Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs bilançosu ağırlaşıyor: Dünya halen kırmızı alarmda

Dünyanın koronavirüsle imtihanı devam ediyor. Son 24 saatte Avrupa’da vaka sayıları hızla yükseldi. Çin, salgını kontrol altına alsa da yeni vakalar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Şimdiye dek 226 binden fazla kişi koronavirüs kaptı, en az 9 bin 285 kişi öldü. Öte yandan iyileşenlerin sayısı da 85 bini geçti.

Koronavirüs salgını nedeniyle İtalya‘da son 24 saatte 475 kişi yaşamını yitirdi, ölü sayısı 2 bin 978 oldu. Enfekte olan hasta sayısı da bir günde 4 bin 207 kişi artarak 35 bin 713’e yükseldi. İstatistiklere göre bu sayı, 60,4 milyon nüfusu olan İtalya’da her bir milyon kişiden 591’inin virüsü kaptığını gösteriyor.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli’nin, başkent Roma’da günlük olarak düzenlediği basın toplantısında açıkladığı bu rakamlar, ülkede dört haftadır Covid-19 salgını nedeniyle süren olağanüstü halde, bir gündeki en yüksek sayı oldu.

Borrelli, virüsün bulaşmasının önüne geçmek için İtalyan halkına sokağa çıkışı en az seviyeye indirme çağrısını da yineledi.

İtalya’da salgından en ağır etkilenen Lombardiya bölgesindeki Bergamo’da cenaze işlemlerine yetişilemiyor. Dün akşam en az 65 cenaze, askeri araçlarla başka kentlere taşınmaya başlandı.

İspanya’daki vaka sayısında trajik artış

İspanya Sağlık Bakanlığı da yeni tip koronavirüs vaka sayısındaki trajik artışı kamuoyuyla paylaştı. Bakanlığa göre, vaka sayısı en az 17 bin ve ölü sayısı son 24 saat içinde 129 kişi artarak 767’ye yükseldi. Bu rakamlar, salgın sürecinde İspanya’da bir gün içinde kaydedilen en yüksek artış oldu.

İspanya vatandaşları ve oturum izni olanlar dışında herkese sınırlarını kapatan İspanya’da koronavirüs, siyasetçileri etkilemeye de devam ediyor. Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı Quim Torra’ya Covid-19 teşhisi konuldu. Bask ve Galiçya özerk yönetimlerinde 5 Nisan’da yapılması planlanan erken yerel parlamento seçimleri de ertelendi.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulamaya alınacak ekonomik ve sosyal paketler için 200 milyar euroluk kaynak aktarılacağını açıkladı.

24 saat içinde 756 kişi daha artan ve 13 bin 83’e ulaşan vaka sayısına sahip Almanya ise koronavirüsle mücadele için acil eylem planını devreye soktu. Sağlık sisteminde olası bir kaos yaşanmaması için yoğun bakım ünitesi yatak kapasitesinin artırılması ve geçici yoğun bakım ünitelerinin kurulması için harekete geçildi. 

Almanya’da ölü sayısı ise 31’e ulaştı. Vakaların ya da ölüm sayısının artmasından endişe eden merkezi hükümet ayrıca, rehabilitasyon merkezleri, oteller veya büyük spor salonlarının acil durumlarda kullanılması planını da yürürlüğe koydu.

Fransa‘da koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 89 kişi artarak 264’e, vaka sayısı ise 9 bin 134’e yükseldi. 921 hastanın yoğun bakımda tutulduğu ülkede bu kişilerden yarısının 60 yaş altı olduğu açıklandı.

İngiltere’de hükümetten geri adım: Okullar tatil edildi

İngiltere‘de hükümet, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında okulların tatil edilmesine karar verdi. Boris Johnson hükümeti, salgına karşı ağır hareket etmekle ve benimsediği “sürü bağışıklığı” politikasıyla eleştiriliyordu.

Johnson ilk geri adımını okulların tatil edilmesiyle attı. Ülke genelinde yaklaşık dokuz milyon öğrenci eğitime ara verecek. İngiltere Eğitim Bakanı Gavin Williamson, “Bilim çevrelerinin tavsiyeleri okulların açık kalmasından yana değilse o şekilde hareket edeceğiz. Şimdi o aşamadayız. Virüs, tahmin edilenden daha hızlı artıyor” dedi. Ülkedeki üniversiteler daha önce kendi inisiyatifleriyle kapatma kararı almıştı.

Londra’da yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında metro hatlarının kısmen kapatılmasına karar verildi. Londra Ulaşım İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre 40 metro istasyonu kapatılacak.

İran’da da koronavirüs kontrol altına alınabilmiş değil. 149’ü son 24 saatte olmak üzere 1284 kişi hayatını kaybetti, 18 bin 400’den fazla vaka var.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Rıza Reisi, İran’daki tıp üniversitelerinin rektörleriyle yaptığı video konferansta koronavirüsle mücadeleye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Reisi, şu ana kadar koronavirüsle milli mücadele seferberliği kapsamında 22 milyon 500 bin kişinin sağlık taramasından geçirildiğini ve bunlardan 1 milyon 500 bin kişinin durumunun takip edildiğini dile getirdi. Bakan Yardımcısı Reisi, “15 gün içinde salgına müdahale edemezsek daha kötü bir tabloya herkesin hazır olması gerekiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.