Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Koronavirüs salgınında 1 hafta-10 gün içinde pik noktasını görebiliriz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

126 ölüm, 1.542 iyileşme

Bakan Koca son 24 saatte 4 bin 353 kişide koronavirüse rastlandığını, 126 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1.542 kişinin iyileştiğini duyurdu.

“10 gün içinde pik noktasını görebiliriz”

Koca bir önceki toplantıda yaptığı, “Vaka artış hızının ve ölüm artış hızının yavaşladığı” açıklamasını tekrarlayarak tedbirli olmaya devam edildiği müddetçe 1 hafta-10 gün içinde hastalığın pik noktasının görülebileceğini belirtti. Bir gazetecinin “Bilim Kurulu üyesi Levent Yamanel’in ‘Tedbirler konusunda bir gevşeme olmazsa salgın mayıs sonu-haziran başı biter’ açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Koca, “Bilim Kurulu üyesi arkadaşımın söyleminde aslında bir farklılık yoktu, yansıması farklı oldu. Söylem benim demin dediğimden farklı değil. Vaka artış hızının azaldığı, bir plato dönemine doğru gidiyor olduğumuz ve eğer yeni bir dalgalanma olmazsa ne zaman hayatın en azından kısmen normale dönebileceği, izolasyona devam etmek kaydıyla ifade ettiği bir durum. Farklı bir şey söylemiyor” yanıtını verdi.

Ercüment Ovalı’ya tepki: “Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz”

Bakan Koca’ya Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın koronavirüsle mücadelede Dornaz Alfa adlı ilacın kullanılabileceği yönündeki paylaşımı da soruldu. Koca, “Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir, sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz” açıklamasını yaptı.

“Maske kodu gelmeyenler eczaneden kod alabilir”

Bir başka gazeteci, eczanelerden ücretsiz maske alınmasını sağlayan kodların herkese ulaşmadığını dile getirdi. Bakan Koca ise bunun üzerine “Kendilerine özellikle mesaj gelmeyen, telefonu olmayan veya kaydı olmayan kişiler için de eczaneye müracaat ettiğinde kimlik doğrulaması sonucu yeniden bir kod verilme durumunu sağladık” dedi.

“23 Nisan önümüzdeki hafta gündeme gelecek”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Nisan Perşembe ve sonrasındaki üç günle ilgili sokağa çıkma yasağı kararının önümüzdeki günlerde gündeme gelebileceğini söyledi.

Filyasyonda 322 bine ulaşıldı

Bakan ayrıca pozitif bireylerin temas içinde olduğu kişilerin taranması anlamına gelen filyasyonda gelinen son durumu da açıkladı. Koca, “Bugüne kadar filyasyon yapılan temaslı kişi sayısı 322 bin 754 oldu. Filyasyon oranımız yüzde 97,5’e ulaştı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.