Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

#Koronavirüs günlerinde kültür-sanat: Evden çıkmadan yapabileceklerimizin listesi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak ilan edilen, tüm dünyada eşzamanlı olarak yayılan koronavirüs salgını tüm gündelik alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Uzmanlar ve kamu otoriteleri, insanlara, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla mecbur olmadıkça evlerinden çıkmama uyarısında bulunuyor. Okullar tatil ediliyor, birçok şirket evden çalışma sistemine geçiyor. İnsanların bir araya geldiği kültür-sanat etkinlikleri ise hem Türkiye’de hem de tüm dünyada askıya alınıyor. 

Peki evden çıkmadığımız bu karantina günlerinde ne yapmalı? İşte çevrimiçi olarak takip edebileceğiniz kültür ve sanat etkinlikleri:

Kaynaklar: the new yorker, altyazı, bigumigu, filmloverss ve Twitter kullanıcıları)

Dünyanın birçok noktasındaki müzeyi evinizden ayrılmadan gezebilirsiniz

Google Arts & Culture, dünyanın dört bir yanındaki en ünlü müzelerin sanal turlarını ve çevrimiçi sergilerini size ulaştırıyor. Böylelikle dünya çapında 500’den fazla müze ve galeriyi çevrimiçi olarak gezmek mümkün. Google Arts & Culture koleksiyonu, Londra’daki British Müzesi’nden Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’ne, sanat, tarih ve bilim hakkında bilgi edinebileceğiniz yüzlerce yer içeriyor.

British Müzesi

https://britishmuseum.withgoogle.com/

Londra’nın merkezinde bulunan ve dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan British Müzesi’nin sanal arayüzü sizi tarihte bir gezintiye davet ediyor. Sitede, antik çağlardan günümüze, her bir eser için açıklama metinleri, seslendirmeler ve ilişkili olduğu diğer eserlere ulaşmak mümkün.

Van Gogh Müzesi

https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en

Sanat tarihinin en tanınmış ve etkili sanatçılarından biri olan Vincent van Gogh’un 200’den fazla tablosunu ve 500’den fazla çizimini bu sitede yakından inceleyebilirsiniz.

Amsterdam Belgesel Film Festivali’den 300 filme ücretsiz erişim imkanı

https://www.idfa.nl/en/collection/free?page=1

Dünyanın en önemli belgesel festivallerinden Amsterdam Belgesel Film Festivali (IDFA) festival tarihinden 300 filmi ücretsiz erişime açtı. IDFA’nın erişime açtığı çevrimiçi platformdan izlenebilecek filmler arasında Türkiye yapımı iki belgesel de bulunuyor: İki Dil Bir Bavul (2008) ve Son Mevsim: Şavaklar (Demsala Dawi: Sewaxan, 2008).

Mubi’de keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel filmler var

Aylık abonelik sistemiyle çalışan, sanal bir sinema ortamı olarak tanımlanabilecek MUBİ, klasiklerden bağımsız filmlere, dünyanın en iyi festivallerinden oluşturduğu seçkilerden Türkiyeli yönetmenlerin görece keşfedilmemiş filmlerine geniş bir yelpaze sunuyor. Üstelik sinema öğrencilerine ücretsiz kayıt seçeneği de mevcut. Şu an izlenebilen filmler arasında Amerikalı yönetmen Joseph Losey’in Genç Hizmetçiler (The Servant, 1963), Japon yönetmen Natsuka Kusano’nun 2019 yapımı Domains, Teksaslı yönetmen King Vidor’un Büyük Buhran dönemini anlattığı Ekmek Kavgası (Our Daily Bread, 1934) da yer alıyor.

Documentarist, her gün çevrimiçi izlenebilecek yeni bir belgesel öneriyor

Dünyanın dört bir yanından belgeselleri sinemaseverlerle buluşturan Documantarist, koronavirüs salgını nedeniyle “Covid Onlayn Belgesel Günleri” adıyla bir kampanya başlattı. Her gün çevrimiçi izlenebilecek bir belgeseli paylaşan platformun seçkisinde gezegenimizin mevcut durumu hakkında düşünmeye sevk eden yapımlar yer alıyor. Documentarist, ilk gün Yann Arthus-Bertrand imzalı İnsan (Human, 2015) belgeselini izleyiciyle paylaşırken, ikinci gün için seçilen film Lübnan yapımı Geride Kalanlar (Mayyel ya ghzayyel, 2016) oldu.

