Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ebu Hanzala” olarak bilinen Halis Bayancuk’a önce tahliye, ardından yeniden tutuklama kararı

Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarından yargılanan Halis Bayancuk, bilinen adıyla Ebu Hanzala hakkında tahliye kararı çıktı. Ancak Bayancuk’un tahliyesine Sakarya Cumhuriyet Savcısı Serkan Özgen tarafından itiraz edildi. İtirazın mahkemece kabul edilmesinin ardından Bayancuk, cezaevinden tahliye edilmeden hakim karşısına çıkarıldı ve yeniden tutuklandı.

Halis Bayancuk, 2017’de Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve ardından çıkarıldığı mahkemede “IŞİD silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan tutuklanmıştı.

Bayancuk ayrıca Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada da “El Kaide silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan yargılanıyordu. Bayancuk’un görülen son duruşmasında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle dosyaların birleştirilmesine karar vermişti. Bayancuk’un yargılandığı her iki mahkemedeki davalar daha önce de çeşitli nedenlerle bozularak iade edilmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi ayrıca Bayancuk hakkında “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan verilen 12 yıl 6 ay hapis cezası kararını bozmuştu. Bayancuk, son duruşmada “Yaptığım savunmalar dikkate alınmıyor, sisteminiz hatalı” diyerek beraatini talep etmişti.

Bayancuk’un hocalığını yaptığı Tevhid ve Sünnet Cemaati’nden Halil Y. ve Kemal K., Bayancuk’un yargılanma sürecini, sürekli IŞİD ile birlikte anılmalarını Medyascope’a anlatmışlardı.

Bayancuk’un avukatları da müvekillerinin tutuklu kalması için maddi bir gerekçe olmadığını, iki yılı aşkın tutukluluk süresinin de göz önüne alınarak tahliye edilmesi gerektiğini söylemişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.