Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, tarihinin en büyük yardım paketini onayladı: Koronavirüse karşı 2,2 trilyon dolar dağıtılacak

ABD Senatosu, koronavirüs salgınıyla zarara uğrayan vatandaş ve işletmecilerin sübvanse edilmesi için sunulan 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı. Paket, ABD tarihinin en büyük ekonomik yardım paketi ve 2008-2009 yıllarında küresel finansal krizden çıkış için açıklanan kurtarma paketlerinin toplamından bile daha büyük ve kapsayıcı.

Paket hakkındaki müzakere süreci günlerdir devam ediyordu. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında gerginlik yaratan tasarı bu kez, oylamaya katılan 96 senatörün tümünden destek gördü, oybirliğiyle onaylandı. 880 sayfalık tasarı, en geç birkaç gün içinde Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanacak ve imzalanması için Başkan Donald Trump’a gönderilecek.

Tasarıda koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında toplum sağlık merkezleri, klinikler ve huzurevlerinin ihtiyaç duyduğu maske, solunum cihazı ve kişisel koruyucu ekipman tedariki öncelikli sırada. Ayrıca zarara uğrayan küçük işletmelere kredi imkanı ve doğrudan ödeme yapılmasına dair planlar da öngörülüyor.

Daha önce her ABD vatandaşına ödeneceği ilan edilen 1000 dolarlık nakit yardımı da de 1200 dolara çıktı. Küçük ölçekli işletmelere 377 milyar dolarlık fon dağıtılması ve öğrencilerin okul borçlarının 30 Eylül’e kadar ertelenmesi de tasarıda yer alıyor. Tasarıdan en büyük payı ise uluslararası büyük ölçekli firmalar alıyor. Bu firmalara, işçi çıkarmaması, çalışanların haklarının gasp edilmemesi ve fabrikaların başka ülkelere kaydırılmaması için 500 milyar dolarlık kaynak sağlanması öngörülüyor.

Yardım paketiyle ilgili ilk yorum Cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Mitch McConnell’dan geldi. McConnell, paketin “yüzyıldır Amerikalılar’ın sağlığına en büyük tehdit ve Amerikan istihdamı ve başarısı için Büyük Buhran’dan bu yana en büyük riskle savaşma” amacını taşıdığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.