Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs günlerinde eğitim: Evden çıkmadan katılabileceğimiz ücretsiz derslerin ayrıntılı listesi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak ilan edilen, tüm dünyada eşzamanlı olarak yayılan koronavirüs salgını tüm gündelik alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Uzmanlar ve kamu otoriteleri, insanlara, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla mecbur olmadıkça evlerinden çıkmama uyarısında bulunuyor.

Bu kapsamda dünyanın pek çok yerinde tüm okullar ve üniversiteler de tatil edildi. Eğitime ara vermemek için aralarında Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale ve Columbia üniversitelerinin de bulunduğu 450 üniversitenin çevrimiçi derslerine ücretsiz erişmek mümkün.

Bu dersler arasında bilgisayar bilimleri, programlama, sosyal bilimler, sanat tarihi, matematik, pozitif bilimler, mühendislik, eğitim bilimleri ve kişisel gelişim dersleri de dahil pek çok alan mevcut. Burada ayrıntılı bir şekilde açıkladığımız derslerin eğitim dilinin İngilizce olduğunu da hatırlatalım.

BEŞERİ BİLİMLER

Ahlak nedir? Nezaket ve gaddarlığı nasıl açıklayabiliriz? Doğru ve yanlış anlayışımızın kaynağı nedir? İnsanlar neden ahlaki meseleler söz konusu olduğunda anlaşmazlığa düşer? Yale Üniversitesi‘nin altı haftalık “Gündelik Hayatın Ahlakı” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Mitolojinin bireyler, toplumlar ve uluslar üzerindeki işlevi nedir? Mitler, evrensel gerçeklere dair ipuçları mı verir yoksa insanların tekrar tekrar dinlemekten keyif aldıkları birer hikaye midir sadece? Pensilvanya Üniversitesi’nin 10 haftalık “Yunan ve Roma Mitolojisi” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Edebiyat eserleri dünyayı nasıl dolaşır, bireyleri ve ulusları nasıl etkiler? Yazarlar yaşadıkları dünyayı nasıl yansıtırlar? Küresel dünyada edebiyatın işlevi nedir? Harvard Üniversitesi‘nin 12 haftalık “Dünya Edebiyatının Başyapıtları” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Fiziksel dünyaya dair neler biliyoruz? Fiziksel kanunlara dair açıklamaların sınırları nelerdir? Fiziksel gerçekliğin doğasını ölçebilir miyiz? Antik Yunan filozofları, kuantum fiziği ve insan bilinci bize fiziksel dünya ile ilgili neler söyler? Dartmouth Üniversitesi’nin altı haftalık “Gerçekliği Sorgulayın” başlıklı dersine katılmak için tıklayın

Hafıza nedir? Acı verici anıları hatırlamanın faydası nedir? Kaybettiğimiz insanlar gerçekten de anılarımızda mı yaşar? Farklı insanlar aynı olayı neden farklı hatırlar? Gerçekler tartışmasız mıdır? Brown Üniversitesi‘nin üç haftalık “Hafızanın Etiği” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

SANAT VE TASARIM

Klasik müzik dünyayı algılamamızı nasıl etkiler, duygularımızı nasıl harekete geçirir?  Bach, Mozart, Beethoven, Wagner ve Puccini’nin eserlerini başyapıt kılan özellikler nelerdir? Yale Üniversitesi‘nin dokuz haftalık “Klasik Müziğe Giriş” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Hollywood 1920’lerden bu yana sinema endüstrisini nasıl şekillendirdi?  Hollywood ile bağımsız sinema arasındaki ilişkiler ve farklar nelerdir? Disney ve Fox gibi Hollywood stüdyolarının endüstrideki işlevi nedir? Charles Chaplin, Frank Capra, George Lucas, Mary Pickford ve Spike Lee filmlerini nasıl okumalıyız? Pensilvanya Üniversitesi‘nin dört haftalık “Hollywood Tarihi” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Mimarlık, kültürel ve toplumsal değerleri nasıl etkiler? Bir yapıyı mimari açıdan nasıl incelemeliyiz? Çizim ve modelleme teknikleri nelerdir? Harvard Üniversitesi‘nin 10 haftalık “Mimari Tasarım” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

SOSYAL BİLİMLER

Adalet nedir? Klasik ve çağdaş adalet teorileri nelerdir? İnsan hakları nasıl temellendirilir? Pozitif ayrımcılık nedir? Pazarın adalet sistemi üzerindeki etkisi nedir? Aristo, John Locke, John Rawls, Kant ve John Stuart Mill metinlerinde “adalet” kavramı nasıl işler? Harvard Üniversitesi‘nin 12 haftalık “Adalet” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Kapitalizm ile küreselleşme arasındaki ilişki nedir? Küresel kapitalizmi ayakta tutan kuruluşlar nelerdir? Kapitalizmin gelişmesinde devletin rolü nedir? Kapitalizm ve demokrasi arasındaki gerilimin sebepleri nelerdir? Princeton Üniversitesi‘nin altı haftalık “Kapitalizmin Küresel Tarihi” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Yeme tercihlerimiz ekonomiyi ve çevreyi nasıl etkiler? Et, yumurta ve süt ürünlerinin endüstriyel üretiminde neler yaşanır? Sürdürülebilir gıdadan ne anlamalıyız? Hızla artan dünya nüfusu için etkili gıda politikaları nasıl üretilebilir? Cornell Üniversitesi‘nin dört haftalık “Yeme Etiği” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Mutluluk nedir? Mutluluğumuzu artırmak için neler yapabiliriz? Zihnin can sıkıcı özelliklerini nasıl dengeleriz? Bize zarar veren davranışları terk etmenin yöntemleri nelerdir? Yale Üniversitesi‘nin 10 haftalık “Mutluluğun Bilimi” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ

Harvard Üniversitesi’nin dört haftalık “bilgisayar bilimlerine giriş” başlıklı dersine katılmak için tıklayın.

Columbia Üniversitesi’nin 12 haftalık “yapay zekâ” başlıklı dersine katılmak için tıklayın

Princeton Üniversitesi’nin 11 haftalık “bilgisayar mimarisi” dersine katılmak için tıklayın

Dartmouth Üniversitesi’nin yedi haftalık “c temelli programlama dili” dersine katılmak için tıklayın

Pensilvanya Üniversitesi’nin dört haftalık “kodlama ve yazılım” dersine katılmak için tıklayın.

Sundance Enstitüsü’nün master class videoları erişime açıldı

Sundance Enstitüsü’nün dünyanın dört bir yanındaki bağımsız sinemacıları bir araya getirmek amacıyla kurduğu dijital platform Sundance Co//ab, bünyesinde sinema ve televizyon alanlarıyla ilgili çeşitli videolar ve online eğitimler barındıran bir platform. Geçtiğimiz günlerde platformun websitesi üzerinden yayınlanan açıklamada, çevrimiçi derslerin bazılarının herkesin kullanımına açıldığı duyuruldu. Uygulamadan yararlanmak için platforma ücretsiz olarak üye olmak ve erişime açık derslere kayıt yaptırmak yeterli. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.