Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’den yönetmenler de #koronavirüs salgını dolayısıyla büyüyen toplumsal dayanışmaya dahil oluyor ve filmlerini ücretsiz erişime açıyor

Koronavirüs salgını dolayısıyla tüm dünyada büyüyen dayanışmaya Türkiyeli yönetmenler de dahil oldu. İşte çevrimiçi platformlarda ücretsiz erişime açılan filmler:

Dondurma (Serhat Karaaslan, 2014)

İlk uzun metrajı Görülmüştür filminden önce kısa filmleriyle dikkat çeken yönetmen Serhat Karaaslan, 2014 yapımı Dondurma adlı kısa filmini ücretsiz erişime açtı. Van’ın küçük bir dağ köyünde çekilen filmde, 11 yaşındaki Rojhat’ın hikayesi anlatılıyor. Filmde, sıcak bir yaz gününde köye gelen motosikletli dondurmacıdan dondurma almak isteyen Rojhat’ın verdiği mücadeleye tanık oluyoruz. Dili Kürtçe olan filmi Türkçe altyazı ile izlemek için tıklayın.

Gênco (Ali Kemal Çınar, 2017)

Diyarbakırlı yönetmen Ali Kemal Çınar, ilgiyle karşılanan filmi Gênco’yu ücretsiz erişime açtı. Film, kendisine verilen sınırlı güçlerle insanlara yardım etmeye çalışan bir Kürt süper kahramanın hikayesini anlatıyor. Filmi izlemek için tıklayın

Benden Hikayesi (Onur Barış, 2019)

Onur Barış, usta yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamı ve duygu dünyasını konu edindiği Benden Hikayesi adlı filmini ücretsiz erişime açtı. Filmde, Adapazarı’nda doğan ve ömrünü bir adada geçiren Abasıyanık’ın yaşamı, yazdığı hikayeler eşliğinde işleniyor. Filmi izlemek için tıklayın.

Eksik (Barış Atay, 2015)

Senaryosunu Mehmet Kala ve Şeref Nokta’nın kaleme aldığı, yönetmenliğini ise Barış Atay’ın üstlendiği Eksik adlı film, ücretsiz erişime açıldı. Film, 1980 darbesi sonrası parçalanan bir ailenin, 30 yıllık ayrılık sürecine ışık tutmaya çalışırken, bir anne ve birbirinden ayrı büyümek zorunda kalan iki oğlu arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Çekimleri Antakya’da yapılan filmi izlemek için tıklayın.

Körfez (Emre Yeksan, 2017)

Emre Yeksan’ın ilk uzun metraj filmi Körfez, ücretsiz erişime açıldı. Yeksan, senaryosunu Ahmet Büke ile birlikte kaleme aldığı filmi “Körfez’de dünyaya biraz da bugünkü ruh hallerimize yakın bir yerlerden bakmaya çalışmıştık. Belki size de denk düşer, bu boğucu ortamda biraz gülümsetir umuduyla paylaşalım dedik” mesajıyla sinemaseverlerle paylaştı. Bir İzmir’e dönüş hikayesini anlatan filmi izlemek için tıklayın.

Hevêrk (Ruken Tekeş, 2017)

Yönetmen Ruken Tekeş, dünya genelinde 200’den fazla festivalde gösterilen Hevêrk (Çember) adlı kısa filmini ücretsiz erişime açtı. Ezidi Kürtlerin inançları nedeniyle karşılaştıkları ayrımcılığa ve zulme ışık tutan film, Mezopotamya’da bir ilkokulda geçiyor. Çekimleri Hasankeyf’te yapılan filmi izlemek için tıklayın.

Sofra Sırları (Ümit Ünal, 2017)

Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği, Demet Evgar’ın başrolünde olduğu Sofra Sırları, ücretsiz erişime açıldı. Film, hayatını sadece evine ve kocasına adamış bir ev hanımı olarak görünen Neslihan’ın, eşiyle ilgili bazı gerçekleri öğrenmesi ile gelişen olayları konu ediniyor. Filmi izlemek için tıklayın.

Canavarlar Sofrası (Ramin Matin, 2011)

Ramin Matin’in yönetmenliğini üstlendiği, oyuncu kadrosunda İbrahim Selim, Pınar Töre, Tuğrul Tülek ve Gizem Erdem’in yer aldığı Canavarlar Sofrası, ücretsiz erişime açıldı. İzleyicileri distopik bir dünyaya davet eden, tamamı İngilizce çekilen filmi izlemek için tıklayın.

Salı (Ziya Demirel, 2015)

Ziya Demirel’in 2015 tarihli kısa filmi Salı, ücretsiz erişime açıldı. Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü için yarışan Salı, genç bir kadının şehirdeki bir gününe odaklanıyor. Sundance ve Toronto gibi önemli festivallere de konuk olan filmi izlemek için tıklayın.