Filmmor festivale çevrimiçi devam ediyor

Salgın nedeniyle ertelenen 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, insanların eve kapanması gerektiği bu dönemde festival ruhunu çevrimiçi platformlarda yaşatıyor ve her gün ücretsiz bir film yayınlıyor. Çevrimiçi gösterimler kapsamında ilk gün İsyan-ı Nisvan filmi erişime açılırken, ikinci gün de 70-80-90 Masum Küstah Fettan filmi izleyicilerin beğenisine sunuldu. Bugünün filmi ise Ayben Altunç’un 12 Eylül darbesini kadınların gözünden anlatan filmi Eylül’ün Kadın Yüzleri. Her gün 16.00’da paylaşılan filmler, bir sonraki gün 16:00’ya kadar izlenebiliyor. Filmmor ayrıca bu yılki programda yer alan Alice Guy-Blaché’nin kısa filmlerini de internet üzerinden yayınlayacak.

Sanatçılar sosyal medya üzerinden canlı konserler gerçekleştiriyor

https://www.pscp.tv/w/1BdGYQXYMyvGX?t=505

Salgın nedeniyle konserleri iptal olan sanatçılardan bazıları sosyal medya üzerinden canlı yayın gerçekleştirerek insanlara moral veriyor. Haluk Levent iptal edilen konserlerinin ardından Twitter üzerinden canlı bir konser gerçekleştireceğini duyurmuştu. “Moral konseri” olarak adlandırdığı etkinliği 15 Mart tarihinde gerçekleştirdi. Canlı yayın ve sonrası dahil olmak üzere şu ana kadar 699 bin kişi 1,5 saati aşkın süren konseri Twitter’da görüntüledi.

Twitter üzerinden konser veren bir diğer sanatçı dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay oldu. Polonya’daki konseri iptal edilen Onay, 21 dakika süren canlı yayında izleyenleri evinde ağırladı. Yayını şu ana kadar 786 binin üzerinde kişi izledi.

https://www.pscp.tv/w/1rmGPApgnnVJN?t=2

Keman virtüözü, besteci ve akademisyen Cihat Aşkın ise IGTV üzerinden solo resital gerçekleştirdi. Alman piyanist Igor Levit de Twitter üzerinden 12 Mart gününden itibaren her gün yaklaşık 25 dakikalık bir canlı performans sergiliyor.

Orkestraların konserlerini de evden izleyebilirsiniz

https://www.digitalconcerthall.com/en/home

Sanatçıların bireysel gerçekleştirdiği bu etkinlikler dışında orkestralar da canlı yayınlar ve konser kayıtları ile insanlara sanat aracılığıyla moral veriyor. Berlin Filarmoni 31 Mart’a kadar BERLINPHIL kodu ile siteye kayıt yapanların, orkestra arşivindeki tüm konser ve filmlere erişebileceğini duyurdu.

https://www.metopera.org/

New York Metropolitan Operası da her gün geçmiş performanslarından birini yayınlama kararı aldı. 16 Mart tarihinde paylaşılan uygulama ile her akşam saat 19.30’da yayın gerçekleştiriliyor.

https://www.staatsoperlive.com/

Viyana Devlet Operası da 15 Mart tarihinden itibaren arşivini açtı. Virüs nedeniyle performanslarını ertelemek zorunda kalan opera, internet sitesinden bale ve opera arşivini kullanıcılara sundu. Siteden kayıt olduktan sonra yayınları ücretsiz izleyebilirsiniz.

TÜBİTAK dergilerini ücretsiz erişime açtı

https://services.tubitak.gov.tr/edergi/user/index.jsp

TÜBİTAK yayınları arasında bulunan Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerinin tamamı ücretsiz erişime açıldı.

Kumbaracı50’den tiyatroseverler için canlı yayınlar 

Kumbaracı50, ertelenen tiyatro oyunlarının yerine hafta içi her gün saat 20.30 ile 22.00 saatleri arasında YouTube kanalı üzerinden “Kapı açık kalmış” adlı canlı yayınlar gerçekleştireceğini duyurdu. Yayınlarda; tiyatro üzerine sohbetler, oyun okumaları, soru cevap köşesi gibi etkinlikler gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.