Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitimpedia kurucusu Ali Koç’tan ebeveynler ve eğitimciler için film önerileri

Koronavirüs salgınının yayılmasını yavaşlatmak amacıyla zorunda olmadıkça evimizde kalmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Eğitimpedia kurucusu Ali Koç, Twitter hesabından, evde geçirilen bu zamanı ebeveynler ve eğitimciler için nitelikli kılacak film önerileri paylaştı.

İşte Ali Koç’un önerdiği filmler:

Kindergarden Teacher (Sara Colangelo, ABD, 2018)

Sara Colangelo’nun Sundace Film Festivali’nden En İyi Yönetmen Ödülü ile döndüğü 2018 yapımı Anaokulu Öğretmeni (Kindergarden Teacher) filmi, 40’lı yaşlarda bir anaokulu öğretmeninin yaşadığı bunalımı ve bu dönemi beş buçuk yaşındaki bir çocuğun yeteneğine tutunarak atlatma çabasını ahlaki dengeleri sınayarak anlatıyor. Filmde, öğretmenin bu yeteneği korumakla suistimal etmek arasındaki ince çizgide yaşadıklarına tanık oluyoruz.

Hadi be Oğlum (Bora Egemen, Türkiye, 2018)

Bora Egemen’in yönetmen koltuğunda oturduğu, Kıvanç Tatlıtuğ ve Büşra Develi’nin başrolleri paylaştığı, 2018 yapımı Hadi be Oğlum, özel bir çocuk ile hayatını ona adayan balıkçı bir babanın hikayesini anlatıyor. Babanın tek istediği, iletişim sorunu olan ve hislerini ifade etmekte güçlük çeken oğlu tarafından anlaşıldığını bilmektir.

Whiplash (Damien Chazelle, ABD, 2014)

Damien Chazelle’nin 2014 yapımı filmi Whiplash, küçük yaşlardan itibaren bateri çalan genç ve yetenekli müzisyen Andrew’nun okulun en sert hocalarından biri olan caz duayeni Fletcher ile çalışmasını izliyoruz. Andrew’nun önündeki mesleki sınav kadar karşı karşıya kaldığı psikolojik sınava da tanık oluyoruz.

Ivory Tower (Andrew Rossi, ABD, 2014)

Andrew Rossi tarafından yönetilen 2014 yapımı Ivory Tower (Fildişi Kulesi) adlı belgesel, ABD’deki enflasyon oranlarından en çok etkilenen alanın yükseköğretim olmasından yola çıkarak “yükseköğretim gerçekten bu maliyete değer mi?” sorusuna yanıt arıyor.

Won’t Back Down (Daniel Barnz, ABD, 2012)

Daniel Barnz’ın yönettiği 2012 yapımı Won’t Back Down (Boyun Eğmeyeceğim), ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocukların hayatında anlamlı bir değişim yaratabilmek amacıyla eğitim sistemi ve bürokrasiye karşı verdikleri savaşı anlatıyor.

What Maisie Knew (Arada Kalan, ABD, 2012)

Henry James’in 1897 tarihli romanından, Scott McGehee ve David Siegel ortak yönetmenliğinde uyarlanan 2012 yapımı What Maisie Knew (Arada Kalan) filminde, ebeveynlerin boşanma kararı sonrası büyük bir çatışma arasında kalan Maisie’nin gözünden, ayrılık sürecini ve sonrasını izliyoruz.

Dedemin İnsanları (Çağan Irmak, 2011)

Çağan Irmak’ın yönettiği 2011 yapımı Dedemin İnsanları, küçük bir Ege kasabasında yaşayan dede ve torunun ilişkisi aracılığıyla, bu ailenin ve tüm bir ülkenin geçirdiği dönüşümü yansıtıyor. Filmin mübadele yıllarına uzanan hikayesi Birinci Dünya Savaşı ile değişen, parçalanan hayatları sinemaya taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda başta Çetin Tekindor, Hümeyra, Mert Fırat ve Yiğit Özşener olmak üzere birçok ünlü isim yer alıyor.

Detachment (Tony Kaye, Fransa, 2011)

Tony Kaye yönettiği, Oscar ödüllü oyuncu Adrien Brody’nin başrolde olduğu 2011 yapımı Detachment (Kopma), sürekli farklı okullara atanan ve yedek öğretmenlik yapan baş karakterin, son görev yerinde hiç ummadığı şekilde hem öğrencileriyle hem de diğer meslektaşlarıyla kurduğu güçlü bağı anlatıyor.

Monsieur Lazhar (Philippe Falardeau, Kanada, 2011)

Phillippe Falardeau’nun yönettiği 2011 yapımı Monsieur Lazhar (Canım Öğretmenim), Montreal’de bir okulda intihar eden öğretmenin yerini alan Cezayirli bir göçmenin yaşadıklarını anlatıyor. Filmde yeni öğrencilerine psikolojik ve duygusal olarak destek olmak için çabalayan öğretmenin hayatındaki kayıplar da bu süreçte yeniden su yüzüne çıkıyor.

The First Grader (Justin Chadwick, 2010)

Yönetmenliğini Justin Chadwick’in üstlendiği 2010 yapımı The First Grader (Birinci Sınıf), 84 yaşında ilkokula yazılan Kenyalı Kimani Maruge’nin gerçek hikayesinden kurgulanmış. Belgeselde Kenya’da eğitimin ücretsiz olmasıyla birlikte, yıllarca ülkesinin özgürlüğü için savaşan bu yaşlı adamın eğitim hakkı için verdiği mücadeleyi izliyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.