Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsle küresel mücadele: Almanya’da salgının en ağır görüldüğü bölge açık hava laboratuvarına dönüştürülüyor

Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya eyaletinde bulunan Heinsberg şehrinde koronavirüsün nasıl yayıldığını saptamak için bir pilot araştırma başlatıldı. Araştırmada bin kişi hem sorgulanacak hem de bu kişilerden sürüntü alınacak. Araştırmayla koronavürüsün nasıl yayıldığının ve alınan önlemlerin ne kadar etkili olduğunun belirlenmesi hedefleniyor.

Salı günü başlayan pilot araştırmanın ilk kısmi sonuçları önümüzdeki hafta sonu çıkacak. Dört hafta içinde ise tüm pilot araştırma sonuçları sunulabilecek. Heinsberg, koronavirüs salgının Almanya’daki “sıcak noktası”. 1280 koronavirüs hastasının bulunduğu ve koronavirüs bulaşması sonucu 30 kişinin hayatını kaybettiği şehirde acil önlemler alınmıştı. Okullar, kuruluşlar ve işyerleri şubat ayı sonunda kapatılmış ve evde karantina uygulaması yürürlüğe girmişti. 

Şu anda koronavirüsün Heinsberg’te yayılma hızı yavaşladı ve 600’e yakın hasta iyileşti. Bonn Üniversitesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Hendrik Streeck’in liderliğinde Bonn Üniversitesi’nden 40 tıp öğrencisi koronavirüsün Heinsberg’te yayılımını, önlemlerin etkisini araştırıp, mücadele önerileri geliştirecek.

Tıp öğrencileri kreşler ve hastaneler de dahil olmak üzere 500 hanede virüsün nasıl yayıldığını araştıracak. Çocukların virüsü yetişkinlere nasıl bulaştırdığından aile içinde yayılımına, telefonlardan kapı kollarına, bardaklar ve kumandalara kadar bütün bulaşma yolları incelenecek. Pilot araştırma sayesinde teşhis edilmemiş hastalık sayısı da saptanabilecek.

Projenin başındaki Streeck, “Eğer hastalığın çevremizde yayılmasını önleyecek yollar varsa, onların ne olduğunu öğrenmek istiyoruz. Araştırmamızın neticesinde siyasetçilerin karar almalarında yardımcı olacak bulgular elde etmiş olacağız. Şu an uygulanan tedbir ve kısıtlamaların ne kadar etkili olduğunu saptayacağız” diyor. 

Bonn Üniversitesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Hendrik Streeck

Pilot araştırma geçen salı günü başladı. Başlangıç noktası ise Heinsberg’in ilk koronavirüs hastasının da, hastalığından habersizce katıldığı 300 kişilik karnaval kutlamasının yapıldığı yer: Gangelt. 47 yaşındaki erkek vakanın koronavirüs hastası olduğu ancak 24 Şubat’ta, ağır akciğer sorunlarıyla hastaneye kaldırılmasıyla anlaşıldı. Heinsberg belediyesi kutlamaya katılan tüm kişilere kendilerini evlerinde karantinaya almaları çağrısında bulundu. Bugüne kadar Heinsberg’te 8 bin test yapıldı. 

Heinsberg Kaymakamı Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Stephan Pusch, salı günü Virolog Hendrik Streeck ile birlikte yaptığı basın toplantısında, “araştırmanın sadece Heinsberg için değil, en iyi durumdaki Kuzey Ren Westfalya eyaleti ve tüm Almanya için” anlamlı olacağını söyledi. Hangi önlemlerin etkili olduğunu ve hangi kısıtlamaların kaldırılabileceğini bilmediklerini söyleyen Pusch, “Önlemlerimiz ile halen karanlıkta tökezliyoruz” dedi. 

Heinsberg Kaymakamı Stephan Pusch

Streeck’e göre ise Heinsberg’te yapılacak bu pilot araştırma “karanlık sayıyı” saptamak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Viroloğa göre, “çilgınca kutlanan” etkinlikler enfeksiyon tablosunu kötüleştiriyor. Örneğin Avusturya Alpleri’ndeki Ischgl kayak merkezi veya İtalya’da tıklım tıklım olan bir futbol stadı gibi yerler enfeksiyonun yayılmasını etkiliyor. Streeck bu “sıcak noktalarda” şimdiye dek ciddi araştırmaların yapılmamasını ise şaşırtıcı buluyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.