendilerini karantinaya aldı. Orban, hükümet üyelerinin hükümet saraylarından birine kapanacağını ve tüm işlerin iki hafta boyunca telefon ve internet üzerinden yürütüleceğini açıkladı. 

Ukrayna

Ukrayna’da koronavirüs salgını sebebiyle ilk ölüm gerçekleşti. 71 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti. Kiev hükümeti, iki gün sonra yabancılar için iki hafta boyunca Ukrayna sınırlarını kapatacağını duyurdu.

Gabon

Afrika ülkesi Gabon’da ilk defa koronavirüs vakasının görüldüğü açıklandı. Ülkede 30 kişinin de koronavirüs şüphesiyle gözlem altında tutulduğu belirtiliyor.

Afrika kıtasında Gabon’la birlikte Fildişi Sahili, Kongo, Gana, Burkina Faso, Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Kamerun, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta da koronavirüs salgınının görüldüğü açıklanmıştı. Afrika kıtasında 135 koronavirüs vakası görülmüş, üçü ölümle sonuçlanmıştı.

Fas

Fas’ta vaka sayısı 7’ye yükseldi.

Sudan

Sudan’da koronavirüs sebebiyle ilk ölümün gerçekleştiği açıklandı. 

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde koronavirüs salgınına yakalanların sayısının beşe yükseldiği açıklandı.

Hindistan

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da koronavirüs salgını sebebiyle ilk ölüm gerçekleşti. Ülkede şimdiye kadar 74 kişide koronavirüs tespit edildiği açıklanmıştı.

Kazakistan

Kazakistan Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Bulgaristan

Bulgaristan’da koronavirüs salgınına karşı tedbir amacıyla 13 Nisan’a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Gana

Gana’da ilk defa koronavirüs vakasının görüldüğü açıklandı. 

Formula 1 iptal edildi

Avustralya’nın Melbourne kentinde bu hafta sonu yapılması planlanan Formula 1 Dünya Şampiyonası 2020 sezonunun ilk yarışı, koronavirüs salgını endişesiyle iptal edilmişti. Şampiyonanın Bahreyn ve Vietnam ayakları da koronavirüs salgını sebebiyle iptal edildi.

Formula E yarışları ertelendi

Elektrikli otomobillerin yarışacağı 2020 Formula E Şampiyonası koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçları ertelendi

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nde gelecek hafta oynanacak tüm maçlar koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. Fransa’da, 1 ve 2. futbol liglerinde maçların ertelendiği duyuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.