Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması ve Kadıköy’deki Rexx Sineması gösterim faaliyetlerine tamamen son verdi

İstanbul’un iki yakasındaki iki ayrı bağımsız sinema salonu gösterim faaliyetlerine tamamen son verdi. İkisi de bulunduğu semtlerinin en önemli buluşma noktası olan Atlas Sineması ve Rexx Sineması, koronavirüs salgını dolayısıyla hizmetlerine ara vermişti ancak mevcut koşullardan dolayı faaliyetlerine tamamen son vermek zorunda kaldı.

Atlas Sineması kapanmak zorunda bırakıldı

İstiklal Caddesi’nin en eski bağımsız sinema salonlarından biri olan Atlas Sineması, mevcut koşullarla baş edemediği için kapanmak zorunda kaldı. Atlas Sineması’nın iki ortağından biri olan İrfan Atasoy’un oğlu İrfan Atasoy, sinema salonunun neden kapandığını Medyascope’a şu sözlerle anlattı:

“Bir sokak sineması olarak halihazırda yedi, sekiz senedir hiç para kazanamıyorduk. Mevcut koşullarla baş edemedik. Kültür Bakanlığı da bu mekanı bir süredir sinema müzesi yapmak istiyordu. Israrlarıyla başa çıkamadık ve bir nevi kapanmak zorunda bırakıldık.”

İstiklal Caddesi üzerinde adını verdiği Atlas Pasajı’nda bulunan Atlas Sineması, İstanbul Film Festivali’nin en eski ve en vazgeçilmez salonlarından biriydi.


Kadıköy’ün köklü sineması Rexx’in tahliyesine başlandı

Kadıköy’deki tarihi Rexx Sineması da, bu ay itibarıyla gösterim faaliyetlerine son verdi. Sinemanın dört yıl önce de kapanacağı iddia edilmiş ancak gelen tepkiler üzerine gösterim faaliyetlerine devam etmişti. Kapanma sebebinin ise mülkiyeti elinde bulunduran Rum Ortodoks Vakfı ile yaşanan kira anlaşmazlığı olduğu iddia ediliyor.

1920’lerde Apollon, 1930’larda ise Hale Sineması adıyla işletilen aynı yerdeki salon, 1961’de yıkıldı. Yeni yapı Reks sineması adıyla 1962 yılında hizmete girdi. Mimar Maruf Bey tarafından tasarlanan bina, yıllarca Kadıköy’ün referans yapılarından biri oldu. Sinemanın adı 2000’li yılların başında Rexx olarak değişmişti. Rexx Sineması, özelde Kadıköylüler’in genelde ise tüm İstanbullular’ın en önemli buluşma noktalarından biriydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.