İSTANBUL (Medyascope) – Avrupa Kokpit Birliği’nin (ECA) raporuna göre, Avrupalı pilotların yüzde 75’i son dört haftada uçuş sırasında kokpitte kısa süreli “mikro uyku” yaşarken, yaklaşık dörtte biri aşırı yorgun olmasına rağmen çalışmayı sürdürüyor.
Avrupa Kokpit Birliği’nin (ECA) 7 bini aşkın pilotla yaptığı araştırmaya göre, Avrupalı pilotların dörtte üçü uçuş sırasında kokpitte “mikro uykuya” dalıyor. Pilotların yaklaşık dörtte biri aşırı yorgun olmalarına rağmen ceza alma veya işverenden tepki görme korkusuyla uçmaya devam ettiklerini belirtirken, havayolu şirketlerinin raporlama sistemlerine duyulan güvensizlik dikkat çekti.
Pilotlar ceza almaktan korkuyor
Ankete katılan pilotların neredeyse yarısı, yorgunluk nedeniyle uçuşa uygun olmadıklarını bildirmeleri halinde yönetimden “olumsuz tepkiler” görmekten veya cezalandırılmaktan korktuklarını açıkladı. Pilotların sadece yüzde 11,9’u havayolu şirketinin yorgunluk raporlama sistemine güvendiğini belirtti.
Baskı ve korku kültürü nedeniyle pilotların yüzde 24’ü yorgunluklarını rapor etmek yerine uçmaya devam ettiklerini, yüzde 16,8’i ise yorgunluk formu doldurmak yerine doğrudan “hasta” olduklarını söyleyerek izin aldıklarını itiraf etti.
Uzmanlar, yorgunluğun pilotların karar verme yetisini zayıflattığını, tepki sürelerini yavaşlattığını ve beklenmedik durumlara karşı müdahale hızını düşürdüğünü belirterek bunun çok ciddi bir güvenlik riski oluşturduğu konusunda uyardı.
En büyük risk İrlanda, İspanya ve Malta’da
Havacılık güvenliği danışmanlığı şirketi Baines Simmons’ın genel müdürü Ian Holder, anket sonuçlarının havacılık şirketleri ve ulusal makamların yorgunluk yönetimindeki eksikliklerini net bir şekilde gösterdiğine dikkat çekti.
Holder, İspanya, İrlanda ve Fransa merkezli havayolu şirketlerinde yorgun uçan pilot oranının çok yüksek olduğunu, Finlandiya ve Hollanda’nın ise çok daha sağlam raporlama kültürlerine sahip olduğunu söyledi.
Verilere göre, İspanya merkezli şirketlerdeki pilotların beşte ikisi, İrlanda ve Fransa’dakilerin ise üçte biri genellikle yorgunken uçtuklarını söylerken, Birleşik Krallık merkezli havayollarında bu oran sadece onda bir seviyesinde kaldı. İrlanda ve Malta merkezli şirketlerde çalışan pilotlar, “yönetim misillemesinden” en çok korkan ve sistemlere en az güvenen grup olarak öne çıktı.
Düşük maliyetli taşıyıcılardaki pilotların ise sadece yüzde 15,6’sı şirketlerinin yorgunluk risklerini iyi yönettiğine inanıyor.
“Sadece bize bırakılamaz, siyasi irade şart”
ECA Başkanı Kaptan Tanja Harter, havayolu şirketlerinin ve düzenleyici kurumların sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’na (EASA) kuralları sıkılaştırma çağrısı yaptı:
“Bizler kokpitteyken ve yolcularımızı gidecekleri yere güvenle ulaştırmamız beklenirken, bu durumun yönetimi basitçe bize, yani pilotlara bırakılamaz. Hiçbir şeyin değişmediğini görmek için bir üç yıl daha beklemek kesinlikle bir seçenek değil. Sorunlar belli, çözümler ortada ve biz Avrupalı pilotlar topluluğu olarak katkıda bulunmaya hazırız. Şimdi ihtiyaç duyulan şey harekete geçecek siyasi iradedir.”
Kaynak: The Guardian








