Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KONDA: “Toplumun yüzde 85’i koronavirüse karşı doğru önlemleri biliyor ama yalnızca yüzde 55’i önlem alıyor”

KONDA Araştırma Şirketi, koronavirüs (COVID-19) salgınıyla ilgili 11 Mart Çarşamba günü aboneleriyle paylaştığı bilgi notunu kamuoyuna duyurdu. Araştırmaya göre toplumun yüzde 97’si koronavirüsü duymuş, yüzde 85’i doğru önlemleri biliyor, yüzde 55 ise bu önlemleri alıyor ya da uyguluyor.

KONDA Barometresi’nin Mart 2020 araştırmasının 7-8 Mart’ta tamamlanan saha çalışmasında koronavirüs salgını hakkında bilgi ve pratikler de öğrenilmeye çalışıldı.

Toplumun yüzde 45’i koronavirüs konusunda devlete güvenmiyor

Saha çalışmasından çıkan sonuca göre toplumun yüzde 45’i Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının koronavirüse karşı yeterli önlem aldığına ve ilgili kurumların topluma doğru bilgi verdiğine inanmıyor.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır bilgi notunda iki noktanın altını çizdi:

  • Riskin ne olduğu ve tedbir amaçlı olarak neler yapılması gerektiği bilinmekte ve fakat toplumun yarıya yakını pratikte bu tedbirleri almamakta veya uygulamamaktadır.
  • Ülkedeki siyasi kutuplaşmanın ve buna bağlı olarak da devlet kurumlarına olan güvenin böylesi bir toplum sağlığı ve salgın meselesinde bile etkili olduğu anlaşılmaktadır.

Tüm siyasi pozisyonlardan bağımsız olarak tehlikenin gerçekliğine vurgu yapan Ağırdır, yürüttükleri saha çalışmasından hareketle karar verici pozisyonlarda olan abonelerine koronavirüs ile mücadele hususunda tavsiyelerde bulundu.

Bilgilendirmede ayrıca, “Virüs ve salgının ne olduğuna dair bilgi amaçlı çabadan daha çok tedbirlerin uygulanması amaçlı çabaların yoğunlaştırılması ve hatta sorumlu olduğumuz alanlarda tedbir amaçlı uygulamaların zorunlu hale getirilmesi daha yararlı olacaktır” denildi. Bununla birlikte “Salgına karşı güvenli ortamı sağlamanın yolunun çalışanların, katılımcıların, yani tüm paydaşların arzulu ve gönüllü gayretlerinin önkoşul olacağından hareketle güven ortamının sağlanması, şeffaflık, açıklık ilkelerinin esas alınmasının elzem olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır” uyarısı da yapıldı.

Araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.