Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hastanedeki videonun ardından doktordan, hastaneden ve Türk Tabipleri Birliği’nden açıklama geldi, Sağlık Bakanlığı ise sessiz

Sosyal medyada dün sıkça paylaşılan bir videoda, bir doktorun Türkiye’de koronavirüs salgınının boyutunun aktarılanın çok üstünde olduğunu ifade ettiği görülüyordu. Bu doktorun Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde çalıştığı ortaya çıktı; hem doktor hem üniversite hem de Türk Tabipleri Birliği bir açıklama yayımladı. Sağlık Bakanlığı ise henüz bir açıklama yapmadı.

“Vaka sayısı binleri bulmaya başladı”

Dün önce WhatsApp gruplarında yayılan, daha sonra Twitter’da paylaşılan bir video ülkenin gündemine oturdu. Videoda hekim olduğu anlaşılan bir kadın, karşısında bulunan çok sayıda sağlık görevlisine koronavirüs salgınının boyutunun resmi kurumların aktardığından çok daha büyük olduğunu belirtiyor, “İtalya olmamayı umuyoruz. Aslında kontrollü gidiliyordu ancak umre, işi mahvetti. Vaka sayısı söylendiği gibi yüzleri değil, binleri bulmayı başladı. İstanbul çok fena, Ankara fena başladı. Doğuda da var, Van’da var. Kayseri’de var, üç tanesi entübe, üçü de umreden geldi. Zekai Tahir Burak hastanesi doldu, orada da umreden, yurtdışından gelenler var” diyordu.

Videonun yayılmasının ardından kamuoyu bu videonun kurgu olup olmadığını, anlatılanların ne kadar doğru olduğunu sorgulamaya başladı. İlerleyen saatlerde videodaki kişinin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde görevli Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Güle Çınar olduğu ortaya çıktı.

“Olumsuz bir algıya neden olduğum için özür diliyorum”

Bunun üzerine akşam saatlerinde hastanenin başhekimliğine bir yazı yazan Çınar, durumun önemini anlatabilmek için olumsuz bir senaryo üzerinde konuştuğunu, infial yaratmak amacında olmadığını ve videonun kesilerek kasıtlı olarak bağlamından koparıldığını belirtti. Çınar, “Hizmet içi eğitim sırasında kullandığım bazı hatalı sözcüklerin toplumda çok farklı bir algıya sebep olabildiğini gördüm. Toplumsal olumsuz bir algıya neden olduğum için herkesten özür diliyorum” dedi.


“Videoyu çeken kişilerin bulunabilmesi için yasal süreç başlatıldı”

Ankara Üniversitesi ise bu sabah bir açıklama yayımlayarak Çınar’ın yanında olduğunu belirtti. Açıklamada “Dr. Güle Çınar, hastanelerimizde bu küresel salgına karşı yürütülen mücadelede en ön saflarda yer alan değerli bir hekimimizdir. Dr. Çınar’ın hekimlik hizmetleri ve COVID-19 salgınına karşı verdiği yoğun uğraş ve özverili çalışmaları örnek niteliktedir. Kendisi, verdiği eğitimler sırasında sağlık çalışanlarının bazılarında gözlemlediği uyumsuzluğa vurgu yapabilmek, farkındalığı artırmak ve onların bu sürece doğru bir şekilde katılımını sağlayabilmek amacıyla salgının ulaşabileceği boyuta dair değerlendirmeler yapmış, örnekler vermiş ve olasılıklarla ilgili fikirlerini paylaşmıştır. Ancak, maalesef konuşmasının sadece bir bölümü gizlice kaydedilerek ve bütünden kopartılarak sosyal medyada paylaşılmıştır” denildi. Üniversite, görüntüleri kaydeden ve paylaşan kişi veya kişilerin saptanabilmesi için yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.


TTB Çınar’a destek verirken özür dilemek zorunda bırakılmasına tepki gösterdi

Bugün öğlen saatlerinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) de bir açıklama yayımlayarak Dr. Güle Çınar’ın yanında olduğunu duyurdu. Açıklama şöyle: “Meslektaşımızın kullandığı ifadeler hakaret içermediği gibi, bütünüyle temelsiz değildir. Bugün itibariyle, umreden dönen yaklaşık 21,000 kişinin tamamına test yapılmadığı ve tamamının karantinaya alınmadığı, bu kişilerin Türkiye’nin çeşitli kentlerine dağıldığı bilinmektedir. Hal böyle iken bir hekimin kurum içi lokal bir toplantıda kullandığı sözcükler nedeniyle özür dilemek zorunda bırakılması utanç verici bir eylemdir. Türk Tabipleri Birliği, Dr. Güle Çınar’a karşı alınan tutumu şiddetle kınamakta ve kurum yöneticilerinden hekimin onurunu ve mesleğimizi kamuoyu önünde rencide ettikleri için özür dilemelerini talep etmektedir. Biz hekimler her şeye ve herkese rağmen, daima bilimsel bilginin kılavuzluğunda ve toplum yararını önceleyerek hastalıkla savaşmaya devam edeceğiz.”


Gözaltı oldu mu?

Dün bazı sosyal medya hesaplarında Doktor Güle Çınar’ın ve videoyu çeken kişinin gözaltına alındığı iddia edildi. Ancak açıklamalardan bunun doğru olmadığı anlaşıldı.

Sağlık Bakanlığı sessiz kaldı

Dün akşam saatlerinde pek çok kişinin Twitter üzerinden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya görüntülerde yer alan iddialarla ilgili soru yönelttiği görüldü. Ancak Sağlık Bakanlığı henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Bakan Koca dün, koronavirüs salgınında gelinen son durumu basın toplantısıyla değil, Twitter üzerinden paylaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.