Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, koronavirüs tecrübesini Medyascope’a anlattı: “Korona pozitif çıkmak öteki dünyaya bilet anlamına gelmiyor, doğru bilgi sahibi olunca korkmuyorsun”

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, kendisine, eşine ve oğluna koronavirüs pozitif teşhisi konulduğunu duyurmuştu. Hastalığı atlatan Feyiz, ilk belirtilerinden tedavi sürecine, kendisi gibi koronavirüs pozitif çıkan eşinin ve oğlunun yaşadıklarından karantina deneyimine, tüm ayrıntıları Medyascope’tan Fatima Çelik’e anlattı.

“Bu süreçte beni en çok zorlayan semptom bacaklardaki kas ağrıları oldu”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasının ertesi günü hastalık belirtileri göstermeye başlayan Feyiz, yüksek ateş, aşırı üşüme ve titreme şikayetleriyle 13 Mart sabahı bir devlet hastanesine başvurdu. Doktorların ilk etapta koronavirüsten şüphelenmediğini söyleyen Feyiz’e ilk olarak influenza testi yapıldı. Testin negatif çıkması üzerine koronavirüs testi yapıldı ve doktorlar Feyiz’e evde izole halde sonuçları beklemesini söyledi.

Feyiz’e test sonuçları 18 Mart gecesi Ankara’dan bildirildi. Testin pozitif çıkması üzerine İstanbul Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nden gelen ambülans ile hastaneye kaldırıldı.

Test sonuçlarını beklediği süreçte Feyiz, onu en çok zorlayan semptomun bacaklarındaki kas ağrıları olduğunu söylüyor.

https://open.spotify.com/episode/5tPf85yVngga1kOrZWIfKK

“Koronavirüs testinin pozitif çıkması öteki dünyaya bilet anlamına gelmiyor”

Kaldırıldığı devlet hastanesinde hastaların hafif, orta ve ağır olarak gruplandırıldığını belirten Feyiz, hastaneye gittiğinde ateşinin olmadığını ve böylelikle hafif hastalara ayrılan yerde tedavi gördüğünü anlatıyor. Doktorların kendisine kronik bir hastalığı olmadığı için sıtma ilacı, antibiyotik ve B-C vitamini takviyesi verdiklerini söyleyen Feyiz, sıtma ilacı sayesinde kas ağrılarının geçtiğini anlatıyor.

Hastanede geçirdiği süre boyunca çok fazla rapor okuduğunu söyleyen Feyiz, “Koronavirüs testinin pozitif çıkması öteki dünyaya bilet anlamına gelmiyor, doğru bilgi sahibi olunca korkularım geçti” diyor.

Feyiz, tedavisinin sona erdiği 26 Mart Perşembe günü hastaneden ayrıldığını ve evde karantinaya alındığını söylüyor. Virüsün vücudunu henüz tamamen terk etmemesine rağmen hastaneden taburcu edilmesini ise hastanede gereksiz yer işgal etmemesi gerektiğine bağlıyor. Çünkü tedavisi büyük ölçüde tamamlanmış.

“Astım hastası eşimin ilk testi negatif, ikinci testi pozitif çıktı”

Solunum zorluğu çekmesi üzerine astım hastası olan eşine de test yapıldığını, ilk testin negatif çıktığını ama yapılan ikinci testin pozitif çıktığını anlatan Feyiz, eşinin hastanedeki tedavisinin de tamamlandığını ve eve geri döndüğünü söylüyor.

“Genç insanlar lütfen evinizde kalın ve kimseyi tehlikeye atmayın”

22 yaşındaki oğlunun da koronavirüs testinin pozitif çıktığını ancak hastalığa dair hiçbir belirti göstermediğini söyleyen Feyiz’in gençlere de bir mesajı var: 

“Hayatı eve sığdıramamak diye bir şey olamaz. Ben 13 gün boyunca 20 metrekareye sığdırdım hayatımı. Gençler olarak hastalığı yayma potansiyeliniz çok yüksek çünkü virüsü taşımanıza rağmen fark etmiyorsunuz. Lütfen evinizde kalın ve kimseyi tehlikeye atmayın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.