Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “’Hayat Eve Sığar’ uygulaması kendisini izole etmesi gereken kişileri uyaracak, gerekirse güvenlik güçleri devreye girecek”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalar yaptı. Vakalara ilişkin son bilgileri paylaşan Koca, Hayat Eve Sığar uygulamasını tanıttı, İstanbul’daki iki yeni hastaneyle ilgili bilgi verdi ve Toplum Bilimleri Kurulu’nu duyurdu.

3 bin 852 tanı, 76 ölüm

Bakan Koca son 24 saatte 20 bin kişiye koronavirüs testi yapıldığını, 3 bin 852 kişiye tanı konduğunu ve 76 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Böylece toplam test sayısı 222 bine, vaka sayısı 34 bin 109’a, ölüm sayısı ise 725’e yükseldi.

Ölüm oranının artış hızında düşüş

Hastalığa ilişkin iyi haberler de veren Koca, tedavi olan hastalarda akciğer enfeksiyonu görülme oranının, yoğun bakıma alınma ve entübe edilme oranının ve yine ölüm vakalarındaki artış hızının düştüğünü söyledi. Bakan Koca bunun sebebinin Çin’den getirilen ilaç ve o ilacın erken kullanımı olduğunu belirtti.

Hayat Eve Sığar uygulaması 

Bakan Koca, Hayat Eve Sığar adlı yeni bir uygulamayı ise şöyle tanıttı: “Şüpheli olan vakalarımızı takip etmek ve bu vakaların izole olmalarını, evde takibini sağlamak üzere bir çalışma yaptık. Üç operatör ve BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) işbirliğiyle önümüzdeki bir-iki gün içerisinde devreye girmiş olacak. Burada bir aplikasyon geliştirildi, hastalarımız bu aplikasyonu indirmek zorundalar ve hem takip hem kendi durumlarını anlık görebilecekleri bir sisteme geçmiş oluyoruz.”

Koca bu uygulamanın kendilerini izole etmesi gereken kişileri, onlar hareket ettikleri takdirde uyaracağını, devamında gerektiğinde güvenlik kuvvetlerinin de devreye gireceğinden söz etti. Bakan Koca, bununla ilgili açıklamaların bir-iki gün içinde İletişim Başkanlığı tarafından yapılacağını kaydetti.

Maske satışı eczaneler dahil yasak

Sağlık Bakanı ayrıca, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıkladığı gibi maske satışlarının yasaklandığını söyledi. Bakan bununla birlikte eczanelerin de maske satamayacağını belirtirken, “Bedava vermek istiyorlarsa verebilirler” dedi.

İstanbul’daki iki hastane kalıcı olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın olduğu bölgede ve Sancaktepe’de biner dalık iki ayrı hastane yapılacağını duyurmuştu. Sağlık Bakanı Koca da bu hastanelere ilişkin detayları paylaştı.

Koca, bu hastanelerin “acil” bir durum sonucunda ortaya çıkmadığını, Türkiye’deki yoğun bakım doluluk oranının yüzde 63’ü geçmediğini söyledi. Bakan bununla birlikte bu hastanelerde ameliyathane, MR, tomografi cihazları olacağını ve hastanelerin pandemi sonrasında da hizmet vereceğini ifade etti.

Yeni kurul: Toplum Bilimleri Kurulu 

Fahrettin Koca önceki basın toplantısında hastalığın toplumsal boyutunu azaltacak bir kurul oluşturma hazırlığında olduklarını söylemişti. Bugünkü toplantıda bu kurulun ismini Toplum Bilimleri Kurulu olarak açıklayan Koca, kurulda psikoloji, sosyoloji, din psikolojisi, din sosyolojisi ve istatistik alanında yetkin isimlerin olacağını belirtti. Bakan Koca bu kurulun dünyada bir ilk olduğunu ifade etti.

Yoğunluklu bölgeler paylaşıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sırasında virüsün hem Türkiye genelinde hem de üç büyükşehirde görüldüğü yerleri de görsellerle paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.