Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atatürk Havalimanı’ndaki hastane inşaatı devam ediyor: “Boş alanlara yapılabilir, var olan yapılar dönüştürülebilirdi”

Atatürk Havalimanı içine yapılması planlanan 1000 yataklı hastanenin inşaat çalışmaları devam ediyor. İnşaatta zemine de beton dökülmeye başlanırken hem Mimarlar Odası hem de Bakırköy Kent Savunması, 45 gün sürecek yeni bir hastane inşaatından ziyade mevcut alanların dönüştürülebileceğini, boş alanlara sahra hastanesi kurulabileceğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Nisan’da yaptığı açıklamada, İstanbul’da Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’de iki hastane inşa edileceğini duyurmuştu. Atatürk Havalimanı alanında oluşturulacak 1000 yataklı hastanenin 45 günde içinde bitirilmesi planlanıyor.

Bakırköy’deki Atatürk Havalimanı’nda yapılacağı duyurulan hastane inşaatı, ilk gün havalimanının karşısındaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ait olan yeşil alanda başlamıştı. Ancak daha sonra buradaki hafriyat çalışmaları durdurularak havalimanındaki inşaata başlandı.

“Kriz ortamı fırsata dönüştürülüyor”

İnşaat çalışmaları sürerken bugün itibarıyla zemine beton dökme işlemi gerçekleştirildi. TMMOB Mimarlar Odası Bakırköy Şube Temsilcisi Mustafa Fazlıoğlu, havalimanı karşısındaki inşaat çalışmasının vatandaşın tepkilerinden mi yoksa yer seçimi yanlışlığından mı durdurulduğunu bilmediğini söylerken hastanenin havalimanı içine yapılmasının yanlış olduğunu anlattı: “Havalimanı içindeki boş yapılar, hangarlar hızlı bir şekilde sahra hastanesine dönüştürülebilirdi. Olmuyorsa hemen yanında fuar alanı var, burada da yapılabilirdi ama bu yapılmıyor. Hem firmanın Rönesans olması hem de yapılanlar bizim kafamızda soru işaretlerine ve endişelere neden oluyor.”

Fazlıoğlu’nun bahsettiği Rönesans firması, İstanbul’daki sahra hastanelerinin yapımını üstleniyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni inşa eden firma olarak bilinen Rönesans Holding, aynı zamanda Bursa, Adana, Elazığ ve Yozgat şehir hastanelerini inşa eden, İstanbul’da Başakşehir Şehir Hastanesi’nin yapımını sürdüren firma.

Kapatılan hastanelerin aktif hale getirilebileceğini söyleyen Fazlıoğlu, yapılanın krizi fırsata dönüştürmek olduğunu söylüyor: “İnşaat gerektirmeyecek boş alanlar, örneğin havalimanı içerisindeki yapılar prefabrik şekilde hastane haline getirilebilecekken yapılan bu değil. Yeni bir hastane yapıldığını anlıyoruz ve bir buçuk ayda biteceği söyleniyor. Bunu anlamak mümkün değil. İktidarın yaptığı iyi bir şey var; o da kriz ortamını kendi yandaşları açısından fırsata dönüştürmek. Burada da bunu görüyoruz.”

Bakırköy Kent Savunması da hastanenin Atatürk Havalimanı’na yapılmasına karşı. Oya Erakıncı, havalimanı karşısındaki arazide başlatılan çalışmaların tepkiler nedeniyle durduğunu söylüyor ve bu yeşil alanın insanların oturduğu yerin yakınında olmasını örnek gösteriyor. 

“Yenikapı’ya veya fuar alanına yapılabilirdi”

“Havalimanı içindeki bir yapılaşmaya itirazımız var” diyen Erakıncı şöyle devam ediyor: “Atatürk Havalimanı, yurtdışında da gözde havalimanlarından biriydi. Burada bir betonlaşmayı, fırsata dönüştürülüp ranta çevrilmesini kabul etmiyoruz. Şu anda iki pist tahrip edildi. Zaten hazır olan yerler vardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği Yenikapı’daki yer, İstanbul Ticaret Odası’nın fuar alanı gibi. Buna ihtiyaç yoktu.”

İnşaatı Rönesans şirketinin üstlenmesine de değinen Erakıncı, “Rönesans’ı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin kapatılmak istenmesi sürecinden biliyoruz. Bu arazideki şehir hastanesi yapma çabasını engellemiştik. Amaç, tamamen ranttı” diyor.

Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç de belediyenin inşaat çalışmaları için bilgilendirilmediğini söylemiş, “Mesele izin almak değil. Bölgemizde yapılacak 52 bin metrekare bir inşaatla ilgili en azından bilgilendirilmemiz gerekirdi” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.