Afganistanbul (Ulaş Tosun, 2018)

Gazeteci ve belgesel sinemacı Ulaş Tosun’un İstanbul’da yaşayan Afgan göçmenlerin hikayesini anlattığı, 2018 tarihli Afganistanbul belgeseli internette ücretsiz erişime açık. Belgesel, göçmenlerin asgari şartlarda istikrar için göze aldıkları umut yolculuğuna paralel, insan kaçakçılığını, denizde son bulan hayatları, cezaevlerini ve  bu yolculuğun en zorlu parçalarından biri olan İstanbul’daki yerel sorunlarla birlikte ortaya çıkan gayri insani koşulları anlatıyor. Belgeseli izlemek için tıklayın.

İki Dil Bir Bavul (Orhan Eskiköy-Özgür Doğan, 2008)

Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan‘ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği İki Dil Bir Bavul (2008), bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatıyor. Filmi izlemek için tıklayın.

Demsala Dawî Şewakan (Kazım Öz, 2008)

Yönetmenliğini Kazım Öz’ün üstlendiği Demsala Dawî Şewakan (Son Mevsim: Şavaklar, 2008), Dersim bölgesinde yaşayan ve hayvancılıkla geçinen göçebe bir topluluk olan Şavaklar’ın yok olmakta olan yaşam tarzlarını, doğayla bağlarını ve toplumsal yapılarını belgeleyen bir çalışma. Belgeseli izlemek için tıklayın.

Leyla Gencer: La Diva Turca

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yapımcılığını üstlendiği Leyla Gencer: La Diva Turca belgeselini dijital platformlar üzerinden ücretsiz olarak erişime açtı. Yirminci yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen Leyla Gencer’in yaşam öyküsünü anlatan belgeseli izlemek için tıklayın.

Kısa film platformu: shortbyshort.com

Kısa filmlerin internetteki yuvası “Short by Short” yönetmenlerin festival yolculuklarını bitirmiş filmleri izleyicisiyle buluşturabildikleri bir platform olarak işlev görüyor. “Sinemanın geleceği çevrimiçi kısa filmlerde yatıyor” diyen platformda, animasyon, belgesel, bilimkurgu, çocuk, dram, fantastik, korku ve komedi dallarında yüzlerce kısa film izlemek mümkün. Platforma erişmek için tıklayın

Bu Dünya Böyle Dünya (Coşkun Aral, Ara Güler, 2019)

Yönetmenliğini Coşkun Aral‘ın üstlendiği Ara Güler belgeseli Bu Dünya Böyle Dünya ücretsiz erişime açıldı. Çekimleri 1986-2018 yılları arasında yapılan belgeselde, Ara Güler, hem tarihi belgelediği anları hem de kendi dünyasından renkli anları işliyor. Usta fotoğrafçı Ara Güler, ülke tarihindeki dönüm noktalarıyla kesişen aile hikayesini, çocukluğundan başlayarak anlatıyor. Belgeseli izlemek için tıklayın.

Yaren (Burak Doğansoysal, 2019)

Yönetmenliğini Burak Doğansoysal’ın üstlendiği Yaren (2019) belgeseli ücretsiz erişime açıldı. Ulubat Gölü kenarındaki Eskikaraağaç Köyü’nde yaşayan Adem Yılmaz ile her sabah kayığına konan leyleğin yıllara uzanan dostluğunun anlatıldığı belgeseli izlemek için tıklayın.

Tülay German: Kor ve Ateş Yılları (Didem Pekün, Barış Doğrusöz, 2010)

Didem Pekün ve Barış Doğrusöz yönetmenliğinde hazırlanan Tülay German: Kor ve Ateş Yılları (2010) belgeseli ücretsiz erişime açıldı. Türkçe pop müziğinin öncü isimlerinden şarkıcı ve yazar Tülay German’ın yaşam öyküsünün anlatıldığı belgeselde, ülkenin 60’lardan bugüne savrula savrula içinden geçtiği politik çalkantılara da yer veriliyor. Belgeseli izlemek için tıklayın.

VE PERDE! (Selçuk Metin, 2015)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği 2015 tarihli Ve Perde! belgeselini ücretsiz erişime açtı. Belgeselde, Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Haldun Taner’in yaşamından kesitler; kitaplarından, gazete yazılarından ve oyunlarından bölümler yer alıyor. Yönetmenliğini Selçuk Metin’in yaptığı, senaryosunu Gülşah Özdemir Koryürek’in yazdığı, müziklerinin ise Borusan Quartet’e ait olduğu belgeseli izlemek için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.