Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında Türkiye’de son durum – Diyanet: “Cuma günleri camiler kapalı, cuma selası okunmayacak”

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüsün yayılma tehlikesine karşı cuma günleri camilerin kapalı tutulmasına ve cuma namazı için sela okunmamasına karar verdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzası ile 81 il müftülüğüne gönderilen yazıda “Farklı görüşe sahip bazı kişilerin, vatandaşlarımızın dini hassasiyetlerini istismar ettiği ve camilerimizde alınan önlemleri zafiyete uğratacak davranışlar sergilediği tespit edilmiştir” denildi. Özellikle yaşlıların can güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiği belirtilen yazıda, “Muhtemel zararları önlemeye yönelik olan bu kararların uygulanması insani ve vicdani bir sorumluluktur” ifadesine yer verildi.  

Dünyanın ve Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla mücadelesi sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısının ikiye, koronavirüs tespit edilen kişi sayısının da 191’e yükseldiğini açıkladı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Başhekimliği, koronavirüsle ilgili uyum eğitimi sırasında vaka sayılarının açıklanandan daha fazla olduğunu söyleyen Uzman Dr. Güle Çınar hakkında soruşturma başlattı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Güle Çınar, “Olumsuz bir senaryo üzerinde konuşma yaptım. Amacım, hastanede malzeme eksiklikleri de dahil olmak üzere yaşayabileceğimiz zorlu süreci daha iyi ifade edebilmek ve hastane personelinin süreci daha iyi sahiplenmesini sağlayabilmekti” deyip özür diledi.

TTB: “Meslektaşımızın özür dilemek zorunda bırakılması utanç verici”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de konu hakkında “TTB, Hekimlik Sorumluluğunu Yerine Getiren Dr.Güle Çınar’ın Yanındadır” başlıklı yazılı bir açıklama yayımladı:

“Meslektaşımızın kullandığı ifadeler hakaret içermediği gibi, bütünüyle temelsiz değildir. Bugün itibariyle, umreden dönen yaklaşık 21,000 kişinin tamamına test yapılmadığı ve tamamının karantinaya alınmadığı, bu kişilerin Türkiye’nin çeşitli kentlerine dağıldığı bilinmektedir. Hal böyle iken bir hekimin kurum içi lokal bir toplantıda kullandığı sözcükler nedeniyle özür dilemek zorunda bırakılması utanç verici bir eylemdir.”

ÖSYM, dokuz sınavın tarihini değiştirdi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM); mart, nisan, mayıs ve eylül aylarında yapılması planlanan dokuz sınavın tarihini değiştirdi. Bu kapsamda; Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 29 Mart’tan 3 Mayıs’a, Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı 4 Nisan’dan 3 Ekim’e, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı 12 Nisan’dan 17 Mayıs’a, Elektronik Yabancı Dil Sınavı 18 Nisan’dan 2 Mayıs’a, Elektronik Yabancı Dil Sınavı 19 Nisan’dan 16 Mayıs’a, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı 26 Nisan’dan 20 Eylül’e, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 3 Mayıs’tan 10 Mayıs’a, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı 16 Mayıs’tan 29 Ağustos’a, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 20 Eylül’den 16 Ağustos’a çekildi.

ÖSYM ayrıca 2020 –YKS için geç başvuru günlerinin 20 Mart’a kadar uzatıldığını açıkladı. 

Bakan Selçuk: “İçerikler hazır, televizyondan dersler 23 Mart’ta başlıyor”

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimin 23 Mart Pazartesi başlayacağını hatırlattı. Uzaktan eğitimin televizyon üzerinden altı kanalla yapılacağını ve TRT ile ortak çalıştıklarını söyleyen Selçuk, şu bilgiyi verdi: “İlkokul için hangi saatte, hangi dersler ne şekilde olacak bunu da burada açıklayayım. Pazartesi saat 09.00’da başlayacak, Türkçe birinci saat, 09.30’da matematik başlıyor. Bu dersler, okuldaki gibi 40 dakika değil 20’şer dakikalık sürelerde. Çünkü okulda oturmakla evde oturmak aynı şey değildir. Dolayısıyla konsantrasyon meselesi. O yüzden de daha kısa sürüyor. Salı günü de hayat bilgisi, matematik. İlkokul, ortaokul lise için. Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce dersleri var ilkokulda. Diyelim çocuk izleyemedi, kaçırdı. Tekrar saatleri var. İlkokulun, ortaokulun, lisenin listesi ayrı. Çekimler bitti, içerikler hazır, pilot uygulamalar yapılıyor.”

Milli Eğitim Bakanlığı, pazartesi günü başlayacak uzaktan eğitimde ders anlatımının nasıl yapıldığına ilişkin örnek bir video da paylaştı.

Öğrenci yurtlarında karantina sürüyor

Avrupa’dan ülkeye dönüp, koronavirüs şüphesiyle tedbir amaçlı İstanbul’daki ve Kocaeli’deki öğrenci yurtlarına yerleştirilen Türkiye vatandaşları, karantina altındaki ikinci günlerini geçiriyor. Kocaeli’deki Fuat Cebesoy Yurdu’nda 354 kişi, Şerife Gelin Yurdu’nda 200 kişi, Canfeda Hatun Yurdu’nda 191 kişi ve Gazi Süleyman Paşa Yurdu’nda 114 kişi bulunuyor.

Bakan Albayrak: “Sokağa çıkma yasağı gündemde yok, bu süreçten en pozitif çıkan ülke olacağız”

Anadolu Ajansı’na konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eşinin babası da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi değerlendirmesinde “Beklenti olarak Türkiye ekonomisinde şu an için bir risk görmüyorum. Şu anda bütçe riski yok, Türkiye ekonomisi bu süreçten en pozitif çıkan ülke olacak” dedi. Albayrak, Türkiye’nin mevcut kapasitesi içinde makul olan talepleri yerine getireceklerini ve sokağa çıkma yasağının gündemde olmadığını söyleyip, “Maliye politikaları, küresel resmin olumsuz senaryolarına karşı elimizde bir silah. Gerektiğinde tabii ki kullanacağız, ama bugün için böyle bir risk görmüyorum” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.