Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında dünyada son durum: En az 6 bin 500 kişi hayatını kaybetti

Çin’in Vuhan şehrinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından etkilen ülkeler önlemlerini sertleştiriyor.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 526’ya, virüs bulaşmış kişi sayısı ise 170 bin 852’ye ulaştı. Her ne kadar 77 bin 790 kişi tedavi edilmiş olsa da son 24 saatte, virüs nedeniyle en az 680 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı da en az 13 bin arttı.

Avrupa ülkelerinde yeni tip koronavirüs vakalarında artış devam ederken, ülkeler, virüse karşı farklı önlemler almaya devam ediyor.  

Vaka sayısının 8 bine yaklaştığı İspanya’da, ölü sayısı 294’e yükseldi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’de de koronavirüs testinin pozitif çıktığı bildirildi. Sanchez ve eşinin başbakanlık konutunda karantinada oldukları açıklandı. 

Almanya’da vaka sayısı artmaya devam ediyor. 6215 kişinin koronavirüs kaptığı ülkede, ölü sayısı 13’e yükseldi. Die Zeit gazetesinin yayımladığı tabloya göre, Kuzey-Ren Vestfalya koronavirüsten en çok etkilenen bölge haline geldi. 2 bin 100 vakanın bulunduğu bölgede, dört kişi hayatını kaybetti.

Fransa’da vaka sayısı 5423 olarak açıklandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 24 saatte 33 kişi artarak 127’ye ulaştı. Aciliyeti olmayan duruşmalar, virüs nedeniyle ertelendi. koronavirüse yakalananların arasında, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi’nin Ulusal Meclis’teki grup başkanvekili Christan Jacob’un da bulunduğu belirtildi.

Avusturya Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, ülkede virüslü sayısı hızlı bir artışla 959’a ulaştı. Ayrıca virüs nedeniyle ikinci ölüm de yaşandı. Mecliste yaptığı konuşmada virüse ilişkin son durumu ve alınan yeni kararları açıklayan Başbakan Sebastian Kurz, sağlık ve gıda sektöründe çalışanların yanı sıra ertelenmesi mümkün olmayan işyerlerinde çalışanların dışında kimsenin dışarı çıkmamasını istedi.  

12 Mart’ta olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen Çekya’nın tamamında karantina uygulaması başladı. Çekya Başbakanı Andrej Babis, olağanüstü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla 24 Mart’a kadar ülke genelinde karantina uygulanacağını söyledi. Çekya’da ikisi ağır 249 vaka tespit edildi. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yeni tip koronavirüs nedeniyle ülkede OHAL ilan edildiğini duyurdu. Başkent Belgrad’daki acil durum toplantısının ardından, vaka sayısının 48’e ulaştığı açıklayan Vucic, doktorların tavsiyesi üzerine kendilerini izole etmeyen kişilere 3 yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti ve vaka bulunan ülkelerden gelenlerin 28 gün karantinada kalması gerektiğini yineledi.

Avrupa kıtasında virüsün yayılmadığı tek ülke Karadağ da tedbirlerini artırdı. Önce sınır kapılarını yabancı uyruklu vatandaşların girişlerine kapatan Karadağ’da, şimdi de otellerden restoranlara, kafelerden barlara kadar birçok işletme geçici olarak kapatıldı.

Konuyla ilgili açıklamayı ise Başbakan Yardımcısı Milutin Simovic yaptı. Simovic, “İlk vaka tespit edildiğinde virüsün yayılmasını kontrol altına almak kolaylaşacak” diye konuştu.

Avustralya da alarmda. Yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı altıya yükselirken, virüse yakalananların sayısı 24 saatten kısa sürede 75 kişi arttı ve 375’e ulaştı. Avustralya’da hükümet de önlemleri arttırdı. 14 günlük karantina süresine uymayanlara para ve hapis cezası verileceği açıklandı.

Irak’ta ise başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Daha önce 10 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, Irak Koronavirüsle Mücadele Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’ta 17-23 Mart tarihlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. Ayrıca Kerkük, Selahaddin ve Kerbela’da da bugünden itibaren üç günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab da ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın başkanlığında dört saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Başbakan Diyab, “Bizler sağlık konusunda OHAL yaşıyoruz. Bu nedenle hükümet, 29 Mart’a kadar ülkede OHAL ilan ediyor” dedi ve ekledi: “Tedbirler, anayasaya dayalı en üst seviyedeki tedbirlerdir. Lübnan tarihinde bu denli tedbir hayata geçirilmemiştir.” 

Lübnan’da toplam 99 vaka bulunuyor. Şimdiye dek üç kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiği açıklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.