Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En çok koronavirüs vakasının görüldüğü iller – Konya: “Halkta panik havası var ama hastaneler hazırlıklı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının tüm Türkiye’ye yayıldığını belirterek en çok vakanın görüldüğü 10 ili açıkladı. Açıklanan yeni verilere göre Konya’da 584 vaka bulunuyor. Peki Konya’da vaka sayısı neden yüksek? Konyalılar panik halinde mi? Konya’daki hastanelerin ve sağlık çalışanlarının son durumu ne? Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca ile konuştuk.

Konya’daki vaka sayısının yüksek çıkmasını şehrin yurtdışı ile olan temasının yoğunluğuna bağlayan Karaca’ya göre, umreden dönen vatandaşların Konya’da karantinada tutulması ve bir kesiminin ildeki hastanelerde tedavi görmesinin de altını çiziyor:

“Konya sanayi, ticaret ve akrabalık ilişkileri açısından dünya ile iletişimin en yüksek olduğu illerimizden biri. Özellikle İskandinav ülkeleri ve Orta Avrupa ülkeleri ile çok sıkı ilişkilerimiz var. Hastalığın temas yolu ile bulaştığını göz önünde bulundurduğumuzda bu faktörler Konya’da vaka sayısının yüksek çıkmasına neden oldu. Umreden dönen vatandaşların bir kesimi de Konya’da karantina altına alındı. Bu vatandaşlarımızdan bazıları, koronavirüs teşhisi sebebiyle ilimizdeki hastanelerde tedavi görüyor. Dolayısıyla bu tarz faktörler nedeniyle vaka sayımız yüksek.”

İlk vakanın görülmesinden itiberen tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da panik yaşandığını belirten Karaca, hastanelerin hazırlıklı olduğunu, vatandaşların da doğru bilgiler ile hareket etmesi gerektiğini söylüyor: 

“İlk vakanın görülmesinden itibaren tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da bir panik havası olduğunu söylememiz lazım. Ama hastanelerimiz hazırlıklarını tamamladı, tedavi edilen hastaların olduğu bilgisi geldikçe hem vatandaşlarımız hem de sağlık çalışanlarımız biraz daha rahatlıyor. Paniğe kapılmamak ama tedbirleri de hiçbir koşulda elden bırakmamak gerekiyor.”

Konyalı vatandaşların çağrılara riayet ettiğini söyleyen Karaca, ancak özellikle banka ve ödeme gibi işlemlerin olduğu günlerde ilde yoğunluk oluştuğuna dikkat çekiyor:

“Konya’da tedbirlere büyük ölçüde riayet ediliyor. Ama banka ve ödeme işlemlerinin yoğun olduğu günlerde, diğer illerdeki hareketlilik Konya’da da var maalesef. Ülke genelinde sanayiyi ve ticareti tamamen devre dışı bırakmak en azından bu zamana kadar pek mümkün olmadı. Evine ekmek götürmek zorunda olduğu için evinden çıkmak zorunda olan insanlar var. Onları tenzih ederek söylüyorum tabii ki ama dışarıda zorunlu işi olmayanların, okulları tatil edilen üniversite öğrencilerinin mutlaka evlerinde kalması gerekiyor.”

Konya’da da koronavirüs teşhisi konan sağlık çalışanları bulunduğunu söyleyen Karaca, bu çalışanların kontrol altında olduğunu, şu ana kadar Konya’da sağlık durumu kötüye giden sağlık çalışanı olmadığını belirtiyor:

“Sağlık çalışanları olarak kendi aramızda sürekli irtibat halindeyiz. Diğer illerde olduğu gibi Konya’da da enfekte olmuş sağlık çalışanlarımız var. Bu çalışanlar arasında şu ana kadar durumu kötüye giden olmadı, hastanelerde ve evlerde tedavileri devam ediyor. Sağlık çalışanlarımızın her biri aynı zamanda birer aile ferdi. Dolayısıyla özellikle koronavirüs vakaları ile doğrudan ilgilenen sağlık çalışanları arasında virüsü ailelerine bulaştırma ihtimaline karşılık bir endişe oluştu. Bu sebeple aralarında kendi evlerinde kalmak istemeyenler oldu. Bu ihtiyaca karşılık olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı öğretmenevleri sağlık çalışanlarının kullanımına açıldı. Bayır Otel, Özkaymak Park Otel ve Selçuk Otel gibi bazı otellerimiz de bu uygulamaya dahil oldular ve otellerini sağlık çalışanları için ücretsiz kullanıma açtılar.”

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca’nın Konyalılara da bir mesajı var:

“Bu hastalık havada serseri mayın gibi dolaşan bir hastalık değil. Bu hastalık bireyler yoluyla, temas yoluyla bulaşan bir hastalık. O nedenle sosyal mesafe, kişisel temizlik ve izolasyon kurallarına dikkat etmek çok önemli. Bireysel olarak da bağışıklık sistemimizi diri tutmamız gerekiyor. Bunun yolu da doğru beslenme, istirahat ve mevcut şartlarda mümkün olduğunca spor yapmaktan geçiyor. Özellikle sigara içenlerin de sigarayı çok acil olarak bırakmak gerekiyor. Dışarıda zorunlu işi olmayanlar lütfen evlerinde kalsınlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.