Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Virüsün yayılma hızını kontrol altına almış durumdayız”

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığın Bilkent yerleşkesinde bir basın açıklaması yaptı, koronavirüse ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

Bir günde ölenlerin sayısı ilk kez 100’ü aştı

Bakan Koca, son 24 saatte 33 bin 70 test yapıldığını, 4 bin 62 kişiye tanı konduğunu ve 107 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece bir gün içerisindeki ölüm sayısı ilk kez 100’ü geçti. Bunun yanı sıra bugün 842 hasta iyileşti.

Virüsün yayılma hızı kontrol altına alınmış durumda

Türkiye’de koronavirüsün yayılma hızının kontrol altına alındığını açıklayan Koca, diğer ülkelerde vaka artış hızının yedinci haftadan sonra yavaşladığını, Türkiye’de bunun dördüncü haftada gerçekleştiğini söyledi. Bakan Koca aynı şekilde ölüm sayısının artış hızının beşinci haftada düştüğünü ifade etti. Bakan bunlara dayanarak, “Pik noktasını yakalama dönemine girmiş olduğumuzu görüyoruz” dedi.

Filyasyon ve ilaç tedavisinde öndeyiz

Sağlık Bakanı Koca virüsün yayılma hızının düşürülmesinde ise filyasyonun önemine vurgu yaptı. Filyasyon, pozitif bireylerin temas içinde olduğu kişilerin taranması anlamına geliyor. Taraması yapılan kişilerin belirti gösterip göstermedikleri izleniyor, belirti gösterdikleri takdirde onlara yapmaları gerekenler söyleniyor. Koca, Türkiye’de bu şekilde 261 bin “temaslı” tespit ettiklerini, bunların 251 binini takip ettiklerini söyledi.

Bakan Koca ayrıca, Türkiye’de kullanılan Hidroklorokin ve Favipiravir ilaçlarının tedavide çok etkin rol oynadığını, yoğun bakımda olan ve entübe durumdaki hastaların oranının dünya ortalamasına göre düşük olmasının arkasında bunun yattığını belirtti.

Sokağa çıkma yasağında yaşananlar

Bakan Koca’ya geçen cuma günü açıklanan sokağa çıkma yasağı kararının ardından yaşananlar da soruldu. Bir gazetecinin “O gün yaptığınız toplantıda ek bir tedbirin olmayacağını söylemiştiniz, yasak Bilim Kurulu’ndan mı çıktı?” sorusuna Koca, “İzolasyonu sağlayan, hareketliliği ve teması azaltan her türlü yaklaşım Bilim Kurulu’nun talep ettiği, amaca hizmet eden bir durum” yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın gündeme getirdiği “İçişleri Bakanı Soylu ile Koca arasında cumartesi günü ciddi bir tartışma yaşandığı iddiası”nı sorması üzerine Koca, “Bu iddiaların doğru olmadığını özellikle söylemek istiyorum. Dünya bizim salgınla mücadele odaklanmamızı bekliyor. Biz 1 milyon 100 bin kişiye yakın sağlık ordumuzla bu mücadeleye adanmış durumdayız. Başka bir gündemimizin olmayacağını söylemek durumundayım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.