Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsün gripten farkı ne?

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede insanları etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) etkileri tüm dünyada görülmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 438’e yükselirken, iyileşenlerin sayısı 72 bin 550 oldu. Toplam koronavirüs vakası ise 145 bin 825.

“Yeni koronavirüs grip gibi” değil, 30 kat daha ölümcül

BioRender, yeni tip koronavirüsün yani Covid-19’un, SARS, MERS ve gripten farkını anlatan bir infografik hazırladı.

İlk ve en önemli bilgi şu: Yeni tip koronavirüs, gripten 30 kat daha fazla ölümcül ve neredeyse iki kat daha bulaşıcı.

Koronavirüse bağışıklığımız yok

“Yeni koronavirüs grip gibi fikrini ortadan kaldıralım” diyen Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Akiko Iwasaki, yeni tip koronavirüse karşı bağışıklığımız olmadığını belirtti. 

Koronavirüse karşı bağışıklığımız olmadığını verilerle paylaşan BioRender, hastanelik olma durumunun gripte yüzde 2, koronavirüste ise yüzde 19 olduğunu belirtti ve aralarındaki farkları şöyle sıraladı:

  • Kuluçka süresi gripte 1-4 gün, koronavirüste 4-14 gün
  • Gripte öldürme oranı yüzde 0,1, koronavirüste yüzde 3,4
  • Yayılma hızı gripte yüzde 10-20, koronavirüste yüzde 30-40

SARS virüsünde kuluçka süresi 2-7, yeni tip koronavirüste 4-14 gün

SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) ilk defa Şubat 2003 sonlarında Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’dan bildirildi. SARS salgını onlarca ülkeye yayılmış, ölü sayısı da 774 olarak kaydedilmişti. Yeni tip koronavirüsün çıkmasıyla 17 yıl önce ortaya yayılan SARS virüsü tekrar gündeme geldi. SARS virüsünden dünya çapında etkilenlerin sayısı 8 bin 98.

  • Kuluçka süresi SARS virüsünde 2-7, Covid-19’da 4-14 gün
  • SARS’ta öldürme oranı yüzde 11, Covid-19’da yüzde 3,4
  • Yayılma hızı SARS’ta yüzde 10-60, Covid-19’da yüzde 30-40

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.