Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “New York Times’taki haber Türkiye karşıtlığı üzerine kurgulanmış, ülke genelindeki ölüm sayısı beklenenden düşük”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından kameraların karşısına geçerek açıklamalar yaptı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Vaka sayısı 100 bine dayandı

Bakan Koca’nın açıkladığı verilere göre son 24 saatte 37 bin 535 koronavirüs testi sonuçlandı, 3 bin 83 vaka tespiti yapıldı, 117 kişi yaşamını yitirdi.

“Salgın kontrol altında”

Bakan Koca Türkiye’nin aldığı tedbirlerin sonuç verdiğini yineleyerek, “Veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor” dedi ancak tedbirler esnetilirse bunun bir tehlikeye dönüşebileceğini söyledi. Koca, vatandaşlara kurallara uyulması ve bilinçli şekilde hareket edilmesi çağrısı yaptı.

Bayram sonrası normalleşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan Bayramı sonrası normalleşme olabileceği söylemini hatırlatan Koca, “Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır. ‘Umut’ şu anki koşullarda hepimiz için en doğru kelimedir fakat hiçbir umut tehdide dönmemelidir” dedi.

“New York Times’taki haber Türkiye karşıtlığı üzerine kurgulanmış”

Sağlık Bakanı’na önceki gün Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde Türkiye ile ilgili çıkan haber de soruldu. Haberde 9 Mart-12 Nisan tarihleri arasında yalnızca İstanbul’da beklenenden 2 bin 100 fazla ölümün görüldüğü, Türkiye’nin verileri gizlediği öne sürülmüştü. Koca bununla ilgili, “Haber Türkiye karşıtlığı üzerine özellikle kurgulanmış bir haber. İstanbul özelinde bildiğiniz gibi Hıfzısıhha Kurulu ve İller İdaresi bir karar almıştı. Bundan böyle bulaşıcı hastalıkla vefat edenlerin il dışına defnedilmemesi kararını aldı. Daha önce vefat edenlerin kendi memleketlerinde definleri yaparken bu tarihlerden sonra buna izin verilmedi. Dolayısıyla İstanbul’da vefat eden herkes İstanbul’da defnedildi. O nedenle yer yer bazı mezarlıklarda kalabalıklar olmuş olabilir. Burada bakılması gereken Türkiye’deki toplam ölüm oranlarının ne olduğu. 2019 yılında Türkiye’deki toplam ölüm sayısı 152 bin 289. Son beş yıl içinde yıllık ölümde artış oranı ise yüzde 2,89. Bu artış oranıyla 2020’de 156 bin 684 beklenen ölüm. Hangi dönemde? 1 Ocak-20 Nisan arası. Peki gerçekleşen ölüm sayısı kaç? 153 bin 766. Nerede artış?” diye konuştu.

“Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ikinci kod, PCR testi yapamayan ülkeler için”

Bakan Koca aynı haberde yer alan, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman’ın “Türkiye’nin ölümleri Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre kodlamadığı” iddiasına ilişkin ise şunları söyledi: “Bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün bilgilendirmeleri Dünya Sağlık Örgütü’ne, örgütün istediği şekliyle verdik. Dünya Sağlık Örgütü’nün iki kodundan bahsedilir. Bu iki kod, iki hafta öncesine kadar yoktu. Peki bildirim neyle yapılıyordu? Doğrulanmış korona koduyla bu bilgilendirme yapılıyordu. İki hafta öncesinde niye bir değişiklik oldu? PCR testini yapamayan ülkelerin olduğu, bu ülkelerin bu bildirimi nasıl yapacağı sorusu gündeme geldi. PCR testinin yapılamadığı yerler için ikinci bir kod tanımlaması yapıldı. Dünya iki haftadan bu yana iki kod tanımlamasıyla Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmiyor. PCR testini yapamayan ülkeler için diğer kodu açmış oldu. Dolayısıyla bu anlamda hiçbir sorun yok.”

Vakaların zatürreye dönüşme oranı yüzde 60’tan yüze 12’ye düştü

Bakan Koca Türkiye’nin tedavide dünyadan farklı bir yol izlediğini ve bunun başarılı olduğunu tekrarlayarak, “Vakaların zatürre olma oranı her geçen gün azaldı. Yüzde 60’tan yüzde 12’ye kadar düştü. Burada erken teşhis, hızlı tedavi uygulamanın sonucunu görüyoruz. Zatürre oranı ne kadar düşürülürse ölüm oranı o derece azalmaktadır. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısı da o oranda azalmaktadır” dedi.

Koca diğer ülkelerin ölüm oranlarını da yüzdelik olarak paylaşarak, “Amerika Birleşik Devletleri 5,3, İspanya 10,5, İtalya 13,2, Almanya 3,5, İngiltere  13,5, Fransa 17,3, Çin 5,5, Belçika 14,7, Türkiye 2,3. Bu, bizim hastalığı belirtiler ilerlemeden kontrol altına aldığımızı ve etkili tedavi uyguladığımızı kanıtlamaktadır” diye konuştu.

Bakan Koca ayrıca, hastalığın ilk döneminde yoğun bakımda yatanların ölüm oranının yüzde 74, entübe olanların ölüm oranının yüzde 58 olduğunu, bunların şu an yüzde 10’a kadar düştüğünü belirtti. Koca, dünyada entübe olan hastaların ölüm oranının ise yüzde 50 olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.