Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan iki yeni kılavuz: “Uzaktan eğitimin çeşitliliğini ve kalitesini her hafta artırıyoruz”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bugün, salgın günlerinde öğrenci ve ailelere destek için iki kılavuz hazırlandığını duyurdu. “Öğrencilerin ve velilerin salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’nün iki ayrı kılavuz hazırladığı” açıklamasını yapan Bakan Selçuk, çocukların evde geçirdiği vaktin planlandığı bir program paylaştı: 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) psikososyal destek hizmetleri kapsamında, koronavirüs salgını süresince ruh sağlığını korumak amacıyla “Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi” ile Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi” yayımladı. Bakan Selçuk, “Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, bu kapsamda öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için iki ayrı kılavuz hazırladı. Psikolojik travmalar konusunda uzman bir akademisyen grupla çalışan genel müdürlüğümüz kılavuzları tamamlayarak internet üzerinden yayımladı. Bundan sonra yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz” dedi. 

Bakanlığın internet sitesinde yer alan “Aileler İçin Çocuklara Yardım” rehberinde çocukların “ortak stres tepkisi” verebileceklerine işaret ediliyor. 5 yaş altı çocuklarda “ebeveynlerin yanından hiç ayrılmak istememe, sürekli ağlama ya da ağlamaklı olma, huzursuz, huysuz ve sinirli olma, karın ağrısı ya da baş ağrısı” ortak stres tepkisi olarak görülüyor. Ortak stres tepkisi 6-11 yaş arasındaki çocuklarda ise “dikkatini toplayamama, aşırı alıngan, sinirli ya da kavgacı olma, herkesten uzaklaşma, içine kapanma, kabus görme, uyumak istememe ya da uyku problemleri” olarak tanımlanıyor. 12-18 yaş arasındaki çocuklarda ise “salgın hastalığı hatırlatıcı ortamlardan kaçma, aşırı alıngan ya da öfke” gibi durumların görülebileceği belirtiliyor. 

Kılavuzda ebeveynlere uzaktan eğitim süreci devam ettiği müddetçe çocuklarına karşı nasıl davranmaları gerektiğine dair 11 öneri sunuluyor. Ebeveynlere virüs hakkında bilgi edinmeleri, çocuklarını dinlemeleri, çocukların soru sormalarına izin vermeleri, aşırı kaygılı ve üzgün görünmemeye çalışmaları, çocuklarına güven vermeleri ve onları rahatlatmaları, koronavirüs hakkında kontrolsüz içeriklere karşı onları korumaları, birlikte vakit geçirmeleri ve sorumluluk vermeleri, ne yapmaları gerektiği konusunda model olmaları gibi öneriler yer alıyor. Bu önerilere uymalarına rağmen çocuklarının stres tepkisi göstermeye devam etmesi durumunda ebeveynlere bir uzmana danışmaları tavsiye ediliyor. 

“Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi”nde ise yetişkinlerin koranavirüsle mücadele sürecinde aileleri, toplum ve diğer insanlar için edişe duymalarının doğal olduğuna vurgu yapılıyor. Yetişkinlerin de “panik olma, kendini güvende hissetmeme, öfke, gerginlik, sinirlilik, huzursuzluk, kendine ya da sevdiklerine yönelik çeşitli endişe, korku ve kaygı hissetme, her şeyin kontrolden çıktığını düşünme, dikkat eksikliği, dikkatin dağınık olması, karar verme güçlüğü, aklın karışması, sık terleme, titreme ve ürperme, uyku sorunları” gibi stres tepkileri gösterebileceği belirtiliyor. 

Rehberde, bu süreçte “psikolojik sağlamlığı artırmak için” yetişkinlere birtakım önerilerde de bulunuluyor:

  • Koronavirüs ile ilgili bilimsel, somut ve gerçekçi bilgiler edinin. 
  • Koronavirüs riskinden korunma yöntemlerini öğrenin ve uygulayın. 
  • Medyayı sağlıklı kullanın. 
  • Sağlığınızı önemseyin. 
  • Düşüncelerinizi gözden geçirin. 
  • Yaşadığınız duyguların normal ve geçici olduğunu bilin. 
  • Kendinize zaman ayırın. 
  • Aileniz ile zaman geçirin. 
  • Duygu ve düşüncelerinizi sevdiklerinizle paylaşın. 
  • Toplumsal dayanışmayı pekiştirin. 
  • Koronavirüs riski sürecinde, buradaki önerileri uygulamanıza rağmen, yaşadığınız stres ve kaygının etkileri artarak devam ediyorsa uzmana başvurun.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.