Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Vakaların yüzde 60’ı İstanbul’da, ölenlerin yüzde 80’i 60 yaş üstü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından bakanlığın Bilkent yerleşkesinde basın açıklaması yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca koronavirüs sebebiyle bugün 63 kişinin yaşamını yitirdiğini söylerken şehirlere ilişkin bilgileri ilk kez paylaştı. Koca ayrıca, 601 sağlık çalışanının bu virüse yakalandığını açıkladı.

2148 yeni tanı, 63 yeni ölüm

Koca bugün 14 bin 396 test yapıldığını, 2148 kişiye tanı konduğunu ve 63 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Böylece toplam vaka sayısı 15 bin 679’a, ölenlerin sayısı 277’ye yükseldi.

Virüs 81 ile yayıldı, İstanbul ilk sırada

Bakan Koca vakaların şehirlere dağılımına ilişkin de ilk kez veri paylaştı. Buna göre İstanbul 8852 vakayla, yüzde 60’lara yakın bir oranla ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 853 vakayla İzmir, 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya ve 410 vakayla Kocaeli takip etti.

Bakan 39 ilde de koronavirüs nedeniyle can kaybı yaşandığını, burada da sıralamanın İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara ve Konya şeklinde olduğunu söyledi.

Ölenlerin yüzde 80’i 60 yaş üstü

Sağlık Bakanı Fahretti Koca ölenlerin yüzde 80’inin, yoğun bakımda olanların yüzde 75’inin 60 yaş üstünde olduğunu açıklarken yine ölenlerin yüzde 69’unun, yoğun bakımda olanların ise yüzde 63’ünün tansiyon hastası olduğunu belirtti. Daha önce 65 yaş üstü kişiler için sokağa çıkma yasağı kararı alındığını hatırlatan Koca , “Şimdi 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların evlerini terk etmemelerini, kendilerini izole etmelerini istiyoruz” dedi.

601 sağlık çalışanı pozitif, hastanelerde kapasite sorunu yok

Sağlık Bakanı’na İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu’nun vefatı ve sağlık çalışanlarının durumu da soruldu. Bakan Koca gözleri dolu bir şekilde, Taşçıoğlu’nun son güne kadar bu ülkeye özveriyle hizmet ettiğini söyledi ve kendisine Allah’tan rahmet diledi.

Koca toplam 601 sağlık çalışanının bu virüse yakalandığını da ilk kez açıkladı. Sağlık çalışanlarına seslenen Koca, “Özellikle koruyucu malzeme noktasında, eksiklik oluşturmama konusunda her türlü gayret içinde olduğumuzdan emin olun. Kim ‘Malzemeye ulaşamıyoruz’ diyorsa bize ulaşsın. Sadece son bir haftada 4 milyona yakın N95 (maske) dağıttık” dedi. Koca hastanelerde bir kapasite sorununun olmadığını da sözlerine ekledi.

Hastalığın bulaşıcılığı çok yüksek

Bakan Koca hastalığın yayılımı ile ilgili somut bir örnek de vererek pozitif bir kişinin hastalığı 15 kişiye bulaştırdığını, üçünü ise ölümüne sebebiyet verdiğini söyledi. Koca daha önce sağlık örgütlerince açıklanan “Bir kişi hastalığı ortalama 2,7 kişiye bulaştırabilir” ifadesiyle ilgili de, bu sayının 30’a kadar yükselebileceğini söyleyerek insanlara kendilerini izole etmeleri çağrısı yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.