Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’da #koronavirüs salgını seferberliği: “Yapmamız gereken devrimci bir görev var”

Bölgedeki ülkelerin yardım etmeyi reddettiği Diamond Princess gemisini tedavi amaçlı kabul ederek ve İtalya’ya doktor göndererek tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bu dönemde dikkatleri üzerine çeken Küba şimdi de ülke içinde başlattığı seferberlikle ses getiriyor. Küba’da yalnızca 269 koronavirüs vakası ve altı ölümlü vaka kayıtlara geçti.

Küba, Karayipler’de mahsur kalan ve içinde koronavirüs salgınına yakalanan yolcular olduğu için bölgedeki ülkelerin yardım etmeyi reddettiği İngiliz cruise gemisi Diamon Princess’i tedavi amacıyla kabul etmişti. Ülkedeki yetkililer, riskli sayılabilecek bu kararın sebebini şöyle açıkladı: “Pandemi herkesin ortak çabasıyla sona erecek. Yolcuları kabul etmemizin sebebi insani kaygılar.”

“Yapmamız gereken devrimci bir görev var”

Küba ayrıca, İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen bölgesi Lombardiya’nın merkezi Milano’ya 52 kişilik doktor ve hemşire heyeti göndermişti. Heyetteki yoğun bakım uzmanı Leonardo Fernandez, “Hepimiz korkuyoruz ama yapmamız gereken devrimci bir görev var. Dolayısıyla korkumuzu bir kenara bırakıyoruz” demişti.

Bu hamleleriyle dikkatleri üstüne çeken Küba, şimdi de koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ülke içinde başlatılan dayanışma ve seferberlikle de adından söz ettiriyor.

Sosyalistlerin yönetimde olduğu Küba’da gelişmeye yeni başlayan özel sektör, koronavirüsle mücadele kapsamında inisiyatif alarak dayanışma ağlarına dahil oluyor. Üst sınıf restoranlar yaşlılara ücretsiz yemek imkanı sağlarken, modaevleri yüz maskeleri dağıtıyor, bazı firmalar ise düşük gelirli ailelere temizlik malzemesi tedarik ediyor.

Ülkedeki 28 bin tıp öğrencisi, koronavirüs salgının yayılmasını önlemek amacıyla yoğun çaba sarf ediyor. Öğrenciler, kapı kapı dolaşarak halkı bilgilendiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Küba’da 10 bin kişiye düşen doktor sayısı ABD’de 10 bin kişi başına düşen doktor sayısının üç katından fazla. Küba’da 10 bin kişiye 82 doktor düşerken, bu sayı Rusya’da 40, ABD’de 26, Çin’de ise 18 düzeyinde.

Küba’da şu ana dek kayıtlara geçen 269 koronavirüs vakası ve altı ölümlü vaka bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.