Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İş insanı Mübariz Mansimov FETÖ’den tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Palmali Grubu’nun kurucusu Azeri kökenli Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, “FETÖ’ye üye olduğu” suçlamasıyla tutuklandı. Gurbanoğlu’nun yardımcısı Nuray Nurcihan Perker ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İş insanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, İstanbul Emniyeti’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince dün gözaltına alınmıştı. Gurbanoğlu’nun evinde ve işyerinde arama yapıldı. Ardından Gurbanoğlu ve yardımcısı Nuray Nurcihan Perker dün akşam saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi.

Palmali Holding’in kurucusu Gurbanoğlu ve iş yöneticisi Perker, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.  

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklanırken, Perker adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

“FETÖ’nün tepe yöneticileri ile görüştü”

Gurbanoğlu ve yardımcısı Perker’e “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlaması yöneltildi. Gurbanoğlu’nun, KHK ile kapatılan Türk-Rus Vakfı’nın kurucularından olduğu iddia edildi. Gurbanoğlu’nun incelenen HTS kayıtlarına göre örgütün yöneticilerinden olduğu iddia edilen Akın İpek, Suat Yıldırım ve Süleyman Uysal’la yoğun telefon irtibatları bulunuyor. 

Gurbanoğlu’nun FETÖ ile ilişkili olması nedeniyle Rusya tarafından kapatılan “Atlantic International School” isimli kuruluşta yönetim kurulunda bulunduğu da belirtildi.

“Görüşmelerinde jammer kullandı”

Soruşturma dosyasında yer alan tanık ifadelerine göre Mansimov’un, FETÖ’nün Rusya İmamı olduğu iddia edilen firari Ahmet Hamdi Vural ile irtibatı bulunuyor. Vural’ın Mansimov’un şirketine sık sık geldiği, şirkete gelmesi ile beraber sinyal engelleyici “jammer” cihazını açarak tedbir uyguladıkları belirtiliyor.

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu kimdir?

Gurbanoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu BMZ Denizcilik’ten üç tanker kiralamasıyla adını duyurmuştu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan ve kayınbiraderinin 2014’te satın aldığı Tuzla Tankercilik de Palmali şirketiyle çalışıyordu.

Mübariz Mansimov (ortada şapkalı), Mustafa Erdoğan (solunda) ve Mehmet Ağar (sağ arka çaprazında) ile.

Eski bakanlardan Mehmet Ağar’ın oğlu Tolga Ağar’ın da Mansimov’la iş ilişkileri bulunuyordu. Tolga Ağar, AKP’den milletvekili seçildikten sonra Gurbanoğlu ile iş ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. 

Gurbanoğlu, 2013-2014’te Türkiye’nin en zengin 10 iş insanından biri olarak gösteriliyordu. 2015 yılında da Forbes’un dünyanın en zengin 500 iş insanı listesine girdi. 

Geçen ay hakkında FETÖ soruşturması başlatıldığı yönündeki iddialara sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile tepki gösteren Gurbanoğlu, “Beni terörle, FETÖ ile ilişkide ve casuslukta yalandan itham ederek üzerime suç atmak istiyorlar. Bana FETÖ’cü demektense kendinize, geçmişinize ve çocuklarınızın nerede eğitim aldığına bakın. Hukuku, adaletsizliği parayla almaya kalkıyorlar. Benim eski satılmış çalışanlarımı, bazı hâkimleri, devlet adamlarını satılan mal gibi almışlar. Onlar da mal gibi paranın kulu olmuş, ne şeref kalmış ne de namus. Bir zamanlar o hocanın peşinde koşanlar şimdi bana saçma, akıl almaz iftiralarla geliyorlar… Sizin sonunuzu ise ben hiç düşünemiyorum” demişti.

Gurbanoğlu, 2018 yılında grubunun Türkiye’den çekileceği iddiaları üzerine ise “Gidiyor diyorlar yıllardır, buradayım. Türkiye’yi seviyorum. Burada çalışmaya da devam ediyorum” açıklaması yapmıştı.

Azeri kökenli iş insanı Mübariz Mansimov, 1998 yılından beri Türkiye’de yaşıyor. 2007 yılında “Gurbanoğlu” soyadını da alarak Türkiye vatandaşlığına geçti.

Palmali Holding hakkında

Holdingin bilgileri, resmi internet sitesinde özetle şu ifadelerle anlatılıyor:

“Palmali Holding 1998 yılında Türkiye’de kuruldu; Şirket yolculuğuna İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemiler için acentelik hizmetleri sunarak başladı. Bir süre sonra, şirket kendi filosunun oluşturmaya başladı. Şirket sahiplerinin temel amacı, Karadeniz ve Hazar Denizi’nin önde gelen deniz taşımacılığı şirketi statüsüne kavuşmaktı.

Trump- Mansimov

Zaman geçtikçe, Palmali uluslararası arenada daha iddialı konuma geldi. Günümüzde Holding, Rusya’nın iç limanlarında, Karadeniz, Akdeniz, Hazar ve Baltık Denizi’nde taşımacılık sektöründe kendinden güçlü bir şekilde söz ettiriyor. Palmali Holding küresel boyutta ulaştırma pazarının ihtiyaçlarını karşılamak için operasyonlarını sürdürmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.