Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize’nin Fındıklı ilçesi belediyesi, imece usulüyle maske üretti, halka ücretsiz dağıtıma başladı: “Evde kal, imeceye katıl, maske yap”

Rize-Fındıklı Belediyesi, koronavirüs salgını nedeniyle aldığı meclis kararlarını hayata geçiriyor. Belediye, “Evde kal, Meci’ye (İmece) katıl, Maske yap” çağrısıyla maske üretimi gerçekleştirdi ve üretilen 5 bin adet maskeyi bugünden itibaren ücretsiz olarak Fındıklı halkına dağıtıyor. 

Halka ücretsiz dağıtım başladı 

Rize’nin tek CHP’li belediyesi olan Fındıklı Belediyesi, salgın nedeniyle belediye meclisi toplantısını olağanüstü gerçekleştirmişti. Meclis kararlarını adım adım hayata geçiren Fındıklı Belediyesi maske konusunun ülke genelinde gündem olduğu bir dönemde gönüllülerin katılımıyla ürettiği maskeleri ilçede bugün dağıtmaya başladı. Fındıklı Belediyesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, maskelerin halka dağıtıldığını duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Meci’yle dayanışma büyüyor. Fındıklı halkının ücretsiz kullanımını sağlamak üzere ‘Evde Kal, Meci’ye katıl, Maske üret’ çağrısı yapmıştık. Fındıklılılar’ın ürettiği maskeler ücretsiz dağıtılmaya başlandı.”

Fındıklı Kent Konseyi Başkanı Fatma Hanedar konuyla ilgili Medyascope’a şu açıklamalarda bulundu:

“Salgının ülke genelinde yoğunlaşmasıyla ve herkesin Fındıklı’da evlere çekilmesiyle biz Fındıklı’da iş hayatına devam eden insanların maskesiz çalıştıklarına tanık olduk. Kent Konseyi olarak Belediye Başkanımız Ercüment Çervatoğlu ile ne yapılabilir diye konuştuk. Dışarıda maskesiz çalışan insanları görünce bunların kesinlikle maske takması gerektiğini konuştuk. Belediye meclisi zaten bu konu hakkında karar aldı. Meci ile maske üretilebilir kararı aldık. Bu arada maskelerin eczanelerde pahalı olduğunu duyunca ‘Bunu kesinlikle yapalım ve ücretsiz dağıtalım’ dedik. El birliği ile kumaş alındı ve halka çağrı yapıldı, gönüllü olarak maske yapmak isteyenlere. Kadın Kolları, Gençlik Meclisi, Fındıklı halkı hep birlikte evlerinde maske üretti. Gençlik Meclisi gönüllü olan her eve kumaş dağıttı. Evlerde kadınlar maske yaptılar. Kadınlar köylerde maske yaptılar evlerde. Gençlik Meclisi tekrar evleri dolaşarak yapılan maskeleri topladı. Toplamda 5 bin adet maske üretildi şu an. Bugün özellikle çalışan kesime ve ihtiyacı olanlara maske dağıtıldı. Fındıklı’nın nüfusuna (17 bin) yetecek kadar maske yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte çevre ilçelerden maske ürettiğimizi duyanlar bize ulaştı, ‘Biz de yapabiliriz’ diye. Ne kadar çok üretirsek ihtiyacı olan diğer ilçelere de maske ulaştırmış oluruz. Meci (imece) çok güzel bir şey, birlikten kuvvet doğuyor.” 

Fındıklı Belediyesi’nin Kadın Korosu, Meci ile maske üretimini yaptıkları Lazca şarkı ile duyurdu. 

https://twitter.com/findiklibel/status/1248231775182163968
https://twitter.com/findiklibel/status/1248231775182163968

Fındıklı Belediyesi Meclis Toplantısı’nda salgınla ilgili ayrıca şu kararlar alınmıştı: 

-Su faturalarında 3 ay boyunca yüzde 50 indirim uygulanacaktır.

-Tedbir amaçlı evlerden çıkmaması gereken vatandaşlara ALO 153 hattıyla iletişime geçilerek ihtiyaçları karşılanacaktır.

-Sayaç okuma ve fatura dağıtma işlemleri durduruldu. 

-Fındıklı Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve belediyemizce sokak hayvanlarına besin desteği sağlanacaktır. 

-Belediye personeli dönüşümlü çalışacaktır. 

-Belediye personeli için günlük yemek çıkarılacaktır.

-Belediyenin kiracısı olan esnaftan bu süreçte kira alınmayacaktır.

-Esnaf bu süreçte tabela-reklam vergisinden muaf tutulacaktır. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.