Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya koronavirüs alarmında: Tehlike 6 kıtada devam ediyor

Koronavirüs salgını dünyanın gündeminde. Sadece üç ayda altı kıtada 155 ülkeye yayılan virüs, global bir tehdit olmaya devam ediyor. 

Bugün itibarıyla 205 bin 595 kişiye koronavirüs teşhisi koyuldu. 8 bin 272 kişi hayatını kaybetti, 82 bin 866 kişi ise iyileşerek taburcu oldu. 

Dünyada en fazla vaka sayısı Çin’de. Koronavirüs bulaşan kişilerin yüzde 40’ını Çin oluşturuyor.

Koronavirüsün ‘başkenti’ Vuhan’da dün ve bugün sadece birer yeni Covid-19 vakası kayıt altına alındı. Ülke genelinde, 24 saat içinde, yeni vaka sayısının 13 olduğu duyurulurken, ölü sayısı ise 11 kişi daha artarak 3 bin 237’ye ulaştı. 

İtalya’da travma devam ediyor

Çin’in ardından ise İtalya ve İspanya geliyor. Bu iki ülke başta olmak üzere Avrupa’nın tümü ile ABD’de önlemler artırılıyor.

31 bin 506 vakanın görüldüğü İtalya’da virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 2 bin 503. Ancak son 24 saat içinde resmi mercilerden yeni vaka ya da ölüm haberi gelmedi.  

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, ülke genelindeki son durumu başkent Roma’da günlük olarak düzenlediği basın toplantılarında kamuoyu ile paylaşıyor. 

Başbakan Giuseppe Conte, 16 Mart’ta 25 milyar euroluk acil destek paketini imzaladı. Conte ayrıca, on bin kadar tıp fakültesi son sınıf öğrencisinin de uzmanlıkları verilerek hastanelerde görevlendirileceğini söyledi. Halen 879 kişinin yoğun bakımda olduğu Lombardiya bölgesinde emekliye ayrılmış doktorlar da göreve çağrıldı.

Fransa’da ekonomik önlemler açıklanıyor

Fransa’da ise pazartesi günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ulusa seslenmiş, pandemiye karşı savaş ilan etmişti. Macron, koronavirüse karşı ekonomik önlemleri açıkladığı konuşmasında hiçbir şirketin iflas riski altında kalmayacağını söyledi ve şirketlere devlet garantisi altında 300 milyar euroluk banka kredisi sözü verdi.

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire de koronavirüs yüzünden mali sıkıntıya düşecek büyük şirketlerin gerektiği takdirde devletleştirilebileceğini söyledi. Fransız bakan, bugün ülkenin önde gelen otomobil firmaları Renault ve Groupe PSA yöneticileri ile bir görüşme yapacak. Fransız basınına göre, Air France devlet çatısı altına girecek şirketlerin başında geliyor.

Koronavirüsten etkilenmemiş Avrupa’nın ‘son kalesi’ Karadağ’da da ilk vakalar tespit edildi. Halk Sağlığı Enstitüsü, ülkedeki vakaların, virüs bulaşan iki kadın hasta olduğunu ve daha önce virüsün yoğun görüldüğü ülkelere seyahat ettiklerini açıkladı.

İspanya’da korkutucu 24 saat

Koronavirüs salgınının en etkili olduğu noktalardan biri İspanya’da da yeni rakamlar açıklandı. İspanya Sağlık Bakanlığı, öğle saatlerinde vaka sayısını 24 saat içinde 2 bin 84 kişi artarak 13 bin 910’a yükseldiğini bildirdi. Hayatını kaybedenlerin sayısı da yine bir gün içinde 90 kişi artarak 623’e ulaştı. 

Ulaştırma Bakanı José Luis Ábalos, pazartesi günü yaptığı basın toplantısında sokağa çıkma yasağının en az 15 gün daha devam edeceğini açıkladı.

İngiltere önlem politikasını değiştirecek mi?

İngiltere’de eleştirilerin odağındaki Başbakan Boris Johnson, sosyal temasta kısıtlamaya gitmeden geliştirilecek “sürü bağışıklığı” politikasını şimdilik rafa kaldırdıklarını ima eden yeni açıklamalar yaptı. Johnson, bar, kulüp, restoran ve tiyatrolardan uzak durulmasını istedi, “Başkalarından uzak durmak için mümkünse, alışveriş ya da başka ihtiyaçlar için dahi dışarı çıkmamalısınız” dedi.

İngiltere’de vaka sayısı 24 saattir stabil. 1950 hastaya yeni eklenen olmadı, ölü sayısı ise 71.

Avrupa Birliği Komisyon da, AB vatandaşı olmayanların Birlik üyesi ülkelere girişini 30 gün süreyle yasakladı.

Trump hükümeti ekonomik tedbirleri açıkladı

ABD’de tüm eyaletlerde görülen koranavirüse bağlı can kayıpları artıyor. Son 24 saatte 113 yeni vakanın görüldüğü ABD’de 6 bin 524 kişi enfekte olmuş durumda. Ölü sayısı ise 7 kişi artarak 116’ya ulaştı. 

Beyaz Saray Kongre’den 850 milyar dolarlık acil teşvik paketi geçirmesini isterken, uzun vadeli planlara dair açıklama Hazine Bakanı Steven Mnuchin’dan geldi. Mnuchin, Trump yönetiminin hazırladığı ekonomik tedbirlerin ABD ekonomisine 1 trilyon dolar enjekte edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Mnuchin ayrıca Covid-19 salgınının ekonomik zararını azaltmak amacıyla Başkan Donald Trump’ın vatandaşlara 1000 dolarlık çek gönderilmesi talimatını verdiğini, bu yardımın milyonerleri kapsamadığını açıkladı.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, eyaletin 1 milyar dolarlık salgınla mücadele bütçesini onayladı. Sözkonusu bütçe, hastanelerin yatak kapasitelerinin artırılması, gözlem ve karantina alınan kişilere yardım edilmesi ve evsiz kişilere konaklama imkanı sağlanmasında kullanılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.