Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda’da sokağa çıkma yasağı: “Devlet çalışanlara ekonomik destek veriyor, sağlık kapasitesinde sıkıntılar var” -Esra Pencereci ile söyleşi

İrlanda’da iki gün önce kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Üç senedir İrlanda’nın başkenti Dublin’de yaşayan Esra Pencereci, ülkedeki son durumu anlattı: “Artık iki kişi bir araya gelemiyor ve iki kilometrenin dışına çıkamıyorsunuz.” Pencereci ayrıca, açıklanan üç önemli ekonomi paketini ve sağlık sistemindeki durumu da aktardı.

İrlanda’da ilk koronavirüs vakası 28 Şubat’ta görüldü. O tarihten itibaren vaka sayısı 2 bin 400’ün üzerine çıkarken 34 kişi de hayatını kaybetti. Vaka ve can kaybı sayısının hızla artması önlemlerin de genişletilmsine yol açtı. İki gün önce bu sebeple kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Kısmi sokağa çıkma yasağı uygulaması

Yaklaşık üç senedir İrlanda’da yaşayan Esra Pencereci, İrlanda’da ilk vakanın açıklandığı 28 Şubat’tan bu yana itibaren yaşananları şöyle anlattı: “Önlemler ocak, şubatta artırıldı zaten, 13 Mart’ta okullar ve kreşler tatil edildi, çalışanlar için evden çalışma kararı alındı. Pub’lar henüz kapanmamıştı. Bu önemli çünkü sosyal yaşantının can damarı. Her yerde bir kilise ve bir pub vardır. Bunun yeterince kontrollü olmadığı görüldü ve pub’larla birlikte çocuk parkları dahi kapandı. Dört kişiden fazlası bir araya gelemez dendi. Pub’ların bir kısmının kapanmadığını ve bazı mağazaların kapanmadığını gördüler. İki gün önce de en katı önlemi aldılar. Bu aslında toplumun da beklediği, istediği bir şeydi. Çünkü parklarda, bahçelerde insanların bir araya geldiği görüldü. Artık hane halkı dışında iki kişi bir araya gelemiyor, zaruri durumlar haricinde evinizden iki kilometre dışına çıkamıyorsunuz.”

Üç önemli ekonomi paketi açıklandı

Pencereci, İrlandalılar’ın olayın ciddiyetini Aziz Patrick Günü etkinliklerinin iptal edilmesiyle anladıklarını söyledi: “İrlanda devletinin bunu göze alması demek bizleri bekleyen büyük bir tehlike var demektir. Bu anlama gelir.”

Açıklanan üç önemli ekonomi paketini ise Pencereci şöyle anlattı: “Pandemi maaş destek paketi, pandemi işsizlik paketi ve pandemi yarı zamanlı çalışma paketi açıklandı. Bunların hepsi 12 hafta boyunca geçerli olacak. Maaş destek paketinde çalışanlarına maaş ödeyemeyen şirketlere çalışan başına haftalık 410 euro destek verilecek. Haftalık asgari ücret bu kadar zaten. Ama eğer bir çalışan benim şirketim bana maaş vermiyor deyip şikayetçi olursa, şirkete yaptırım uygulanacak ve çalışanın maaşı devlet tarafından verilecek. İşten çıkarmak yasaklanmadı ama fiilen üç ay boyunca şirketler ücret vermeye devam edecek. Kendi adına çalışmaya devam edenler de işsizlik paketine başvurup faydalanabiliyor ve son olarak da işverenler çalışanlarını beş gün yerine iki gün çalıştırmaya başlamışlarsa, devlet çalışmadığı gün ücretini veriyor. Kira artırmak da yasaklandı bu sürede, kira veremeyenler de tahliye edilemiyor.”

Yatak kapasitesi az

Son olarak, İrlanda’da kişi başına düşen doktor sayısı az olmasa da yatak kapasitesinin düşük olduğundan bahseden Pencereci, “Geçen hafta 250 yatak kapasitemiz var diye açıklama yapıldı. 50 bin kişinin yatacağı öngörülüyor ve daha şu anda 70 kişi var yatan. Resmi rakamlara göre, her hafta 6 bin test yapılıyordu, geçen hafta 10 bin test yapıldı ve önümüzdeki haftalarda bu rakamın 15 binin üzerine çıkacağı söylendi” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.